«Οχι, δεν επίκειται στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Λιβύη». Αυτό αναγκάστηκε να διευκρινίσει ύστερα από πιέσεις δημοσιογράφων στη Γενεύη η Χίλαρι Κλίντον, αφού προηγήθηκε η ανακοίνωση του Πενταγώνου περί «αναδιάταξης» των αμερικανικών δυνάμεων γύρω από τη χώρα του Καντάφι (σ.σ. χωρίς να διευκρινιστεί αν πρόκειται για τον 6ο Στόλο στη Μεσόγειο ή για τα αεροπλανοφόρα στην Ερυθρά και τον Περσικό).
Σημειώνεται πως και το Εθνικό Συμβούλιο της Βεγγάζης εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση, ενώ ο εκπρόσωπος του συνταγματάρχη, Ιμπραήμ Μούσα, απείλησε με «δεκάδες χιλιάδες νεκρούς αν επιτεθούν στη Λιβύη οι ιμπεριαλιστές».
Χθες ο Καντάφι έστειλε την πρώτη του αντιπροσωπία στους εξεγερμένους των ανατολικών εδαφών στη Βεγγάζη, με επικεφαλής τον αρχηγό των μυστικών του υπηρεσιών. Η επικεφαλής του Στ. Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε πως οι ΗΠΑ θα στείλουν απλώς δύο ανθρωπιστικές μονάδες στα σύνορα με Αίγυπτο και Τυνησία. Ωστόσο λίγο νωρίτερα είχε τροφοδοτήσει η ίδια τις «πολεμικές» φήμες, αφήνοντας ανοιχτά «όλα τα ενδεχόμενα» σε περίπτωση που ο Καντάφι συνεχίσει να σφάζει τον λαό του με «μισθοφόρους και φονιάδες». Τόσο η Χίλαρι Κλίντον όσο και ο εκπρόσωπος του Λ. Οίκου υπέδειξαν εμμέσως στον Καντάφι τον δρόμο της αυτοεξορίας, αν και η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ τόνισε πως ο Λίβυος δικτάτορας πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του. Σχετική προκαταρκτική εξέταση εγκαινίασε ο εισαγγελέας του ΔΠΔ της Χάγης.
Οι διεθνείς πιέσεις προς τον Καντάφι να εγκαταλείψει αμέσως την εξουσία κλιμακώθηκαν χθες με την ταχεία εφαρμογή από την ΕΕ του ψηφίσματος του ΟΗΕ, που επιβάλλει στη Λιβύη εμπάργκο όπλων, απαγόρευση πτήσεων και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του συνταγματάρχη, πέντε μελών της οικογένειάς του και 20 στενών συνεργατών του. Το θέμα της επιβολής απαγόρευσης πτήσεων στον ουρανό της Λιβύης (no fly zone) εξακολουθεί να συζητείται σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, αλλά ο Βρετανός ΥΠΕ, Γ. Χέιγκ, τόνισε ότι απαιτείται ευρύτατη συναίνεση στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Ο λαός με αγαπάει. Δεν παραιτούμαι
«Ο λαός μου με αγαπάει. Θα έδιναν και τη ζωή τους για μένα», ισχυρίστηκε χθες ο Μουαμάρ Καντάφι σε συνέντευξη προς τους απεσταλμένους των δικτύων ABC, ΒΒC και «Τάιμς» του Λονδίνου.
Συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να παραιτηθεί καθώς «δεν είναι πρόεδρος ούτε βασιλιάς», ο Λίβυος δικτάτορας χαρακτήρισε τον Μπαράκ Ομπάμα «καλό άνθρωπο, αλλά προφανώς παραπληροφορημένο». «Μάλλον κάποιος άλλος του υπαγόρευσε αυτά που είπε τις τελευταίες μέρες», συμπλήρωσε.
Διαισθανόμενος πιθανώς το τέλος του, ο συνταγματάρχης δεν έκρυψε το παράπονό του για τους Δυτικούς, στους οποίους έδωσε γη και ύδωρ μετά το 2003 (εγκαταλείποντας το πυρηνικό του πρόγραμμα, συνεπικουρώντας τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και ανοίγοντας τη χώρα του σε ενεργειακές, κατασκευαστικές και τουριστικές επενδύσεις):
«Αισθάνομαι προδομένος από τις ΗΠΑ. Συμμαχήσαμε με τη Δύση εναντίον της Αλ Κάιντα και τώρα η Δύση μας εγκατέλειψε. Ισως θέλουν να καταλάβουν τη Λιβύη...», είπε στους ξένους δημοσιογράφους.
Στην ίδια συνέντευξη ο Καντάφι αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε βία κατά των διαδηλωτών και κατηγόρησε την Αλ Κάιντα για υποκίνηση της λιβυκής νεολαίας σε ταραχές.
Στις τράπεζες
Ουρές για τα 500 δηνάρια
Ουρές στις... τράπεζες της Τρίπολης για να εισπράξουν τα 500 δηνάρια που τους έταξε προ ημερών ο Καντάφι έκαναν χθες χιλιάδες κάτοικοι. Κι αμέσως μετά στήνονταν μπροστά σε φούρνους και καταστήματα τροφίμων για να τα ξοδέψουν!
Το ποσό αντιστοιχεί σε 420 δολάρια (περίπου ενάμιση μισθό του μέσου εργαζόμενου) και -σύμφωνα με την αυτοπρόσωπη μαρτυρία της Κριστιάν Αμανπούρ του ABC- λειτούργησε πυροσβεστικά, τουλάχιστον στις κεντρικές συνοικίες. Πάντως στη συνοικία Τατζούρα ο στρατός πυροβόλησε στον αέρα για να διαλύσει 400 αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές.
Την ώρα που οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις εκπαιδεύονται στη Βεγγάζη με τη βοήθεια αυτόμολων αξιωματικών για την κατάληψη της Τρίπολης, η αεροπορία του Καντάφι βομβάρδισε βάση στην Αλζαμπίγια της ανατολικής Λιβύης. Ετοιμες να αποκρούσουν την αντεπίθεση του Καντάφι είναι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη στρατηγική πόλη Ζαουίγια της δυτικής Λιβύης (50 χλμ από την πρωτεύουσα, έδρα εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου) και στη Μιζουράτα, τρίτη πόλη της χώρας στο μέσον της διαδρομής Τρίπολης - Σύρτης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
1/3/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου