Τρίτη, Μαρτίου 22, 2011

Ρήγμα μεταξύ Μεντβέντεφ - Πούτιν

Πρωτοφανής κόντρα ξέσπασε χθες ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον πρωθυπουργό της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τις σκληρές δηλώσεις του τελευταίου για την επέμβαση στη Λιβύη, στις οποίες χαρακτήρισε «μεσαιωνικό κάλεσμα για σταυροφορίες» το ψήφισμα 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ!

Οι δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού, οι οποίες έγιναν εν όψει των ρωσικών εκλογών, φαίνεται ότι προκάλεσαν τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος με ανακοίνωσή του έσπευσε να γνωστοποιήσει πως «η χρησιμοποίηση του όρου 'σταυροφορίες' για την περιγραφή της κατάστασης στη Λιβύη είναι απαράδεκτη»! Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε εκ νέου πως η Ρωσία δεν θα λάβει μέρος σε οποιαδήποτε στρατιωτική συμμαχία στη Λιβύη, αλλά είναι έτοιμη να συμμετέχει σε ειρηνευτικές αποστολές.




Συγκεκριμένα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας σε εργάτες εργοστασίου στη ρωσική Δημοκρατία της Ουντμούτριας στα Ουράλια, δήλωσε: «Το ψήφισμα του Σ.Α. είναι ελλιπές, ελαττωματικό, επιτρέπει τα πάντα και θυμίζει μεσαιωνική έκκληση σε σταυροφορία, επιτρέποντας ουσιαστικά την εισβολή σε μια κυρίαρχη χώρα. Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο δεν είναι η στρατιωτική επέμβαση καθαυτή, αλλά η ευκολία με την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις για ανάληψη βίαιων επιχειρήσεων στις διεθνείς σχέσεις. Αυτή η πολιτική γίνεται μόνιμη τάση της πολιτικής των ΗΠΑ.
Κατά την εποχή Κλίντον βομβάρδισαν το Βελιγράδι, ο Μπους έστειλε στρατεύματα στο Αφγανιστάν και μετά με μια κατασκευασμένη, ψεύτικη πρόφαση έστειλαν δυνάμεις στο Ιράκ, ρευστοποιώντας [sic] ολόκληρη την ιρακινή ηγεσία. Ακόμα και τα παιδιά της οικογένειας του Σαντάμ Χουσεΐν πέθαναν. Τώρα είναι η σειρά της Λιβύης και η πρόφαση είναι η προστασία του ειρηνικού πληθυσμού. Στους βομβαρδισμούς όμως είναι ακριβώς ο άμαχος πληθυσμός που σκοτώνεται. Πού είναι η λογική και η συνείδηση;».
Ο Ρώσος πρωθυπουργός συμπλήρωσε επίσης πως: «Κατά καμία παράμετρο το καθεστώς της Λιβύης δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια μιας δημοκρατικής χώρας, αυτό είναι ολοφάνερο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μας επιτρέπεται να επέμβουμε στις εσωτερικές συγκρούσεις».
Η Ρωσία απείχε από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, γεγονός που καυτηρίασε στις δηλώσεις του ο Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας: «Η κυβέρνηση της Ρωσίας δεν ασκεί εξωτερική πολιτική, αντιμετωπίζουμε τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, αλλά προσωπική γνώμη υπάρχει».
Το ρήγμα πάντως στην πολιτική ηγεσία της Ρωσίας σύμφωνα με τους αναλυτές είναι βαθύ, γεγονός που πιθανώς καταδεικνύεται και από την απομάκρυνση του Ρώσου πρέσβη στη Λιβύη, Βλαντιμίρ Τσάμοφ, με απόφαση του Κρεμλίνου.

ΠΡΕΖΑ TV
22/3/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: