Τρίτη, Μαρτίου 01, 2011

Μοντέλο ο ΟΤΕ για τις περικοπές στις ΔΕΚΟ

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η διοίκηση του ΟΤΕ για περικοπές σε υπερωρίες και επιδόματα, καθώς και οι 120 απολύσεις στην Cosmote, πρόκειται να αποτελέσουν το μοντέλο για τις άλλες δηµόσιες επιχειρήσεις που είναι εισηγµένες στο Χρηµατιστήριο.

Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας το Μνηµόνιο, προχωρεί στην εφαρμογή του νόµου του περασµένου ∆εκεµβρίου, που προβλέπει µειώσεις µισθών µέχρι και 25%, «πλαφόν» αποδοχών στις 4.000 ευρώ και αφήνει ανεπηρέαστους µόνο τους µισθούς κάτω των 1.800 ευρώ. Στις διατάξεις του έχουν κληθεί να προσαρµοστούν και οι εισηγµένες εταιρείες στις οποίες το ∆ηµόσιο έχει πλειοψηφικό ή ακόµη και µειοψηφικό αλλά σηµαντικό ποσοστό, σύµφωνα µε επιστολή που είχε στείλει ο υπουργός Οικονοµικών στις διοικήσεις τους τον περασµένο ∆εκέµβριο.






H κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, συγκεντρώνει τώρα στοιχεία για τον βαθµό κατά τον οποίο έχει προχωρήσει η εφαρµογή του νόµου και αναλόγως θα κινηθεί ώστε να µην υπάρξουν εξαιρέσεις. Στον ΟΤΕ ο άµεσος στόχος των νέων µέτρων, σύµφωνα µε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύµβουλο του οµίλου Μ.Τσαµάζ, είναι «να µειωθεί το λειτουργικό κόστος της εταιρείας και να διασφαλιστεί η βιωσιµότητά της». Ήδη έχουν τεθεί σε εφαρµογή συγκεκριµένες δράσεις για µείωση του κόστους σε όλες τις λειτουργίες του ΟΤΕ.

Η ΔΕΗ από την πλευρά της θα κάνει φέτος περικοπές 40 εκατ. ευρώ σε υπερωρίες και εκτός έδρας, σύµφωνα µε την επιστολή που έχει αποστείλει στον Γ.Παπακωνσταντίνου ο πρόεδρός της Αρθούρος Ζερβός. Τον ∆εκέµβριο του 2010, όταν ο υπουργός Οικονοµικών έστειλε επιστολές στους επικεφαλής των εισηγµένων στο ΧΑ ∆ΕΚΟ, η διοίκηση της ∆ΕΗ του απάντησε ότι έχει µειώσει ήδη κατά 220 εκατ. ευρώ τη µισθοδοσία για πέρυσι και πως σηµαντική θα είναι η µείωση και για το 2011. Έτσι, στην επιστολή που έχει στείλει προς τον υπουργό Οικονοµικών ο πρόεδρος της ∆ΕΗ, τον ενηµέρωσε πως φέτος θα εξοικονοµήσει από υπερωρίες και εκτός έδρας γύρω στα 40 εκατ. ευρώ.

Στα ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) η διοίκηση του οµίλου έχει σήµερα, Τρίτη, συνάντηση µε τους εργαζοµένους για τη συλλογική σύµβαση εργασίας του 2011. Και στα Ελληνικά Πετρέλαια αναµένεται να γίνουν περικοπές προς την κατεύθυνση που έχει δοθεί από τον υπουργό Οικονοµικών. Μεταξύ των άλλων, επιδόµατα προς τους εργαζοµένους αλλά και µπόνους προς υψηλόβαθµα στελέχη αναµένεται να τεθούν στο τραπέζι των περικοπών.

Μείωση αναµένεται και στις απολαβές των υπαλλήλων του ΟΠΑΠ και ενώ έχει προηγηθεί μείωση στους µισθούς των υπαλλήλων της ΕΠΟ. Μειώσεις αποδοχών αναµένονται για τα στελέχη του ΟΠΑΠ, καθώς και σε διάφορες επιτροπές.

ΥΠΟΙΚ: Δεν έστειλε επιστολές σε ΔΕΚΟ

Δεν υπάρχει καμία επιστολή προς τις δημόσιες επιχειρήσεις, δηλώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, διαψεύδοντας δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», σύμφωνα με το οποίο κυβέρνηση και τρόικα απαιτούν κόψιμο τουλάχιστον 20% των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και των λειτουργικών δαπανών σε ποσοστό 15% - 25%.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα η κυβέρνηση ετοιμάζει ακόμη και αλλαγή της νομοθεσίας, με αυστηρές κυρώσεις για τις διοικήσεις που θα συνεχίσουν να αψηφούν τις εντολές της, ενώ, όπως αναφέρονταν ο κ. Παπακωνσταντίνου έστειλε επιστολές προς τις δημόσιες επιχειρήσεις ζητώντας τους να συνετιστούν αμέσως.

Μεταξύ των εταιριών που ειδοποιήθηκαν για τον περιορισμό της μισθολογικής δαπάνης ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΠΑΠ (το Δημόσιο έχει το 34%), τα Ελληνικά Πετρέλαια (35,48%), η ΔΕΗ (51,12%), η ΕΥΑΘ (74,02%), η ΕΥΔΑΠ (61,33%), ο ΟΛΘ (74,27%) και ο ΟΛΠ (74,14%).

ΠΡΕΖΑ TV
1/3/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: