Δευτέρα, Μαρτίου 21, 2011

ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας επέκρινε τη διεθνή κοινότητα για διπρόσωπη πολιτική σε σχέση με τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Λιβύης.
    Μιλώντας σε φοιτητές και καθηγητές των Πανεπιστημίων Αθηνών, Παλέρμο και Νανσί, τους οποίους δέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο, ο κ. Χριστόφιας μίλησε επίσης για επιλεκτική ευαισθησία της διεθνούς κοινότητας, φέρνοντας ως παράδειγμα την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διερωτήθηκε γιατί τα Ηνωμένα Εθνη και η ΕΕ δεν έχουν ευαισθητοποιηθεί αρκούντως να αποκαταστήσουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και να εφαρμόσουν το διεθνές δίκαιο.


    «Μια ομάδα κρατών είναι τόσο ευαίσθητη που ξεκινά επιχειρήσεις στη Λιβύη. Στην Κύπρο έγινε εισβολή, συνεχίζεται η κατοχή, υπάρχει σωρεία ψηφισμάτων, αλλά ποτέ δεν θέλησαν να ενεργοποιήσουν το κεφάλαιο 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Διότι είναι σύμμαχοι με τη χώρα που αδικοπραγεί, την Τουρκία», είπε ο κ. Χριστόφιας.

  

    Πρόσθεσε ότι ούτε το ΝΑΤΟ ανέλαβε να επιλύσει τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας.Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο με ειρηνικά μέσα.

  

    Αναφερόμενος στις απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Ερογλου επεσήμανε τη διάσταση απόψεων σε ό,τι αφορά στο θέμα διεξαγωγής απογραφής πληθυσμού, εφόσον η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται διεθνή έλεγχο της απογραφής.

  

    Είπε επίσης ότι «ο τόπος ταλανίζεται και δεν λένε κάποιοι να τα ΅βάλουν κάτω'Α και να μάς αφήσουν ήσυχους στο σπίτι μας να διαφεντέψουμε τον τόπο μας και να καθορίσουμε την τύχη μας με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».

  

    Ο κ. Χριστόφιας επέκρινε με έντονο τρόπο τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου για τις αδιάλλακτες θέσεις του στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.«Αλλο να τα διηγείσαι και άλλο να είσαι εκεί και να αντιμετωπίζεις τις θέσεις της άλλης πλευράς που πραγματικά στενοχωρούν τα μάλα, διότι είναι θέσεις καθόλου συμβιβαστικές. Ο κ. Ερογλου λέει ΅μη μου τους κύκλους τάραττε'Α και ζητά να αποδεχτούμε τις όσες λεγόμενες υπηκοότητες έδωσε. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο. Και δεν μπορεί να γίνεται λόγος για γεφύρωση των θέσεων διότι κάτι τέτοιο πρέπει να στηρίζεται στη λογική, στη νομιμότητα και στην αντίληψη ότι υπηρετούμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα όλων των Κυπρίων».

  
Ωστόσο, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη συνέχιση των συνομιλιών στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου για ειρηνική επανένωση του τόπου και του λαού στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

 
    Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδόσης Πελεγκρίνης, απευθυνόμενος στον Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε εμπιστοσύνη στο έργο που επιτελεί.

     «Είστε εξόριστος στον τόπο σας και αυτό μάς συγκλονίζει», είπε ο Πρύτανης, προσθέτοντας ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει η διαίρεση που υπάρχει στην Κύπρο.

   

ΠΡΕΖΑ TV
21-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: