Σάββατο, Φεβρουαρίου 12, 2011

SOS ΓΙΑ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ. ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΤΡΟΦΕΙΑ. ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ, ΕΝΩ ΠΟΛΛΟΙ ΔΗΜΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΑ ΠΟΣΑ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΙΠΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Με... στάση πληρωμών προειδοποιούν τους δήμους εκατοντάδες γονείς που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα τροφεία των βρεφονηπιακών σταθμών. Η οικονομική κρίση έχει φέρει τα πάνω κάτω στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, καθώς αρκετοί γονείς έχουν χάσει τις δουλειές τους ή στην καλύτερη περίπτωση βλέπουν τους μισθούς τους να συρρικνώνονται.Σε κατάσταση απόγνωσης ζητούν από τις δημοτικές αρχές ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, αφού αδυνατούν να πληρώσουν τα τροφεία, ακόμα και εκείνα ?τα λιγοστά- που παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Εκατοντάδες γονείς κάθε μέρα εκφράζουν την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στο έξοδο αυτό, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο με «θύματα» χιλιάδες νήπια και βρέφη που φυλάσσονται σε παιδικούς σταθμούς.Ενδεικτική περίπτωση ο Δήμος Χαϊδαρίου, ο οποίος στα μέσα της χρονιάς καλεί τους γονείς να βάλουν «βαθιά το χέρι στην τσέπη» για να ανταποκριθούν -όπως υποστηρίζει- οι παιδικοί σταθμοί στις αυξημένες ανάγκες. Οι γονείς διαμαρτυρόμενοι για τα «τσουχτερά» τροφεία, τα οποία φτάνουν μέχρι τα 250 ευρώ, έχουν βγει στους δρόμους, ενώ προετοιμάζουν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις. Η αγανάκτηση ξεχειλίζει, ωστόσο, όπως αναφέρουν, δεν το βάζουν κάτω. Πρόσφατα πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης και παράσταση διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο. Παράλληλα, πρόκειται να καταθέσουν αγωγή κατά της απόφασης, ενώ αρνούνται να δεχθούν το «σκληρό» -όπως χαρακτηρίζουν- μέτρο του δήμου.

Υπενθυμίζεται ότι οι παιδικοί σταθμοί αντιμετωπίζουν συσσωρευμένα προβλήματα. Το προσωπικό δεν επαρκεί, οι συμβάσεις εργαζομένων λήγουν, ενώ την ίδια στιγμή οι απαιτήσεις αυξάνονται, καθώς χιλιάδες οικογένειες, τη φετινή σεζόν, εγκατέλειψαν τους ιδιωτικούς σταθμούς στρέφοντας το ενδιαφέρον τους στους δημοτικούς. Αρκετοί δήμοι έχουν προχωρήσει σε αύξηση των τροφείων με το επιχείρημα της ελλιπούς χρηματοδότησης. Η οικονομική δυσπραγία που πλήττει τους δημότες φέρνει το θέμα στην επιφάνεια, όμως οι τοπικοί άρχοντες δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις νέα κατάσταση που διαμορφώνεται.

Χαρακτηριστική είναι η θέση του δημάρχου Παλλήνης, Αθ. Ζούτσου, ο οποίος τονίζει στο «Εθνος»: «Η κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να μεταφερθεί στους δήμους που είναι χρεωμένοι. Η ανεργία αυξάνεται και μέρα με τη μέρα θα βλέπουμε τους δημότες να εκφράζουν τη δυσκολία τους να ανταποκριθούν σε βασικές υποχρεώσεις τους. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για να μη βουλιάξουμε όλοι από τη στάση πληρωμών, που αργά η γρήγορα θα φτάσει».

ΧΑΪΔΑΡΙ
Αγανάκτηση για το «χαράτσι»

«Εχω τρία παιδιά, εκ των οποίων το ένα πηγαίνει σε δημοτικό παιδικό σταθμό του Χαϊδαρίου. Πρόσφατα ο δήμος προχώρησε σε υπέρογκες αυξήσεις των τροφείων, ζητώντας ακόμα και από τους τρίτεκνους να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, για μια υπηρεσία που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είναι δωρεάν». Ο κ. Καρατζάς Βουτσάς, ο οποίος είναι μέλος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων παιδικών σταθμών Χαϊδαρίου και πρόεδρος των τριτέκνων, περιγράφει την αγανάκτηση των γονιών που καλούνται να πληρώσουν ακριβά τη φύλαξη των παιδιών τους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

«Οταν βάζεις εισοδηματικά κριτήρια, αυτοί που πληρώνουν το... μάρμαρο είναι οι μισθωτοί. Το εισόδημά μου φαίνεται να ξεπερνά τα 40.000 ευρώ ετησίως, όμως τα περισσότερα χρήματα φεύγουν στα καύσιμα, αφού είμαι ωρομίσθιος καθηγητής στα ορεινά της Ηλείας. Ο δήμος ζητεί να πληρώνω 80 ευρώ τον μήνα, ενώ τον Σεπτέμβρη γνωρίζαμε ότι η φύλαξη των παιδιών θα ήταν δωρεάν», καταλήγει.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ
«Οι δημότες είναι σε όλο και πιο άσχημη οικονομική κατάσταση»

Την κατάσταση που επικρατεί στους παιδικούς σταθμούς περιγράφει στο «Εθνος» ο δήμαρχος Κρωπίας κ. Π. Φιλίππου. «Καθημερινά σχεδόν φτάνουν στο γραφείο μου δημότες για να μου πουν πως δεν μπορούν να πληρώσουν τα τροφεία των παιδικών σταθμών.

Χαρακτηριστική περίπτωση, μια οικογένεια που πριν από έναν χρόνο βρισκόταν σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση, ωστόσο φέτος και οι δύο γονείς έμειναν χωρίς δουλειά. Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Αρκετοί γονείς ζητούν μια διευκόλυνση, παρά το γεγονός ότι τα τροφεία κυμαίνονται από 50 έως 100 ευρώ». Σημειώνεται πως οι τρεις παιδικοί σταθμοί του δήμου φιλοξενούν συνολικά 300 παιδιά.

Τροφεία
Εκκλήσεις για μείωση των ποσών

Μορφή επιδημίας παίρνουν οι διαμαρτυρίες και οι εκκλήσεις γονέων προς τους δήμους να μειώσουν τα τροφεία. Προς το παρόν η κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους δημάρχους, εξετάζεται ξεχωριστά, χωρίς να διώχνουν τα παιδιά από τους σταθμούς.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο Περιστέρι, όπου, σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Αν. Παχατουρίδη, αρκετές οικογένειες εκφράζουν τη δυσκολία τους να πληρώσουν τροφεία, ενώ ο δήμος δεν αντέχει για μεγάλο χρονικό διάστημα να λειτουργεί τους παιδικούς σταθμούς χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση.

Στο Μαρούσι ολοένα και περισσότεροι γονείς δηλώνουν αδυναμία να αντεπεξέλθουν στο οικονομικό αυτό έξοδο. «Θα πρέπει να επανεκτιμήσουμε τη στάση μας, γιατί αρκετοί δημότες δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν και οι δήμοι δεν έχουν λεφτά για να λειτουργήσουν τους σταθμούς», αναφέρει ο δήμαρχος Γ. Πατούλης. Ο Δήμος Αμαρουσίου διαθέτει 13 σταθμούς που φιλοξενούν 1.000 παιδιά, ενώ τα τροφεία κυμαίνονται από 70-90 ευρώ ανάλογα το εισόδημα.

Στο Χολαργό δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γονέων που δεν μπορούν να πληρώνουν τροφεία, ενώ πρόσφατα ο δήμος έλαβε απόφαση για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών με οικονομικά προβλήματα.

Στο Χαλάνδρι, σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο κ. Κ. Αποσκίτη, «κάποιοι γονείς που αντιλαμβάνονται το πρόβλημα έχουν εκφράσει την προθυμία να προπληρώσουν τα τροφεία», τα οποία ξεκινούν από 50 και φτάνουν τα 200 ευρώ ανάλογα το εισόδημα. Σε κάποιους δήμους, όπως ο Ρέντης, οι γονείς ανεξαρτήτως εισοδήματος απαλλάσσονται από τροφεία, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν προνοιακή πολιτική στους οικονομικά ασθενέστερους.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

ΠΡΕΖΑ TV
12-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: