Πέμπτη, Μαρτίου 03, 2011

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


Πορεία πραγματοποίησαν σήμερα οι φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, που διαμαρτύρονται για την ιδιωτικοποίηση της παιδείας και την εφαρμογή των νόμων της αγοράς στο Πανεπιστήμιο.
 Οι φοιτητές κατασκεύσαν ένα καρνάβαλο, που συμβόλιζε το Υπουργείο Παιδείας, τον οποίο και έκαψαν.  "Στο δρόμο σπάμε την τρομοκρατία, με όπλο την κατάληψη και την απεργία", φώναξαν κατά το πέρασμά τους έξω απο τα γραφεία της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ.
Σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Φοιτητών Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου της Κρήτης σημειώνει πως "έπειτα από συνέλευση αποφάσισε την κατάληψη του τμήματος στις 2-3 Μαρτίου εκφράζοντας την αντίρρηση του στο νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο και στις οικονομικές εξελίξεις. Παράλληλα, εκφράζει τη διαφωνία του στην καταπάτηση του ασύλου. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, επιβάλλονται δίδακτρα στους φοιτητές σε περίπτωση δεύτερης συνεχούς αποτυχίας τους σε συγκεκριμένο μάθημα.


Στην περίπτωση κατά την οποία ο φοιτητής δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά, θα παραχωρούνται φοιτητικά δάνεια τα οποία θα αναγκάζεται να αποπληρώνει με τα αρχικά του εισοδήματα κατά την είσοδό του στην αγορά εργασίας. Ακόμη, η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δε θα γίνεται σε τμήμα/σχολή αλλά σε εκπαιδευτικό ίδρυμα και στο δεύτερο έτος ανάλογα με τις επιδόσεις τους σε αντίστοιχα μαθήματα οι φοιτητές θα μετατίθενται σε συγκεκριμένα τμήματα.

Επίσης, η διοίκηση του ιδρύματος μεταφέρεται κατά ένα μέρος της σε εξωγενείς παράγοντες στους οποίους περιλαμβάνονται στελέχη επιχειρήσεων σχετικά με το χώρο του εκάστοτε τμήματος. Οι εξωτερικοί αυτοί παράγοντες που θα είναι διορισμένοι, θα έχουν στην αρμοδιότητά τους τη διαχείριση του ασύλου, των προγραμμάτων σπουδών και την επιλογή του πρύτανη και την παύση των καθηκόντων του, αποδυναμώνοντας την έννοια της αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, καταδικάζουμε τη συντονισμένη από τις αρχές προσπάθεια ποινικοποίησης του ασύλου και της παροχής αυτού. Πιο συγκεκριμένα, μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης και οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών πρόκειται να διωχθούν ποινικά για τη συμπαράσταση τους στους 250 μετανάστες και για την παροχή ασύλου σε αυτούς και τη μη έγκαιρη άρση του. Ταυτόχρονα, στα Χανιά στοχοποιείται έντονα η κατάληψη Rosa Nera σε κτήριο του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Στον τομέα της οικονομίας ζητούμε την άμεση απεμπλοκή της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την παραγραφή του δημοσίου χρέους καθώς αυτό είναι προϊόν διαφθοράς (κατάχρηση δημόσιας περιουσίας). Οι πρακτικές αυτές προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο και έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν και σε άλλες δημοκρατίες (Νιγηρία, Ισημερινός). Τέλος η ελληνική κοινωνία ουδέποτε ερωτήθηκε αν προτίθεται να συναινέσει στην αποπληρωμή ενός μαύρου χρέους (όπως αναφέρει και ο Ν. Τσόμσκι), του οποίου η δημιουργία δεν ήταν δική της πρακτική".
Γ. ΛΥΒ.
ΠΡΕΖΑ TV
3-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: