Σάββατο, Φεβρουαρίου 12, 2011

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ-ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ--Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ--ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ---

    Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ο αντιπρόεδρος Όμαρ Σουλεϊμάν, προσθέτοντάς ότι την εξουσία αναλαμβάνει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο. Η «ημέρα μαρτύρων», όπως αποκαλούσαν τη σημερινή κινητοποίηση οι διαδηλωτές, τελικά εξελίχθηκε σε «ημέρα νίκης» για τον Αιγυπτιακό λαό.

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές τις οποίες περνά η χώρα, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποφάσισε να αφήσει τη θέση του προέδρου της δημοκρατίας. Έδωσε στο Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων τη δικαιοδοσία να διοικήσει το κράτος. Ο Θεός είναι ο προστάτης και ο συμπαραστάτης μας», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ομάρ Σουλεϊμάν.

Επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου είναι ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου, Μοχάμαντ Χουσεΐν Ταντάουι. Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, το Συμβούλιο πρόκειται να καθαιρέσει την κυβέρνηση και τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου.

Σε ανακοίνωσή του ο στρατός αναφέρει ότι δεν επιθυμεί να υποκαταστήσει «τη νομιμότητα στην οποία προσβλέπει ο λαός της Αιγύπτου». Παράλληλα, ο στρατός χαιρετίζει τον Μουμπάρακ σημειώνοντας ότι «προσέφερε στην Αίγυπτο, σε καιρούς ειρήνης και πολέμου», ενώ τονίζεται και «η πατριωτική του στάση, που πάντοτε έθετε ως υπέρτερα τα συμφέροντα του αιγυπτιακού έθνους».

«Λαμβάνουμε υπόψη μας τη λαϊκή απαίτηση, γιά μία ριζική αλλαγή, και το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο μελετά τις λαϊκές διεκδικήσεις. Με νεότερα ανακοινωθέντα του θα δημοσιοποιούνται τα μέτρα, τα οποία θα λαμβάνονται», τονίζεται στο στρατιωτικό ανακοινωθέν.

Λίγο μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Μουμπάρακ, ανακοίνωσε την παραίτησή του και ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος στην Αίγυπτο, Χόσαμ Μπαντράουι, που διορίστηκε πριν από λίγες ημέρες, τονίζοντας ότι η Αίγυπτος χρειάζεται νέα κόμματα. «Πρόκειται για την παραίτησή μου τόσο από τη θέση μου όσο και από το κόμμα. Η σύσταση νέων κομμάτων με νέο τρόπο που θα αντικατοπτρίζουν νέες σκέψεις και ιδέες είναι κάτι πολύ καλό για την κοινωνία τώρα, στο παρόν στάδιο», δήλωσε.

Η σύντομη ανακοίνωση του αντιπροέδρου έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ και από τα εκατομμύρια πολιτών σε ολόκληρη την Αίγυπτο, που πολεμούσαν τη δικτατορία του Μουμπάρακ στους δρόμους, τις τρεις τελευταίες εβδομάδες. «Ρίξαμε το καθεστώς» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ, κλαίγοντας, γελώντας και αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλο. «Ο λαός έριξε το καθεστώς» «ο Λαός νίκησε», φώναζε το πλήθος κρατώντας σημαίες της χώρας, ενώ άλλοι πανηγύριζαν με τους στρατιώτες. Κοντά στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο αλλά και στα κυβερνητικά κτίρια στην Αλεξάνδρεια οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι φώναζαν «Αλλάχ Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος) , «Ο εγκληματίας έφυγε» «Ζήτω ο νικητής λαός μας». Όσο για τον ίδιο τον Μουμπάρακ, έχει μετακομίσει προς το παρόν με την οικογένειά του στο θέρετρο Σαρμ-Ελ-Σέιχ και προετοιμάζει τα επόμενα βήματά του.

Ο λαός της αιγυπτιακής πρωτεύουσας είχε πραγματοποιήσει νωρίτερα πορεία στο προεδρικό μέγαρο και στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης. Η είσοδος του τελευταίου είχε αποκλειστεί, καθώς οι διαδηλωτές κατηγορούσαν τους δημοσιογράφους ότι υποστηρίζουν το καθεστώς και δεν μεταδίδουν με ακρίβεια τα γεγονότα. Στο προεδρικό μέγαρο ήταν εμφανής ισχυρή στρατιωτική παρουσία, αλλά δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι ο στρατός ήθελε να σταματήσει τους διαδηλωτές.

Πανηγυρισμοί ξέσπασαν και σε άλλες αραβικές χώρες. Στο Λίβανο, δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στην πρεσβεία της Αιγύπτου, άνοιξαν μπουκάλια σαμπάνιας και άναψαν πυροτεχνήματα, ενώ η λιβανική Χεζμπολάχ χαιρέτισε με ανακοίνωσή της «το μεγάλο λαό της Αιγύπτου». Πολλές χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν και στους δρόμους της Σαναά, στην Υεμένη. «Χθες η Τυνησία, σήμερα η Αίγυπτος, αύριο οι Υεμενίτες θα σπάσουν τις αλυσίδες τους» φώναζαν οι διαδηλωτές. Συγκεντρώσεις εορτασμού πραγματοποιήθηκαν και στο Μαρόκο.
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, χαιρέτησε την ανακοίνωση του Ομάρ Σουλεϊμάν, λέγοντας ότι «αυτή είναι η σημαντικότερη μέρα της ζωής μου».

Η παράταξη των Αδελφών Μουσουλμάνων ζήτησε από το στρατό να παραδώσει σύντομα την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση. «Καλούμε για μια ασφαλή και σταθερή μετάβαση της εξουσίας σε μια κυβέρνηση καθοδηγούμενη από πολίτες και στη σύνταξη ενός Συντάγματος ανώτερου από το υπάρχον της διεφθαρμένης κυβέρνησης» ανέφερε ο Ρασάντ Μπαγιούμι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας των Αδελφών Μουσουλμάνων, μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο. «Θα πρέπει να εκπονηθεί ένα Σύνταγμα που θα εγγυάται την ελευθερία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια πολιτική κυβέρνηση που θα αποτελείται από τεχνοκράτες μέχρι ότου διενεργηθούν ελεύθερες, δίκαιες εκλογές υπό πλήρη διαφάνεια» πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, ο Αιγύπτιος Αμρ Μούσα, δήλωσε από τη μεριά του ότι είναι βέβαιος ότι η χώρα του θα επιλέξει το σωστό δρόμο. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα επιλέξουμε το σωστό δρόμο για την Αίγυπτο και τον αιγυπτιακό λαό», επισήμανε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ενώ πρόσθεσε ότι η παραίτηση του Μουμπάρακ σημαίνει ότι «καταφέραμε αυτό που επιθυμούσε ο λαός».
Διεθνείς αντιδράσεις

Η Αίγυπτος «ποτέ δε θα είναι πια η ίδια, ο λαός της μίλησε και ζήτησε μία αυθεντική δημοκρατία», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σχολιάζοντας την αποχώρηση Μουμπάρακ. Παράλληλα ζήτησε από τον αιγυπτιακό στρατό «να εγγυηθεί μια αξιόπιστη μετάβαση, ιδίως σε σχέση με όσα προσμένει ο αιγυπτιακός λαός».

«Η παραίτηση Μουμπάρακ είναι μόνον η αρχή της πολιτικής μετάβασης στην Αίγυπτο, υπάρχουν δύσκολες ημέρες μπροστά στον αιγυπτιακό λαό, την ώρα που η χώρα όλη προσπαθεί να διαμορφώσει το μέλλον της», επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος. «Αυτό δεν είναι το τέλος της μετάβασης στην Αίγυπτο. Είναι, μόνον, η αρχή», κατέληξε.

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Άστον, εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση του Αιγύπτιου προέδρου να παραιτηθεί, λέγοντας ότι ο Χόσνι Μουμπάρακ «άκουσε τη φωνή του αιγυπτιακού λαού» και ότι κατ' αυτόν τον τρόπο άνοιξε το δρόμο για «πιο άμεσες και πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις».

Η Άστον πρόσθεσε ότι η ΕΕ σέβεται την απόφαση του Μουμπάρακ να παραιτηθεί και ζητεί να υπάρξει διάλογος για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρύτερης βάσης στην Αίγυπτο. Επίσης σημείωσε ότι η ΕΕ συμμερίζεται το στόχο του αιγυπτιακού λαού για μια ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία και για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. «Είναι σημαντικό να επιταχυνθεί ο διάλογος, οδηγώντας σε μία κυβέρνηση που θα είναι ευρέως αντιπροσωπευτική και θα σέβεται τις φιλοδοξίες (...) του λαού» της Αιγύπτου, επισήμανε συγκεκριμένα. «Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών έχει ουσιαστική σημασία. Όλες οι παραβιάσεις τους θα πρέπει να αποτελέσουν το αντικείμενο έρευνας», πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του για μία «διαφανή, ειρηνική και ομαλή» μετάβαση στην Αίγυπτο. «Το εύρος και η ταχύτητα της μετάβασης θα το αποφασίσει ο λαός της Αιγύπτου», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι, επικαλούμενος τις δηλώσεις του Μπαν. Ο Νεσίρκι πρόσθεσε ότι ο Μπαν Κι Μουν καλεί να ξεκινήσει η μεταβίβαση της εξουσίας στο Κάιρο, ώστε να απαντηθούν τα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού που είναι «προφανώς απογοητευμένος» από τους ηγέτες του.

Στο Ιράν, εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών ανέφερε ότι οι Αιγύπτιοι πέτυχαν «μεγάλη νίκη».

H Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, χαιρέτησε την απόφαση του Μουμπάρακ ως «ιστορική μεταβολή» και κάλεσε τη χώρα να σεβαστεί τη συνθήκη ειρήνης που είχε συνάψει το 1979 με το Ισραήλ.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαιρέτισε την «αναγκαία αλλά και θαρραλέα» απόφαση του Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί μετά από 30 χρόνια προεδρίας του στην Αίγυπτο και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι νέες αιγυπτιακές αρχές «θα οργανώσουν ελεύθερες εκλογές με διαφάνεια» επιτρέποντας την επαναφορά της χώρας σε δημοκρατικούς θεσμούς.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ευχήθηκε η μετάβαση να οδηγήσει την Αίγυπτο να γίνει μια «ανοικτή και ελεύθερη δημοκρατική χώρα». «Η Αίγυπτος έχει, τώρα, την ευκαιρία να σχηματίσει μια κυβέρνηση που θα ενώσει τη χώρα και το λαό της. Αυτο που έγινε σήμερα είναι μόνο το πρώτο βήμα. Τώρα, οι αρχές έχουν το καθήκον να εκπληρώσουν όλες τις επιθυμίες του λαού», τόνισε ο Κάμερον.

Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τον αιγυπτιακό λαό και ζήτησε να γίνει η μετάβαση ειρηνικά προς τη δημοκρατία. «Η πολιτική μετάβαση στην Αίγυπτο θα πρέπει να γίνει στη βάση του σεβασμού των πολιτικών και κοινωνικών ελευθεριών , στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε κλίμα ειρηνικό», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέϊρα εξέφρασε τη ελπίδα ότι η μετάβαση από την παλαιά στη νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση θα γίνει ειρηνικά και με γνώμονα το συμφέρον του αιγυπτιακού λαού.

Το ίδιο το Ισραήλ, μέσω ενός κυβερνητικού εκπροσώπου που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, εξέφρασε την ελπίδα η μεταβατική περίοδος που ξεκινά να είναι ομαλή. «Μπορούμε να ελπίζουμε για την Αίγυπτο, καθώς και για τους γείτονές της, ότι η μετάβαση προς τη δημοκρατία θα γίνει ομαλά», υπογράμμισε αυτός ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο ισραηλινός αξιωματούχος επανέλαβε την ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία ειρήνευσης που είχαν συνάψει το 1979 η Αίγυπτος και το Ισραήλ. «Αυτή η συμφωνία εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών και αποτελεί εγγύηση για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής», πρόσθεσε. Παρόλ’ αυτά υπογράμμισε ότι «οι ώρες είναι κρίσιμες για να κάνουμε δηλώσεις εν θερμώ», αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι οι ισραηλινοί αξιωματούχοι «έχουν μία κάποια ανησυχία μπροστά στις αβεβαιότητες» που έχουν ανακύψει μετά την αποχώρηση του Μουμπάρακ.

Η Χαμάς από την πλευρά της χαιρέτισε σήμερα την παραίτηση του Μουμπάρακ ως «την αρχή της νίκης της επανάστασης», την ώρα που στη Λωρίδα της Γάζας εκτυλίσσονται σκηνές πανηγυρισμών. «Θεωρούμε την παραίτηση του προέδρου Μουμπάρακ ως την ανακοίνωση της αρχής της νίκης της αιγυπτιακής επανάστασης, όλες τις διεκδικήσεις της οποίας υποστηρίζουμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, εκπρόσωπος της Χαμάς. «Καλούμε την αιγυπτιακή κυβέρνηση να αποφασίσει άμεσα την άρση της πολιορκίας της Γάζας και το άνοιγμα του αιγυπτιακού περάσματος» της Ράφα, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του Κατάρ χαρακτήρισε τη μεταβίβαση της εξουσίας στο στρατιωτικό συμβούλιο ένα θετικό βήμα. «Είναι ένα θετικό, σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση των προσδοκιών του αιγυπτιακού λαού που επιθυμεί τη δημοκρατία, τις μεταρρυθμίσες και μία αξιοπρεπή ζωή», αναφέρει η ανακοίνωση του βασιλικού συμβουλίου του εμίρη.

Η Τουρκία, με διαδικτυακή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ελπίζει πως η παραίτηση Μουμπάρακ θα βοηθήσει στην ανάδειξη ενός νέου «συστήματος» που θα απαντά στα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού.

Σημειώνεται ότι η ελβετική κυβέρνηση δέσμευσε άμεσα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία πιθανόν να ανήκουν στον Χόσνι Μουμπάρακ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου των Εξωτερικών, Λαρς Κνούχελ, ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει τι ύψους είναι οι καταθέσεις του Μουμπάρακ.
Ελληνικές αντιδράσεις

«Η απόφαση του Χόσνι Μουμπάρακ ανοίγει τον δρόμο στη διαδικασία εκδημοκρατισμού της Αιγύπτου. Η Αίγυπτος έκανε σήμερα ένα μεγάλο βήμα Δημοκρατίας. Είναι, όμως, και ώρα εθνικής συνεννόησης. Σε πνεύμα ειρηνικό και επιδίωξης μεγάλων συναινέσεων για το μέλλον της χώρας» , αναφέρει σε δήλωση του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. «Θα είναι διαδικασία δύσκολη, επίπονη. Πρέπει να προχωρήσει με σεβασμό στους αγώνες και τις προσδοκίες του λαού. Ειδικά των νέων που πρωταγωνιστούν και οραματίζονται μια διαφορετική χώρα. Με ανοικτές διαδικασίες, αντιπροσωπευτικό διάλογο και προσήλωση σε ένα υψηλό σκοπό. Την οικοδόμηση ισχυρού και βιώσιμου δημοκρατικού συστήματος. Τον σεβασμό των οικουμενικών δικαιωμάτων. Την ανάδειξη μιας νέας, ισχυρής και σταθερής Αιγύπτου, που θα αποτελεί πρότυπο για ολόκληρη την περιοχή μέσα από ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Για τον αραβικό και τον μουσουλμανικό κόσμο. Η Αίγυπτος αναγεννιέται και σε αυτές τις κρίσιμες ώρες χρειάζεται υπεύθυνους ηγέτες που θα αγωνιστούν για το κοινό καλό».

«Η εξέγερση του αιγυπτιακού λαού συγκλόνισε και συγκλονίζει όλον τον αραβικό κόσμο, αλλά και όλους τους λαούς που νιώθουν και αισθάνονται την ανάγκη να νικήσει η ελευθερία, η δημοκρατία, τα δημοκρατικά δικαιώματα και ο αντιϊμπεριαλιστικός αγώνας του αιγυπτιακού λαού. Η παραίτηση του δικτάτορα Μουμπάρακ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο μακρύ δρόμο του αιγυπτιακού λαού για τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια στην Αίγυπτο. Η μεταβίβαση, όμως, ορισμένων εκ των εξουσιών του στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της χώρας, όπως επίσης και στον αντιπρόεδρο, Ομάρ Σουλεϊμάν, «εκλεκτό» των ισχυρών της Δύσης και των κυρίαρχων δυνάμεων της Ε.Ε., όπως και η «έκδηλη χαρά» του αμερικανικού παράγοντα, αφήνουν πολλά ερωτηματικά για την πραγματική εκπλήρωση των αιτημάτων της αιγυπτιακής νεολαίας και των εργαζομένων. Ο αγώνας του αιγυπτιακού λαού για αξιοπρεπή εργασία, πραγματική δημοκρατία, και απεξάρτηση από τον ιμπεριαλιστικό ζυγό βρίσκονται ακόμα στην καρδιά και στον πυρήνα της αιγυπτιακής εξέγερσης», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του ΣΥΝ.

tvxs.gr


ΠΡΕΖΑ TV
12-2-2011

2 σχόλια:

ΙΩΑΝΝΗΣ .Γ.ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ είπε...

ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΟΥΝ ΕΝΑ ΚΟΜΑΤΙ ΨΩΜΙ ΚΑΙ
ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΙ ΕΚΕΙ ΤΟ ΘΕΜΜΑ ΟΙ ΟΙΚΟ
ΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΘΑ
ΜΕΙΝΗ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΧΕΡΙΑ .ΧΩΡΙΣ ΙΔΕΟΛ
ΟΓΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗ
ΟΨΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΔΕΝ ΑΛΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ
ΠΑΡΑΧΕΙΓΜΑΤΑ(ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ.ΠΑΓΚΑΛΟΥ
ΜΕΤΑΞΑ.ΧΟΥΝΤΑ.1967.)ΟΙ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΕΧ
ΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΙΣ ΚΑΙ
ΒΙΩΝΟΥΝ(ΟΙ ΛΑΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ)

Ανώνυμος είπε...

Kαι λίγη ορθογραφία δεν βλάπτει!