Τετάρτη, Φεβρουαρίου 02, 2011

TO "ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ" ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Η ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΜΕΡΚΕΛ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ• ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΘΑΠΑΤΕΡΟ.

Το περίγραμμα και τους βασικούς στόχους ενός νέου "Συμφώνου" ως συμπληρωματικού πυλώνα στο ισχύον "Σύμφωνο Σταθερότητας" θα παρουσιάσουν η καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στο Συμβούλιο κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή (04.02) στις Βρυξέλλες.
Το θέμα θα τεθεί στο πλαίσιο της συζήτησης για την αποτίμηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ευρωζώνη.
Αποφάσεις δεν θα ληφθούν, καθώς παραπέμπονται ως "συνολικό πακέτο" στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (24-25 Μαρτίου).
Ενεργότερο ρόλο για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας στην ΕΕ ζήτησε από τη Γερμανία ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Θαπατέρο ενόψει της συνάντησης που θα έχει αύριο Πέμπτη (03.02) στη Μαδρίτη με την καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ.
Και στη συνάντηση αυτή θα συζητηθούν μεταξύ άλλων και τα θέματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Παρασκευής.
Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ευνοϊκή τη συγκυρία για την προώθηση του λεγόμενου "Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας" για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων στην Ευρωζώνη.
Κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο εκτιμούν ότι "οι συνθήκες στην Ευρωζώνη είναι εντελώς διαφορετικές, απότι την εποχή που αποφασίζονταν η στρατηγική της Λισαβόνας".
Στόχος του Βερολίνου είναι να περάσει σε ένα "σύστημα 17 συν", δηλαδή στα σημερινά 17 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ανοιχτό και σε όποιον ακόμα θέλει να συμμετάσχει.
Στο πλαίσιο του "Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας" επιδιώκεται η άρση των ανισορροπιών και η μεγαλύτερη σύγκλιση των οικονομιών των χωρών μελών σε τομείς όπως το ασφαλιστικό, η εξέλιξη μισθών και η νομοθετική φραγή στα νέα χρέη και δημοσιονομικά ελλείμματα.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της γερμανικής κυβέρνησης οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε διακυβερνητικό επίπεδο από τους ηγέτες των 17 χωρών-μελών οι οποίοι θα δεσμεύονται και για την υλοποίησή τους στις επιμέρους χώρες.
"Εκείνο που σκεφτόμαστε είναι ένα περιορισμένο εύρος προσωπικών δεσμεύσεων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων", αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο.
Σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για αποφάσεις που θα εμπίπτουν στην εθνική δικαιοδοσία των κρατών-μελών και όχι για μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σε κοινοτικά όργανα.
Όσο δε για το πλαίσιο των κυρώσεων, θα πρέπει "να ξαναφτιαχτεί" με βάση το άρθρο 136 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Στήριξη Θαπατέρο στην Ελλάδα Ενόψει της συνάντησής του την Πέμπτη στη Μαδρίτη με την καγκελάριο Μέρκελ, ο κ. Θαπατέρο σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα σε γερμανικές εφημερίδες ερωτάται αν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει τα δάνεια και αν η Πορτογαλία θα λύσει τα προβλήματά της χωρίς να προσφύγει στο μηχανισμό προστασίας.
Η απάντηση του κ. Θαπατέρο είναι: "Έχω εμπιστοσύνη στην Πορτογαλία, έχει μειώσει γρήγορα το έλλειμμά της και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα είναι σε σχετικά καλή κατάσταση.
»Είναι πρόωρο να μιλήσουμε για το μέλλον της Ελλάδας.
Θα πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση να στείλουμε ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες κέρδισε τις εκλογές και ανέλαβε τα ηνία.
Θα δούμε εάν η χώρα σταθεί στα πόδια της με τη βοήθεια που έχει λάβει μέχρι τώρα".
Όπως σημειώνει "είμαι πεπεισμένος, ότι η ΕΕ και οι χώρες της Ευρωζώνης, εάν χρειαστεί, θα δώσουν περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα".
Σχετικά με τα περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους σημειώνει ότι "πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, κυρίως ότι πρόκειται για τόσο ευαίσθητα θέματα.
Μόνον η λέξη αναδιάρθρωση προκαλεί καταιγίδα.
Εάν πρέπει να γίνει κάτι, αυτό θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μίας συμφωνίας, μίας συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Χρειαζόμαστε περισσότερη ευρωπαϊκή κυβέρνηση, λιγότερη πολυφωνία και γρήγορες αποφάσεις.
Δεν γίνεται ο κάθε πρωθυπουργός να προκαλεί περισσότερη σύγχυση", λέει ο κ. Θαπατέρο.
ΓΠ

ΠΡΕΖΑ TV
2-2-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: