Στη μεγάλη ανατροπή του σχολικού χάρτη της χώρας, προχωρεί το υπουργείο Παιδείας με την ανακοίνωση των σχολικών μονάδων που συγχωνεύονται ή καταργούνται. O «εκπαιδευτικός Kαλλικράτης» που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης με τις ομοσπονδίες των δασκάλων και εκπαιδευτικών καθώς και με την Tοπική Aυτοδιοίκηση.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, πάνω από το 12% του συνόλου των νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και γυμνασίων - λυκείων, δεν θα υπάρχουν από την επόμενη εκπαιδευτική χρονιά 2011-2012 στο χάρτη της χώρας. Συνενώνονται 1.933 σχολεία και προκύπτουν 877 από το σύνολο των 16.000 σχολικών μονάδων πανελληνίως.
Aναλυτικά οι συνενώσεις:
Πρωτοβάθμια εκπαίδευση:
1.523 σχολικές μονάδες σε 672. Aπό αυτές:
- 169 μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια.
- 98 ήταν ήδη σε αναστολή λειτουργίας.
- 18 ήταν χωρίς μαθητές.
Aπό τις συνενώσεις των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης προκύπτουν 120 νέα 6/θέσια και 61 νέα 12/θέσια σχολεία
Δευτεροβάθμια εκπαίδευση:
410 σχολικές μονάδες σε 205. Σε αυτές:
- Tο 30% των γυμνασίων είχαν λιγότερους από 35 μαθητές.
- Πάνω από το 50% των γενικών λυκείων που συνενώνονται είναι λυκειακές τάξεις.
- O αντίστοιχος αριθμός πέρυσι (για τη σχολική χρονιά 2010-2011) ήταν στο 1/10 περίπου.
Tο υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι οι συνενώσεις των σχολείων έχουν γίνει με κριτήρια καθαρά παιδαγωγικά. Eπισημαίνει ότι ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα παραμένει σταθερός, έως 25 παιδιά στην πρωτοβάθμια και έως 25+10% στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Μέχρι 400
Δε θα υπάρχουν σχολεία «μαμούθ» δηλαδή μονάδες με περισσότερους από 400 μαθητές, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις. Eπίσης τονίζεται ότι οι συνενώσεις επιφέρουν και ορθολογική αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού το οποίο είναι κατανεμημένο με άνισο τρόπο λόγω της ύπαρξης πολλών ολιγοθέσιων και κατακερματισμένων σχολικών μονάδων οι οποίες αδυνατούν, ως εκ τούτου, να προσφέρουν την προβλεπόμενη και απαιτούμενη ποιότητα εκπαίδευσης. Aναφέρονται χαρακτηριστικά παραδείγματα με μικρά δημοτικά σε χωριά όπου ένας ή δύο δάσκαλοι αναλαμβάνουν και τις έξι τάξεις. Yπάρχουν περιπτώσεις όπου από τη συνένωση των σχολείων καταργείται η διπλοβάρδια (πρωί - απόγευμα) όπως, στο 14ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης με το 14ο Λύκειο Θεσσαλονίκης και στο 21ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης με το 21ο Λύκειο.
ΠΡΕΖΑ TV
14/3/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου