Τρίτη, Μαρτίου 01, 2011

ΠΑΚΕΤΟ ΡΟΜΠΕΙ ΜΕ ΠΙΟ ΕΥΝΟΪΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ


Πιο ήπιες προτάσεις -σε σχέση με το «ντικτάτ» της Γερμανίας- για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρωζώνη, που όμως μένει να αποδειχθεί κατά πόσο θα ικανοποιήσουν τα σκληρά ανταλλάγματα που απαιτεί το Βερολίνο, προωθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι.Το συμβιβαστικό κείμενο που θα υποβληθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup στις 11 Μαρτίου, αφού προηγηθούν νέες διμερείς διαβουλεύσεις, παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Φρανς Φαν Ντάλε σε εκπροσώπους των 17 χωρών- μελών της Ευρωζώνης.

Πρόκειται για μια προσπάθεια εξεύρεσης συναινετικής λύσης, ώστε να αποδειχθεί ότι ο Χ. Ρομπέι έλαβε υπόψη τις ανησυχίες και τις έντονες αντιδράσεις πολλών κρατών-μελών.
Σε γενικές γραμμές, το κείμενο αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί γαλλογερμανικής έμπνευσης, χωρίς ωστόσο να υιοθετεί κατά γράμμα τις αρχικές προτάσεις του Βερολίνου. Επισημαίνεται η ανάγκη «διασφάλισης μισθολογικής συγκράτησης στον δημόσιο τομέα», αλλά «οι μισθοί θα πρέπει να συνδέονται με την παραγωγικότητα», και δεν γίνεται λόγος για κατάργηση της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών.
Υπογραμμίζεται ακόμη η ανάγκη μεταρρύθμισης των αγορών εργασίας και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Σύμφωνα με τις προτάσεις του Χ. Ρομπέι, τα κράτη-μέλη καλούνται να υιοθετήσουν μηχανισμούς «χειρόφρενου» στην αύξηση του χρέους με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη διόρθωση της κατάστασης.
Στη συνολική ρύθμιση προβλέπεται ότι θα μπορούν να συμμετέχουν σε εθελοντική βάση και οι χώρες της ΕΕ που δεν είναι μέλη του ευρώ, ώστε να μη θεωρούν ότι αποκλείονται από μια, υπό διαμόρφωση, ενισχυμένη συνεργασία. Για τις χώρες του ευρώ όμως, θα δίνεται η δυνατότητα να προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, θέτοντας προς εκπλήρωση ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους.
Το τοπίο για την εξεύρεση συνολικής συμφωνίας παραμένει πάντως θολό, αφού κατά τη χθεσινή συνάντηση, η Γερμανία απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά της. Στο μόνο που φαίνεται να συμφωνούν όλοι είναι ότι «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα», καθώς βρίσκονται σε εκκρεμότητα πολλά επιμέρους αιτήματα. Θετικό στοιχείο θεωρείται ότι στις διαβουλεύσεις αναβαθμίζεται ο ρόλος της Κομισιόν, η οποία ακολουθώντας τη λεγόμενη «κοινοτική μέθοδο» μπορεί να αποτελεί ασπίδα για την προάσπιση των συμφερόντων μικρών και μεσαίων χωρών.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι το Βερολίνο δεν έχει την πολυτέλεια να απορρίψει το σύνολο του πακέτου (ύψος των κεφαλαίων και ευελιξία του μηχανισμού, επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής δανείων και μείωση επιτοκίων δανεισμού) προκαλώντας μια άνευ προηγουμένου ρήξη στις σχέσεις με πολλές χώρες και με τον κίνδυνο να υπάρξει ντόμινο στις αναταραχές των αγορών κρατικών ομολόγων.
Μείωση επιτοκίων


Παράθυρο για μείωση του επιτοκίου δανεισμού της Ιρλανδίας άφησε ο Ολι Ρεν σημειώνοντας -με θετικό τόνο- πως το ζήτημα αυτό εξετάζεται στο πλαίσιο της συνολικής λύσης για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Στο θέμα αυτό -που αφορά άμεσα την Ελλάδα- ο κοινοτικός επίτροπος είπε ότι στόχος είναι να αναζωογονηθεί η αναπτυξιακή δυναμική της Ιρλανδίας, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους της και, τελικά, να εξασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.
Βαγγέλης Δεμίρης


ΠΡΕΖΑ TV
1-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: