Εκτός αεροπορικής συμμετοχής στις επιχειρήσεις εναντίον του καθεστώτος Καντάφι μένει η Ελλάδα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει όλα τα πτητικά μέσα από τη λίστα των δυνάμεων που παραχωρήθηκαν στο ΝΑΤΟ.
Παρά τον αρχικό σχεδιασμό και τις αποφάσεις που ελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα στο άτυπο ΚΥΣΕΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, η κυβέρνηση για λόγους στρατηγικής αναγκάστηκε να αλλάξει την αρχική της απόφαση.
Εβγαλε από τη λίστα των διατεθειμένων στο ΝΑΤΟ τα τέσσερα μαχητικά τύπου F-16 και τα δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα και στη θέση τους παραχώρησε προς χρήση το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας.
Κατόπιν αυτού, επισήμως τουλάχιστον, η Ελλάδα θα συμμετάσχει στις επιχειρήσεις, εφόσον υπάρξει απόφαση του ΝΑΤΟ, με τη βάση της Σούδας, συμπληρωματικά με το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, με μια φρεγάτα με το ελικόπτερό της και ένα ιπτάμενο ραντάρ.
Επίσης, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, προτίθεται να διαθέσει, αλλά δεν το έχει κάνει ακόμα, και ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης, εφόσον όμως χρειαστεί.
Διαρροές «αέρος»
Το παράδοξο του πράγματος είναι ότι από την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα έχει αφεθεί να διαρρεύσει από ανώτατες πηγές της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα διαθέτει στο ΝΑΤΟ και μαχητικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Το θέμα βρέθηκε στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων αλλά και στις πρώτες ειδήσεις των δελτίων, ακόμα και των κρατικών, και επισήμως τουλάχιστον κανείς δεν το είχε διαψεύσει.
Αίφνης χθες το απόγευμα εδέησε η κυβέρνηση να ανακοινώσει διά στόματος υπουργού Αμυνας τις δυνάμεις που διατέθηκαν στο ΝΑΤΟ και στις οποίες δεν περιλαμβάνονται αεροπορικές δυνάμεις πέραν του ιπτάμενου ραντάρ. Παρά τις αλλεπάλληλες δημοσιογραφικές οχλήσεις στους αρμοδίους του υπουργείου Αμυνας, κανείς δεν ήταν σε θέση επισήμως μέχρι και χθες το απόγευμα να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες που είχε αφεθεί να διαρρεύσουν από κυβερνητικούς κύκλους, αδιαφορώντας παντελώς για την ανησυχία που είχε προκληθεί στις Ενοπλες Δυνάμεις.
Λόγω Λάρισας
Πηγές του υπουργείου Αμυνας έλεγαν χθες ότι ο αρχικός σχεδιασμός άλλαξε μετά από παρέμβαση διπλωματικών κύκλων, που επέμεναν ότι μια αεροπορική συμμετοχή, με το υπάρχον καθεστώς του αεροπορικού υποστρατηγείου στη Λάρισα, σημαίνει αυτομάτως υποβάθμισή του, κάτι που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας.
Σε ό,τι αφορά τη χρήση των αεροδρομίων Σούδας, Ανδραβίδας αλλά και του Αράξου, που μπορεί επισήμως να μην έχει διατεθεί στο ΝΑΤΟ αλλά εξυπηρετεί δυνάμεις που θα εμπλακούν στις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις, χθες ο υπουργός Αμυνας με δήλωσή του είπε ότι «σε διμερές επίπεδο η Ελλάδα ανταποκρίνεται σε αιτήματα φίλων και σύμμαχων χωρών για την παροχή διευκολύνσεων υποστηρικτικού χαρακτήρα».
Στο πλαίσιο αυτό έχουν παραμείνει στον Αραξο έξι από τα οκτώ βελγικά μαχητικά F-16 που είχαν έρθει για κοινές ασκήσεις με ελληνικά μαχητικά, περιμένοντας την εντολή να συνδράμουν σε ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις. Και αυτό το στοιχείο, δηλαδή η παραμονή σε ελληνικό αεροδρόμιο ξένων μαχητικών που έχουν τεθεί στη διάθεση του ΝΑΤΟ για επιχειρήσεις εναντίον του Καντάφι, απεκρύβη από το υπουργείο Αμυνας και έγινε γνωστό μετά από επίσημη δήλωση αξιωματούχου του βελγικού υπουργείου Αμυνας, που είπε ότι «τα μαχητικά που αφίχθησαν στον Αραξο θα είναι έτοιμα για αποστολές τη Δευτέρα», δηλαδή σήμερα. *
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΑΚΙΡΗ
ΠΡΕΖΑ TV
21/3/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου