Σάββατο, Μαρτίου 26, 2011

ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΙΑ ΣΤΟ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ "ΆΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ" ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ,ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΤΡΥΦΕΡΗ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΑ 5 ΚΑΙ 3,5 ΧΡΟΝΩΝ!!!


Ο πεντάχρονος Παναγιώτης και ο μικρότερος αδελφός του, Τάσος, βρέθηκαν στο ίδρυμα με εισαγγελική εντολή όταν φυλακίστηκε ο πατέρας τους και η μητέρα τους δεν ήταν σε θέση να τα συντηρήσει.
Από την πρώτη στιγμή που τα δύο υγιέστατα παιδιά βρέθηκαν στο ίδρυμα, διαπιστώθηκε η διαφορά στους χαρακτήρες τους. Ο μεγάλος ήταν αεικίνητος, ζωηρός και άτακτος και δημιουργούσε προβλήματα, καθώς χρειαζόταν πάντοτε ένα άτομο να τον προσέχει, ενώ ο μικρός του αδελφός ήταν το εντελώς αντίθετο: ένα ήσυχο παιδάκι που δεν δημιουργούσε κανένα πρόβλημα.
Εδώ και περίπου τρεις μήνες τα δύο αδέλφια δεν έχουν καμία επαφή και, όπως καταγγέλλεται, κινδυνεύουν να αποξενωθούν, καθώς το ίδρυμα ανέθεσε τη φροντίδα του μικρού αδελφού σε ανάδοχη οικογένεια με σκοπό την υιοθεσία του.


Η ιστορία των δύο παιδιών ήρθε στην επιφάνεια όταν μια εθελόντρια, η κ. Γεωργία Μαρκοπούλου, που αφιερώνει τις ώρες της εδώ και τρεισήμισι χρόνια στον "Άγιο Στυλιανό", αντέδρασε στην επιχειρούμενη αποξένωση των δύο αδελφών και ζήτησε από τη διοίκηση του ιδρύματος να βρεθεί μια οικογένεια που θα μπορούσε να υιοθετήσει και τα δύο παιδιά, για να μεγαλώσουν φυσιολογικά, χωρίς άλλες πληγές στην ψυχή τους.
"Δεν είναι δική σου δουλειά να ανακατεύεσαι στα ζητήματα του βρεφοκομείου. Εσύ μπορείς να προσφέρεις, αλλά όχι να μιλάς και να δημιουργείς προβλήματα", τη συμβούλευσαν οι υπάλληλοι του βρεφοκομείου, αλλά δεν τους άκουσε και έφθασε μέχρι το δ.σ. για να εκφράσει τις αντιρρήσεις της. Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί σε μαύρη λίστα και να ζητηθεί η πειθαρχική της δίωξη από τον σύλλογο "Φίλοι - εθελοντές και ανάδοχες οικογένειες του Αγίου Στυλιανού".
Η ίδια απαντά πως "δεν την ενοχλεί που όλοι τη βλέπουν σαν κόκκινο πανί και θέλουν να τη βάλουν στο περιθώριο, γιατί προέχει τα δύο αδέλφια να μείνουν μαζί και να αναπτύξουν τους δεσμούς αίματος που έχουν".
Η κ. Μαρκοπούλου, παρά το γεγονός ότι είναι εθελόντρια στον "Άγιο Στυλιανό" μικρό χρονικό διάστημα, ξεχώριζε καθώς αφιέρωνε στην περιποίηση των ορφανών πολλές ώρες, και γι' αυτό της ζητήθηκε, πριν ακόμη συμπληρώσει έξι μήνες προσφοράς, να φιλοξενήσει τον μεγαλύτερο από τους δύο αδελφούς στο σπίτι της, επειδή ήταν άτακτος και κανένας άλλος εθελοντής δεν τον αναλάμβανε.
Έτσι άρχισε να φιλοξενεί τον πεντάχρονο Παναγιώτη από τον Απρίλιο του 2009. Για να μη χάσει ο μικρός την επαφή με τον αδελφό του, δύο και τρεις φορές την εβδομάδα πήγαινε με το πεντάχρονο παιδί στο ίδρυμα για να συναντηθούν τα δύο αδέλφια και να παίξουν μαζί. Μάλιστα ζήτησε από το βρεφοκομείο να μπορεί να πάρει στο σπίτι της και τον μικρότερο Τάσο, και για περίπου τρεις μήνες καθημερινά φιλοξενούσε όλη την ημέρα τον μικρούλη στο σπίτι της και το βράδυ τον επέστρεφε στο ίδρυμα.


Μαύρη λίστα

Τα προβλήματα της εθελόντριας με τον βρεφονηπιακό σταθμό ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο, όταν μια μέρα, ενώ βρισκόταν με τα δύο παιδιά στον "Άγιο Στυλιανό", εμφανίστηκε η ανάδοχη μητέρα του Τάσου. Από τη συζήτηση των δύο γυναικών διαπιστώθηκε ότι η οικογένεια θα παραλάμβανε μόνο το ένα από τα δύο αδέλφια και πως δεν την απασχολούσε καθόλου το θέμα της επαφής και επικοινωνίας των δύο αδελφών.
Την αντίθεσή της την εξέφρασε έντονα στην κοινωνική λειτουργό και αμέσως της ζητήθηκε να σταματήσει να φιλοξενεί το μεγαλύτερο από τα αδέλφια και να το επιστρέψει στο ίδρυμα, κάτι που έγινε από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2010.
Μάλιστα για την... ανάρμοστη αυτή συμπεριφορά που έδειξε η εθελόντρια, τέσσερα μέλη του δ.σ. του "Αγίου Στυλιανού" με αναφορά τους στον σύλλογο εθελοντών του ιδρύματος ζήτησαν την πειθαρχική δίωξη της Μαρκοπούλου για "διαγωγή που εξέθεσε πολλαπλά τόσο το ίδρυμα όσο και το σωματείο εθελοντών, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τους σκοπούς του και παραβιάζει τις υποχρεώσεις των μελών του, καθώς αποτελεί ανεπίτρεπτη επέμβαση στα εσωτερικά θέματα του βρεφοκομείου, για τα οποία αποκλειστικά αρμόδιο και υπεύθυνο είναι το διοικητικό συμβούλιο".
Ακόμη, την κατηγορούν πως με τη συμπεριφορά της παραβιάζονται οι αρχές της τήρησης του απορρήτου για τα ζητήματα υιοθεσιών και της μη επέμβασης στην οικογενειακή ζωή τρίτων.
Το θέμα αυτό απασχόλησε και την τελευταία γενική συνέλευση του συλλόγου "Φίλοι - εθελοντές και ανάδοχες οικογένειες του Αγίου Στυλιανού", που έγινε πριν από περίπου έναν μήνα. Τα μέλη του συλλόγου έκριναν πως η κίνηση διαμαρτυρίας της Μαρκοπούλου να καταγγείλει τον χωρισμό των δύο αδελφών ήταν απολύτως υγιής και συνετή. Μάλιστα την εξέλεξαν και μέλος του νέου διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου τους.


Η θέση των μελών του δ.σ. του ιδρύματος

Από την πλευρά τους τα μέλη του δ.σ. του βρεφοκομείου στην αναφορά σε βάρος της εθελόντριας επισημαίνουν:
"Ο πατέρας των παιδιών, μετά την αφαίρεση της επιμέλειάς τους από τη μητέρα, κινήθηκε δικαστικά και του αναγνωρίστηκε η πατρότητα των δύο παιδιών, διαμορφώνοντας μια νέα πραγματική κατάσταση για τα παιδιά. Μάλιστα ο πατέρας δήλωσε στο ίδρυμα την επιθυμία του να αναλάβει την επιμέλεια μόνο του μεγάλου παιδιού για δικούς του προσωπικούς λόγους και κίνησε τη διαδικασία για την ανάληψη της επιμέλειάς του".
Η δίκη είχε προσδιοριστεί σε δικαστήριο επαρχιακής πόλης την περασμένη Τετάρτη, αλλά αναβλήθηκε.
Ακόμη, σύμφωνα με τα όσα τονίζουν στην αναφορά τους τα μέλη του δ.σ. του βρεφοκομείου, ο πατέρας των παιδιών τούς δήλωσε πως "επιθυμεί το δεύτερο να δοθεί προς υιοθεσία" και επισημαίνουν: "Μετά από αυτά τα δεδομένα και με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δεύτερου παιδιού, στα πλαίσια της δικαιοδοσίας του ο 'Άγιος Στυλιανός' αποφάσισε την κίνηση της διαδικασίας υιοθεσίας του δεύτερου παιδιού".
Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι "όρος στην οικογένεια που θα προχωρήσει στην υιοθεσία του μικρότερου παιδιού είναι η επικοινωνία των δύο αδελφών, παρά το γεγονός ότι η συντέλεση μιας υιοθεσίας συνεπάγεται την πλήρη αποκοπή του παιδιού από τη φυσική του οικογένεια στο σύνολό της".
Εκείνο που δημιουργεί ερωτηματικά σε πολλούς εθελοντές του "Αγίου Στυλιανού" είναι γιατί το ίδρυμα δεν κινήθηκε έγκαιρα να αποκτήσει την πλήρη επιμέλεια των δύο παιδιών, προλαβαίνοντας τις κινήσεις του πατέρα τους, ώστε αυτά να μπορέσουν στο μέλλον να ζήσουν μαζί σε ένα υγιές περιβάλλον το οποίο θα τους εξασφαλίσει μια νέα οικογένεια που θα τα υιοθετήσει. Μάλιστα αναφέρουν χαρακτηριστικά το παράδειγμα δύο άλλων μικρών αδελφών, ενός κοριτσιού και ενός αγοριού, που φιλοξενούνταν στο βρεφοκομείο και πριν από λίγα χρόνια υιοθετήθηκαν από μια οικογένεια και μεγαλώνουν σήμερα μαζί στη Γαλλία.

    Οι υιοθεσίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του "Συνηγόρου του Παιδιού", κάθε χρόνο στην Ελλάδα πραγματοποιούνται 650 υιοθεσίες, εκ των οποίων σχεδόν το 90% είναι ιδιωτικές -πραγματοποιούνται δηλαδή κατόπιν απευθείας συμφωνίας μεταξύ των βιολογικών και των υποψήφιων θετών γονιών. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας της περιφέρειας, πέρυσι στη Θεσσαλονίκη έγιναν περίπου 120 ιδιωτικές υιοθεσίες. Στο βρεφοκομείο "Άγιος Στυλιανός" της Θεσσαλονίκης, 25 παιδιά περιμένουν την "απελευθέρωσή τους", δηλαδή να αποκτηθεί η πλήρης επιμέλειά τους από το ίδρυμα και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για την υιοθεσία τους.

Του Βασίλη Παπαδημούλη

ΠΡΕΖΑ TV
26-3-2011

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αμα ειναι να βγαλουνε φραγκα οτι θελεις κανουνε

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΛΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΔΕΡΦΑΚΙΑ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑ??? ΡΕ ΤΙ ΖΩΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΛΑΟΣ.... ΚΡΙΜΑ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ ΜΟΥ ΝΑ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΕΤΣΙ 2 ΑΔΕΡΦΙΑ!!!! ΑΣΤΕΙΑ ΑΣΤΕΙΑ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΞΑΝΑΣΜΙΓΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ "ΠΑΜΕ ΠΑΚΕΤΟ" ΟΤΙ ΔΙΑΛΥΕΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΝΕΙ (ΚΑΜΜΙΑ ΦΟΡΑ) Η....T.V!!!!!!!!!

VassilisK είπε...

ΑΦΑΝΤΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΤΑΛΙΜΠΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΩ Ε? ΤΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ...

ΖΩΑ, ΚΑΦΡΟΙ, ΓΑΜΗΜΕΝΟΙ ΗΛΙΘΙΑ ΜΟΓΚΟΛΑΚΙΑ...

ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ