Τετάρτη, Φεβρουαρίου 09, 2011
Πέντε όροι της Α. Μέρκελ στην Ελλάδα
Με νόμο θα δεσμευθεί η Ελλάδα στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που προτείνει ο γαλλογερμανικός άξονας. Μέχρι, τουλάχιστον, η Ενωση να φθάσει στο επίπεδο να υιοθετήσει μία νέα συνθήκη. Σύμφωνα με το σχέδιο της καγκελαρίου Α. Μέρκελ που φθάνει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να διατυπωθούν παρατηρήσεις πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής προβλέπεται ότι:
Οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να είναι πλεονασματικοί. Ο νόμος θα δεσμεύει τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα πρέπει να καταθέτει τις προτάσεις του στο ECOFIN και το EUROGROUP.
Το χρέος θα πρέπει κάθε χρόνο να βαίνει μειούμενο. Δηλαδή, ακόμη και πλεονάσματα να υπάρχουν η κάθε χώρα δεΝ θα είναι ελεύθερη για το πού θα τα διαθέσει. Ένα μέρος θα πρέπει να πηγαίνει στη μείωση του χρέους.
Θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση ωραρίου εργασίας, συνθηκών και ορίων συνταξιοδότησης. Πρόκειται για τα βασικά σημεία του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας, στο οποίο επιμένουν Βερολίνο και Παρίσι.
Να υιοθετήσουν όλες οι χώρες τη σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα.
Τα έργα για τα οποία δεν υπάρχουν χρήματα, θα χρηματοδοτούνται με την έκδοση ομολόγων.
Κυρώσεις
Οσοι υπογράψουν θα δεχθούν έλεγχο και κυρώσεις. Άλλωστε, μέσα από το δανειακό πρόγραμμα του Μνημονίου η Ελλάδα χρωστά ήδη ένα μεγάλο τμήμα του δανείου της στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Οπότε οι δανειστές της δεν είναι πλέον κάποιοι μυστικοί κερδοσκόποι, αλλά οι εταίροι της. Τα στοιχεία αυτά συζητήθηκαν αναλυτικά στη χθεσινή συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ. «Θέλουμε μια συνολική λύση και γρήγορα» τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, πιέζοντας προς την κατεύθυνση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Στο πλαίσιο αυτό, αποκάλυψε τρία στοιχεία που πρέπει να έχει η τελική λύση:
«Πρώτα απ' όλα, βεβαίως, η κάθε χώρα έχει υποχρέωση να είναι σωστή στη διαχείριση των προϋπολογισμών της».
«Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες στο ίδιο το χρηματοπιστωτικό σύστημα».
«Και το τρίτο στοιχείο είναι η ανάπτυξη. Η ανάπτυξη, η οποία θα έρθει βέβαια από την ανταγωνιστικότητα».
«Είναι σημαντικές αυτές οι αποφάσεις και είναι σημαντικό να ληφθούν αποφάσεις και να μην αργοπορήσουμε», επανέλαβε ο Γ. Παπανδρέου. «Στις αγορές, βλέπουμε ότι υπάρχει ένα θετικότερο κλίμα ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, που βασίζεται βεβαίως και στις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί για τις αποφάσεις του Μαρτίου», προσέθεσε. Ιδιαίτερα θερμός ήταν στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup. «Εγώ πάντοτε πίστευα ότι δεν τίθεται θέμα να εκδιωχθεί μια χώρα από την Ευρωζώνη. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα, το ευρώ θα επιβιώσει και η Ελλάδα θα είναι μια από τις χώρες που θα επιβιώσουν χάρη στο ευρώ», τόνισε. Στο πλαίσιο αυτό τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους και χαρακτήρισε «ηλίθιους» όσους στις Βρυξέλλες επιμένουν να είναι αρνητικοί απέναντι στη χώρα μας. Σε ό,τι αφορά στην τελική λύση ήταν επιφυλακτικός. «Είναι ένα μωρό, το οποίο δεν μπορούμε να αγαπήσουμε προτού γεννηθεί, πρέπει πρώτα να το δούμε», είπε χαρακτηριστικά.
Στο Υπουργικό Συμβούλιο
Σήμερα θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να εξετάσει τρία νομοσχέδια:
Πρώτον, τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Ανάθεσης και Εκτέλεσης συμβάσεων Μελετών και Δημοσίων Έργων,
Δεύτερον, το σχέδιο νόμου για τους μεσίτες αστικών συμβάσεων και την ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Το Υπουργικό Συμβούλιο θα κυρώσει την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Αναστολή των πλειστηριασμών από πιστωτικά ιδρύματα και άλλους πιστωτές»
Επίσης, θα ενημερωθεί για το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και την Αναθεώρηση των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού.
Του Γιάννη Αντύπα
ΠΡΕΖΑ TV
9/2/2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου