Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των λιβυκών εταιρειών που συνδέονται με το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι, πέρα από τις κυρώσεις που ήδη αποφασίστηκαν την Δευτέρα και έχουν ως στόχο διάφορα άτομα, δήλωσαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαίοι διπλωμάτες.
"Μελετούμε το θέμα" σε ευρωπαϊκή κλίμακα, είπε μια ευρωπαία διπλωμάτης.
Αρκετές χώρες διάκεινται ευνοϊκά, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία ή η Ιταλία, στην οποία πολλές εταιρείες έχουν στο κεφάλαιο τους λιβυκές συμμετοχές, δήλωσε μια άλλη διπλωμάτης υπό τον όρο της ανωνυμίας.
"Οι Ιταλοί φοβούνται ότι οι Λίβυοι θα αρχίσουν να πωλούν τις μετοχές τους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ζεστό χρήμα", εξήγησε.
Στη Βρετανία, όπου η κυβέρνηση επέβαλε την Κυριακή πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του ηγέτη της Λιβύης, της οικογένειάς του και εκείνων που ενεργούν εξ ονόματος τους ή υπό τη διεύθυνσή τους", ο όμιλος Pearson, πρώτος στον κόσμο στις σχολικές εκδόσεις και εκδότης των Financial Times, ανακοίνωσε ότι οι μετοχές του που διέθετε η Λιβύη υποβλήθηκαν σε αυτό το πάγωμα.
Η λιβυκή Investment Authority (LIA) κατέχει περίπου το 3,27% των μετοχών του βρετανικού ομίλου, αξίας άνω των 300 εκατ.
ευρώ, και σύμφωνα με τις "νομικές συμβουλές" που έλαβε ο Pearson οι μετοχές αυτού του επενδυτικού ομίλου εμπίπτουν στο πλαίσιο των κυρώσεων.
Μια πρώτη δέσμη κυρώσεων που αποφασίστηκε την Δευτέρα από την ΕΕ, και αφορά εμπάργκο στα όπλα, εμπάργκο στις πωλήσεις υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς καταστολής, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση χορήγησης θεωρήσεων κατά του Μουάμαρ Καντάφι και 25 συγγενών του, θα δημοσιευθεί την Πέμπτη στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.
Αυτές οι νέες κυρώσεις θα τεθούν σε ισχύ αρκετά σύντομα.
Αλλά είναι πιθανόν οι 27 να μπορέσουν να καταλήξουν ταχέως σε συμφωνία επί της αρχής, καθώς η ανάπτυξη ενός καταλόγου των φορέων που πλήττονται μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, σύμφωνα με ένα διπλωμάτη.
Την Τρίτη, ο Γάλλος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Λοράν Βοκέ ευχήθηκε η Γαλλία να υποστηρίξει μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία "που θα επιτρέψει πραγματικά να ελεγχθούν όλα τα οικονομικά κυκλώματα χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τον πόλεμο στη Λιβύη".
"Πρέπει να κλείσουμε την κάνουλα διασφαλίζοντας πρώτον ότι τα χρήματα από το πετρέλαιο δεν θα πάνε στον Καντάφι και, δεύτερον, να ενεργήσουμε με τέτοιον τρόπο ώστε να μην μπορέσει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία, κυρίως δικαιώματα προαίρεσης για αγορά μετοχών που θα του επιτρέψουν στη συνέχεια να πληρώσει ένα μισθοφορικό στρατό", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.
Χθες, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Βεστερβέλε είχε προτείνει να "παγώσει κάθε πληρωμή προς τη Λιβύη για 60 ημέρες".
Χ.ΚΩ.
ΠΡΕΖΑ TV
1-3-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου