ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ,ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ.ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΡΙΜΑΖΕΙ...ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΡΉΜΑΞΑΝ...
Ομως, τις εξαγγελίες και τα λαμπρά εγκαίνια ακολούθησε η εγκατάλειψη. Γιατί βέβαια η διαχείριση απαιτούσε οργάνωση και κονδύλια. Οι επιδόσεις μας στο πρώτο δεν ήταν ποτέ καλές. Οσο για το δεύτερο, πάντα προκύπτουν άλλες προτεραιότητες από τη φροντίδα των ελεύθερων χώρων και του πρασίνου.
«Οταν επισκέφθηκα για πρώτη φορά το πάρκο με περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Τελικά τα πράγματα δεν ήταν τόσο άσχημα όσο είχα ακούσει» διηγείται ο κ. Κωνσταντίνος Σερράος, αρχιτέκτων πολεοδόμος, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2010 ανέλαβε καθήκοντα προέδρου του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου. Μπορεί οι λίμνες που είχαν δημιουργηθεί από τους αρχιτέκτονες του έργου να ήταν βρώμικες, αλλά αυτό δεν εμπόδισε εκατοντάδες πουλιά να φτιάξουν το σπίτι τους εκεί. Μπορεί δέντρα και φυτά να μην ποτίζονταν επαρκώς, αλλά το φυσικό περιβάλλον εντός του Πάρκου παρέμενε εντυπωσιακό. Και τα κτίρια χρειάζονταν κάποιες επισκευές, αλλά η αρχιτεκτονική τους ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. «Συνειδητοποίησα ότι ο χώρος έχει μια ιδιαιτερότητα και είναι λάθος να τον συγκρίνουμε με άλλα, καθαρά αστικά πάρκα του εξωτερικού. Κατ’ αρχάς είναι μεγάλος, και άρα εν δυνάμει απευθύνεται σε μια ευρύτερη κοινότητα και όχι μόνο στους κατοίκους των γύρω περιοχών. Επίσης διαθέτει το υγρό στοιχείο. Εκατόν ογδόντα είδη πουλιών ζουν και αναπαράγονται μέσα στο Πάρκο σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Ορνιθολογικής. Αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό, αν σκεφτούμε ότι πρόκειται για ένα χώρο στο κέντρο της πόλης».
Αυτό που στην πραγματικότητα βρισκόταν σε «οικτρή κατάσταση», όπως περιγράφει ο κ. Σερράος, ήταν τα οικονομικά του Πάρκου. «Το ταμείο ήταν άδειο, υπήρχαν οφειλές ύψους 350.000 ευρώ και το κυριότερο δεν προβλέπονταν από πουθενά έσοδα. Περιμέναμε χρηματοδότηση μέσω του ΕΤΕΡΠΣ» (σ. σ. ταμείο μέσω του οποίου το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ χρηματοδοτούσε έργα· έχει πολλές φορές κατηγορηθεί για αδιαφάνεια). Το προσωπικό του πάρκου ελάχιστο, μια γραμματέας, 4 εργάτες και ένας εργοδηγός, αν και στο διάταγμα για τη λειτουργία του προβλεπόταν ετήσια δαπάνη για τη μισθοδοσία 50 ατόμων. Εκείνη την εποχή ήρθε από το υπουργείο Περιβάλλοντος στη θέση της διευθύντριας η κ. Τζούλια Τζώρτζη, δασολόγος, ενώ στο προσωπικό του Πάρκου σήμερα ανήκουν ένας αρχιτέκτονας, έναν ηλεκτρολόγος - μηχανολόγος και ένας μόνιμος ηλεκτρολόγος, γιατί τα ηλεκτρολογικά χρειάζονται διαρκή συντήρηση. «Είναι και αυτό κάτι» λέει αισιόδοξα ο κ. Σερράος. Τον τελευταίο χρόνο δημοπρατήθηκε και το έργο της ανακύκλωσης του νερού των λιμνών που έρχεται από γεώτρηση στο Καματερό. Πρόκειται για ένα έργο που σε μεγάλο ποσοστό χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Νιάρχου.
«Μας χωράει όλους»
Ο οργανισμός του Φορέα του Πάρκου, για πρώτη φορά από ο 2002 που δημιουργήθηκε, έκανε οικονομικό απολογισμό πέρυσι. Και φέτος το «Πάρκο Αντώνης Τρίτσης» καινοτομεί. Εχει συγκεκριμένο προϋπολογισμό αλλά και... έσοδα ύψους 125.000 ευρώ από την ενοικίαση των κτιρίων που υπάρχουν στον χώρο, μικρές χορηγίες και εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν.
Για όσους προβάλλουν τον δημόσιο χαρακτήρα του πάρκου και ζητούν να συντηρείται αποκλειστικά με κρατική χρηματοδότηση, ο κ. Σερράος έχει μια πολύ ξεκάθαρη απάντηση. Το κράτος δεν έχει χρήματα. «Πρέπει λοιπόν να εγκαταλείψουμε το Πάρκο στη μοίρα του;» αναρωτιέται. «Είναι αρκετά μεγάλο και μας χωράει όλους. Αρκεί να θέλουμε να συνεννοηθούμε» λέει.
Αλλωστε, οι εκδηλώσεις και η ενοικίαση των κτιρίων για συγκεκριμένες δράσεις συμβατές με το Πάρκο, όπως το οικολογικό βιβλιοπωλείο της περιβαλλοντικής ΜΚΟ «Οργάνωση Γη», εκτός από έσοδα, θα φέρουν και κόσμο.
«Στόχος μας είναι να ανασκευάσουμε την κακή φήμη του. Θέλουμε ένα δημόσιο Πάρκο για το οποίο να ενδιαφέρεται ο κόσμος. Οχι να είναι ένα μέρος που κάποιος το φροντίζει και όλοι οι άλλοι έρχονται για να το... καταναλώσουν».
Της Τανιας Γεωργιοπουλου
ΠΡΕΖΑ TV
17-3-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου