Τρίτη, Μαρτίου 15, 2011

ΠΙΕΖΟΥΝ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΝΤΑΦΙ

Πίεση με κάθε μέσο για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος Καντάφι και για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη ασκούν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Βρετανίας, την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ έκλεισε την πόρτα στον Μουαμάρ Καντάφι και στην οικογένειά του, δηλώνοντας πως δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη Ρωσία.Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις του λιβυκού στρατού προελαύνουν προς το προπύργιο των αντικαθεστωτικών, τη Βεγγάζη, βομβαρδίζοντας την Ατζνταμπίγια και καταλαμβάνοντας μετά την Μπρέγκα και τη Ζουάρα, ενώ ο Καντάφι υπόσχεται αμνηστία σε όσους στρατιώτες λιποτάκτησαν εάν αυτοί παραδωθούν.

Γαλλία και Βρετανία έχουν ασκήσει μεγάλες πιέσεις προς τους συμμάχους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο ΝΑΤΟ και προς τα μέλη της ομάδας του «G8», όμως καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί, αφού στο μεν ΣΑ, Καναδάς και Ρωσία ζήτησαν εκ νέου περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί μια πιθανή απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, στο δε ΝΑΤΟ, η Τουρκία ξεκαθάρισε πως είναι αντίθετη με μια πιθανή εισβολή στη Λιβύη, καθώς κάτι τέτοιο πιθανότατα θα έχει οδυνηρά αποτελέσματα.

Ενδεικτικές για τη στάση που τηρεί η Βρετανία είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Γουίλιαμ Χαγκ, ο οποίος πρότεινε, μεταξύ άλλων, και τον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών και ανέφερε σε δηλώσεις του πως η πρόταση αυτή ήδη συζητιέται με τους συμμάχους της Βρετανίας.

Αντίστοιχα ο Γάλλος απεσταλμένος στον ΟΗΕ, Ζεράρ Αρό, χρησιμοποίησε ως επιχείρημα για γρηγορότερη ανάληψη δράσης το ψήφισμα του Αραβικού Συνδέσμου, με το οποίο οι χώρες-μέλη ζητούν την επιβολή απαγόρευσης πτήσεων.

Από την πλευρά του ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε ότι «υπάρχουν σημαντικές ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν, όμως η Ρωσία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής απαγόρευσης πτήσεων».

Οι προθέσεις της Ρωσίας έγιναν ακόμα πιο ξεκάθαρες, όταν χθες ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι θεωρεί τον Μουαμάρ Καντάφι και όλα τα μέλη της οικογένειάς του ανεπιθύμητα πρόσωπα στη χώρα και απαγόρευσε κάθε οικονομική δραστηριότητα του Καντάφι στη Ρωσία.

Ερντογάν
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του, τόνισε πως οποιαδήποτε επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη δεν θα βοηθούσε την κατάσταση και θα προκαλούσε προβλήματα, ενώ κάλεσε τον Μουαμάρ Καντάφι να διορίσει νέο πρόεδρο με λαϊκή υποστήριξη, για να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Η πίεση, πάντως, Βρετανίας και Γαλλίας φαίνεται ότι απέδωσε εν μέρει καρπούς, αφού η Ευρωπαϊκή Ενωση ανέλαβε περισσότερη δράση χθες για το θέμα, στέλνοντας στη Βεγγάζη διπλωματική ομάδα, ύστερα από σχετική απόφαση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον. Η επίσκεψη αυτή αποφασίστηκε στο πλαίσιο για τον «σχεδιασμό της αντιμετώπισης της κρίσης στη Λιβύη».

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως η Γαλλία λίγο πριν ξεκινήσει επισήμως η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του «G8» στο Παρίσι, όπου βρίσκεται και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, προσπάθησε να προκαταλάβει τις διαβουλεύσεις, τονίζοντας την αναγκαιότητα για μια γρήγορη επίλυση του θέματος της Λιβύης. Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω Σύνοδο αναμένεται να συναντηθεί η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ με αντιπροσώπους των αντικαθεστωτικών της Λιβύης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
stasinopoulos@pegasus.gr

ΠΡΕΖΑ TV
15-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: