Πέμπτη, Μαρτίου 03, 2011

«ΣΥΝΤΑΓΗ» ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΧΡΕΟΥΣ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ

Η Ελλάδα και η Ιρλανδία θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους, ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία μπορεί επίσης να χρειαστεί να πράξουν αναλόγως προκειμένου να επιβιώσουν από την κρίση κρατικών χρεών της Ευρώπης, δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και τέως ηγετικό στέλεχος του ΔΝΤ Κένεθ Ρογκόφ."Πιστεύω πως η τελική αναδιάρθρωση χρεών δύο-τριών χωρών - Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας - είναι αναπόφευκτη" δήλωσε ο Ρογκόφ σε εκδήλωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο χθες. "Μπορεί, όμως, να αποκληθεί κάπως αλλιώς για τη διάσωση των προσχημάτων".

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν να συναντηθούν αυτό τον μήνα για να συζητήσουν τρόπους ανακοπής της κρίσης χρεών καθώς η Γερμανίδα πρωθυπουργός Άγγελα Μέρκελ απορρίπτει τις εκκλήσεις για μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που δόθηκαν ως βοήθεια ή για επέκταση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Διάσωσης.

Ο Ρογκόφ έχει ισχυριστεί πως μερικές χώρες-μέλη θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους και πως οι ομολογιούχοι πρέπει να υποχρεωθούν να αναλάβουν ζημιές μέχρι 40% της ονομαστικής αξίας των τίτλων τους. "Είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση των δημοσίων και ιδιωτικών χρεών και στις τέσσερις αυτές χώρες - Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία - και ο κίνδυνος της επί μακρόν αναμονής είναι ότι έτσι αυτός μεγαλώνει και θα κοστίσει περισσότερο".

"Εάν η Ισπανία προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους της, δεν νομίζω το πράγμα να μείνει εκεί" και χώρες όπως το Βέλγιο και άλλες θα επηρεαστούν, δήλωσε ο Ρογκόφ. "Η Ισπανία είναι απλά πολύ μεγάλη".

Η Πορτογαλία θα δεχθεί χρηματοπιστωτική βοήθεια "τις επόμενες λίγες εβδομάδες" καθώς το κόστος έκδοσης χρέους γίνεται αβάστακτο, σύμφωνα με την Axa Investment Managers, η οποία διαχειρίζεται 714 δισ. δολ. σε κεφάλαια.

Τέλος, ο Ρογκόφ σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung στις 10 Φεβρουαρίου δήλωσε πως χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία πρέπει να επιδιωχθεί να εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη για 10-15 έτη προκειμένου να μπορέσουν να αποκαταστήσουν την δημοσιονομική τους ισορροπία. "Μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν μία ουσιαστική λύση, αλλά δεν νομίζω να πραγματοποιηθεί" δήλωσε χθες ο Ρογκόφ. "Δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά νομίζω πως θα είναι δύσκολο να αποτραπεί μία χρεοκοπία".

ΠΡΕΖΑ TV
3-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: