Κυριακή, Μαρτίου 20, 2011

ΣΑΦΑΡΙ ΓΙΑ 24 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΜΗΔΕΝΙΚΗ... ΑΦΕΤΗΡΙΑ,ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ

Με οδηγό την επανεξέταση των φόρων και των δαπανών από μηδενική βάση, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αναζητούν νέες πηγές για την άντληση πόρων ύψους άνω των 24 δισ. ευρώ μέχρι το 2015, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος.Στο σκέλος των εσόδων η βασική κατεύθυνση είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με αύξηση της φορολογίας για ελεύθερους επαγγελματίες και ακίνητα, ψαλίδισμα ή και κατάργηση φοροαπαλλαγών και αναπροσαρμογές στον ΦΠΑ και στους φόρους κατανάλωσης.

Στον τομέα των δαπανών σχεδιάζονται νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, περιορισμός των κοινωνικών παροχών και των επιχορηγήσεων, καθώς και των επενδυτικών και αμυντικών κονδυλίων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά προτεραιότητα η άντληση των επιπλέον εσόδων των 8 δισ. ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο μέχρι το 2015 αναζητείται από τρεις πηγές:

    Ακίνητα. Μεγάλες αυξήσεις μέχρι και 100% στις αντικειμενικές τιμές, αρχής γενομένης από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με στόχο την εξομοίωσή τους με τις αγοραίες τιμές.
    Φοροαπαλλαγές για φυσικά πρόσωπα. Επανεξέταση του συστήματος των περίπου 1.000 εκπτώσεων δαπανών από το εισόδημα και τον φόρο (ασφάλιστρα, τόκοι στεγαστικών δανείων, νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές, ενοίκιο κύριας κατοικίας κ.ά.), με στόχο τον περιορισμό ή και την πλήρη κατάργησή τους για φορολογούμενους με εισόδημα πάνω από ένα ορισμένο ύψος και τη διατήρηση και ενίσχυσή τους για τους χαμηλόμισθους.
    Ελεύθερους επαγγελματίες. Υπάρχουν προτάσεις για περιορισμό του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ, για επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όλους όσοι έχουν δηλώσει πολύ χαμηλό εισόδημα και για αναπροσαρμογή των υφιστάμενων τεκμηρίων διαβίωσης, έτσι ώστε να αυξηθεί το φορολογητέο εισόδημα.

Στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών προωθούνται ανατροπές στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό καθεστώς.

Ακίνητα
Εως και 100% θα αυξηθούν οι αντικειμενικές τιμές, αρχής γενομένης από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Φοροαπαλλαγές
Στο μικροσκόπιο οι περίπου 1.000 εκπτώσεις δαπανών από το εισόδημα και τον φόρο.

Επιτηδευματίες
Υπάρχουν προτάσεις για περιορισμό του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ και επιβολή έκτακτης εισφοράς.

Στην προκρούστεια κλίνη φοροαπαλλαγές 7 δισ. ευρώ

Το εγχείρημα της εξοικονόμησης περίπου 22 δισ. ευρώ το διάστημα 2012-2015 αλλά και άλλων περίπου 2 δισ. ευρώ φέτος, για τη διόρθωση των αποκλίσεων στον προϋπολογισμό, είναι εξαιρετικά δύσκολο, επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, σημειώνοντας με νόημα ότι θα πρέπει «να σπάσουν αβγά».

Στο πλαίσιο αυτό έχουν μπει στο μικροσκόπιο οι 1.000 περίπου εκπτώσεις δαπανών από το εισόδημα και τον φόρο οροαπαλλαγές, με στόχο τον περιορισμό ή και την ολοσχερή κατάργησή τους για φορολογούμενους με εισόδημα πάνω από ένα ορισμένο ύψος και τη διατήρηση και ενίσχυσή τους για τους χαμηλόμισθους.

Υπηρεσιακοί παράγοντες εισηγούνται την πλήρη κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για όλους και την αντικατάστασή τους με απευθείας ενισχύσεις μόνο για τις ασθενείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού.

Αρμόδιος παράγοντας έλεγε χαρακτηριστικά ότι το υφιστάμενο καθεστώς είναι άδικο και ισοπεδωτικό, καθώς το Δημόσιο χρηματοδοτεί ανεξαιρέτως όλους τους φορολογούμενους, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση. Επισημαίνεται ότι οι απώλειες εσόδων του Δημοσίου από τις κάθε είδους φοροαπαλλαγές ξεπερνούν ετησίως τα 7 δισ. ευρώ.

Οριο τα 60.000 ευρώ
Πέραν των παραπάνω υπάρχουν και προ­τάσεις για επιβολή έκτακτης εισφοράς σε όσους, ανεξάρτητα από την πηγή απόκτησης, έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 60.000 ευρώ και για την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα οινοπνευματώδη ποτά.

Αγκάθι στον τομέα της φορολογίας είναι οι αναφορές στο μνημόνιο σύμφωνα με τις οποίες τον επόμενο Οκτώβριο θα πρέπει να εξομοιωθεί η φορολογία μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, μέτρο που θα αποφέρει πάνω από 600 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Επίσης το 2012 θα πρέπει να υπάρξουν μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στον υψηλό συντελεστή 23%, καθώς και κατάργηση του πολύ χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 6,5% που επιβάλλεται σε ορισμένα προϊόντα όπως τα βιβλία και των μειωμένων συντελεστών που ισχύουν στα νησιά. Το όφελος του Δημοσίου από την εφαρμογή του μέτρου ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.

«Ψαλίδι» σε 300 φόρους και τέλη υπέρ τρίτων

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν περίπου 300 φόροι υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών με στόχο τον περιορισμό ή και την κατάργηση ορισμένων από αυτούς που θεωρούνται άδικοι και με αρνητικό αντίκτυπο για την ανταγωνιστικότητα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει την καταγραφή του πλέγματος των φόρων υπέρ τρίτων και στη συνέχεια θα προχωρήσουν στην αξιολόγησή τους κατά περίπτωση και με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Πρόκειται για τους φόρους και τα τέλη που επιβάλλονται στις συναλλαγές και μέσω των οποίων χρηματοδοτούνται ασφαλιστικά ταμεία ορισμένων επαγγελματικών ομάδων (Ταμείο νομικών, αξιωματικών, αρχιτεκτόνων κ.ά. ) καθώς και οργανισμοί και ιδρύματα (ΟΑΕΔ κ.ά.).

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου, επικαλούμενα κατά καιρούς εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επισημαίνουν ότι οι φόροι υπέρ τρίτων παραβιάζουν τις αρχές του ανταγωνισμού και αποφέρουν οφέλη σε συγκεκριμένες ομάδες εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Μπούσουλας
Τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι η επαναξιολόγηση της σκοπιμότητάς τους θα γίνει με γνώμονα τη συνολική επιβάρυνση που συνεπάγονται για το κοινωνικό σύνολο, τις επικαλύψεις που υπάρχουν, αφού πολλοί φόροι υπέρ τρίτων χρηματοδοτούν συχνά τους ίδιους φορείς και τις γενικότερες οικονομικές τους επιδράσεις.

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε το 2001 για λογαριασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, το σύνολο των συγκεκριμένων φόρων και τελών ανέρχεται σε 300 και η απόδοσή τους υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ.

Στα συμπεράσματα της μελέτης αναφερόταν ότι το βασικό κριτήριο, με το οποίο έχουν επιβληθεί οι περισσότεροι φόροι υπέρ τρίτων είναι η εξασφάλιση θεσμοθετημένων οικονομικών ενισχύσεων υπέρ διαφόρων Ταμείων, οργανισμών και ιδρυμάτων με έμμεσο τρόπο και συχνά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Η αδιαφάνεια, από τη μια μεριά, παροτρύνει τις διάφορες επαγγελματικές τάξεις ή άλλες ομάδες πίεσης που διαθέτουν σημαντική πολιτική, συνδικαλιστική ή οικονομική δύναμη να διεκδικούν τέτοιες ενισχύσεις από την κυβέρνηση και, από την άλλη μεριά, διευκολύνει την πολιτική διαδικασία να ενδίδει στις διεκδικήσεις αυτές.

Ακίνητα
«Χαράτσι» και στις ιδιοκτησίες κάτω από το αφορολόγητο

Aπό το δεύτερο εξάμηνο θα αυξηθούν μέχρι και 100% οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, με στόχο την εξομοίωσή τους με τις αγοραίες τιμές.

Επίσης θα αναπροσαρμοσθούν και οι υπόλοιποι συντελεστές πέραν της τιμής ζώνης (εμπορικότητα, παλαιότητα, όροφος κ.ά.), ενώ στο σύστημα των αντικειμενικών θα ενταχθούν τα ακίνητα σε όλη τη χώρα.

Στο πλαίσιο της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης εξετάζεται η ένταξη στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των οικόπεδων και των αγροτεμαχίων εκτός σχεδίου, ενώ έχει προταθεί η μείωση του αφορολόγητου ορίου των 400.000 ευρώ.

Επίσης εξετάζεται η επιβολή ετήσιας έκτακτης εισφοράς 300-500 ευρώ στους ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία κάτω από το αφορολόγητο.

Στο στόχαστρο μπαίνουν και οι απαλλαγές για τον φόρο μεταβίβασης για απόκτηση πρώτης κατοικίας (200.000 για τον άγαμο και 250.000 ευρώ για τον έγγαμο), καθώς και για κληρονομιές, δωρεές (6.000 έως 150.000 ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας) και γονικές παροχές (150.000 ευρώ).

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
antonakos@pegasus.gr


ΠΡΕΖΑ TV
20-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: