Πέμπτη, Μαρτίου 10, 2011

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Κρίσιμες συνομιλίες σε επίπεδο ΝΑΤΟ και ΕΕ ξεκινούν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες προκειμένου να καθοριστεί η στάση της Δύσης απέναντι στην αιματοχυσία στη Λιβύη και να ληφθεί απόφαση για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι συνεχίζουν να βομβαρδίζουν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην πόλη Ρας Λανούφ, ενώ συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για το ποιες δυνάμεις διατηρούν τον έλεγχο της πόλης Ζαουίγια.

Ο ηγέτης των αντικαθεστωτικών Μουσταφά Αμπντέλ Τζαλίλ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, τονίζοντας πως στην αντίθετη περίπτωση «ο Καντάφι θα καταστρέψει τη χώρα».

Ο Τζαλίλ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, επανέλαβε πως ελπίζει να επιβληθεί ζώνη εναέριου αποκλεισμού ώστε να αποφευχθούν οι βομβαρδισμοί των αμάχων. «Μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού είναι όλα όσα ζητάμε... Όμως δεν θέλουμε ξένους στρατιώτες στη Λιβύη» επισήμανε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ συναντώνται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα καταφέρουν να συμφωνήσουν στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, το Πεντάγωνο εξετάζει ένα «ευρύ φάσμα» στρατιωτικών επιλογών για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Λιβύη, μεταξύ των οποίων είναι και η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, και οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν σήμερα.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν επανέλαβε σε δηλώσεις του στο βρετανικό δίκτυο Sky News πως η Συμμαχία δεν σκοπεύει να εισβάλει στη Λιβύη, αλλά ζητήθηκε από τον στρατό να προετοιμάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο που θα ανταποκρίνεται σε όλα τα ενδεχόμενα.

Η Ιταλία από την πλευρά της, της οποίας οι βάσεις θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο εάν υπάρξει στρατιωτική δράση, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε απόφαση λάβουν το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ή τα Ηνωμένα Έθνη. Υπενθυμίζεται ότι στη Νάπολη εδρεύουν αμερικανικές δυνάμεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν την Τετάρτη, διά της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ότι η απόφαση για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων είναι θέμα των Ηνωμένων Εθνών κι όχι των ΗΠΑ, ενώ η Κίνα και η Ρωσία -μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ- εμφανίζονται να μην αποδέχονται αυτή την επιλογή.

Όπως έγινε γνωστό, πάντως, το Κρεμλίνο αποφάσισε να «παγώσει» τις πωλήσεις όπλων προς την Τρίπολη. Διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ «απαγορεύει την εξαγωγή από τη Ρωσική Ομοσπονδία προς τη Λιβύη, καθώς και την πώληση, την παράδοση και τη μεταφορά (...) κάθε είδους εξοπλισμού και σχετικών υλικών, συμπεριλαμβανομένων όπλων και πυρομαχικών, στρατιωτικών οχημάτων και στρατιωτικού υλικού».

Η Ρωσία, η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός όπλων μετά τις ΗΠΑ, είναι μία από τις βασικές χώρες που παρέχουν όπλα στη Λιβύη. Ανώτερος Ρώσος αξιωματούχος είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η αναταραχή στη Λιβύη έχει κοστίσει στη Μόσχα 4 δισεκατομμύρια δολάρια από ακυρωθείσες συμφωνίες πώλησης όπλων.

Επιπλέον, η εφημερίδα Kommersant επικαλείται πηγή η οποία ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Ρωσία έχει συνάψει συμβόλαια με τη Λιβύη ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ αναμενόταν να προχωρήσει σε συμφωνίες για την αποστολή αντιαεροπορικών πυραύλων και πολεμικών αεροσκαφών αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης, το Βερολίνο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι πάγωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς επί γερμανικού εδάφους που διαθέτει η Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης και η Λιβυκή Αρχή Επενδύσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η απόφαση αυτή αφορά και τις Libyan Foreign Bank και Libya Africa Investment Portfolio (Λιβυκό Xαρτοφυλάκιο Επενδύσεων στην Αφρική).

Σήμερα συνεδριάζουν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στην κατάσταση στη Βόρεια Αφρική και στο πώς η ΕΕ θα στηρίξει τις πολιτικές αλλαγές στην Αίγυπτο και την Τυνησία, αλλά και στο πώς η Ένωση θα καταφέρει να πιέσει τον Μουαμάρ Καντάφι να παραιτηθεί.

Την Τετάρτη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ και ο Γερμανός ομόλογός του Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσαν όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ να μην συνεργάζονται με το καθεστώς του Λίβυου ηγέτη. Σε κοινή τους επιστολή προς την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, οι κ. Βεστερβέλε και Χέιγκ εκτιμούν ότι η κρίση στη «γειτονιά νότια» της ΕΕ αποτελεί μία πρόκληση ανάλογη με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Οι δύο υπουργοί ζητούν από την ΕΕ να προβεί σε μία δήλωση με την οποία να δηλώνει ότι «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν θα εργαστούν ή δεν θα συνεργαστούν με τον Καντάφι και ότι εκείνος πρέπει να παραιτηθεί ώστε να επιτρέψει να γίνει μία πραγματική δημοκρατική αλλαγή στη χώρα».

Πάντως, δηλώσεις της Κάθριν Αστον εγείρουν ερωτήματα για τη στάση που θα τηρήσουν οι Ευρωπαίοι. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αρνήθηκε να υποστηρίξει το αίτημα του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τους αντικαθεστωτικούς, να αναγνωριστεί ως η μόνη νόμιμη αρχή στη χώρα, ενώ εξέφρασε και τις αμφιβολίες της σχετικά με το αν είναι εφικτή η επιβολή μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι του BBC

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δημοσιογράφοι και ο οπερατέρ του BBC, που συνελήφθησαν από δυνάμεις ασφαλείας στη Λιβύη. Όπως κατήγγειλαν, στη διάρκεια της 21ωρης κράτησής τους ξυλοκοπήθηκαν και υποβλήθηκαν στη δοκιμασία της εικονικής εκτέλεσης.

Τα τρία μέλη της ομάδας, ο Βρετανός δημοσιογράφος Κρις Κομπ-Σμιθ, ο Τούρκος οπερατέρ Γκοκτάϊ Κοραλτάν και ο Παλαιστίνιος ανταποκριτής Φέρας Κιλάνι, συνελήφθησαν με την κατηγορία της κατασκοπείας την ώρα που προσπαθούσαν να φθάσουν στην πόλη Ζαουίγια.

Όπως ανέφεραν στις μαρτυρίες τους, αφού τους φόρεσαν κουκούλες και χειροπέδες, τους γρονθοκόπησαν, ενώ τους χτύπησαν με ρόπαλα και όπλα.

Ο Φέρας Κιλάνι, με δήλωσή του που μεταδόθηκε από το BBC, είπε ότι κατά τη διάρκεια της κράτησής τους είδε Λίβυους αντικαθεστωτικούς να έχουν χτυπηθεί και βασανιστεί από τους δεσμοφύλακές τους.

O Κομπ-Σμιθ, από την πλευρά του, είπε ότι οι κρατούμενοι βρίσκονταν σε μία σειρά με το κεφάλι στραμμένο στον τοίχο και πως ένας άνδρας, με πολιτικά ρούχα, τους υπέβαλε στο μαρτύριο της εικονικής εκτέλεσης.

«Όταν τον κοίταξα ήρθε προς το μέρος μου, μου κόλλησε την κάννη στον αυχένα και τράβηξε δύο φορές τη σκανδάλη. Οι εκπυρσοκροτήσεις ήταν δίπλα στα αυτιά μου, ενώ οι στρατιώτες παρακολουθούσαν γελώντας» κατήγγειλε ο Βρετανός δημοσιογράφος.

Και τα τρία μέλη της δημοσιογραφικής αποστολής απελάθηκαν, ενώ το καθεστώς ανακοίνωσε ότι για λόγους ασφαλείας οι μετακινήσεις δημοσιογράφων επιτρέπονται μόνο με την παρουσία επίσημου συνοδού.

Newsroom ΔΟΛ

ΠΡΕΖΑ TV
10-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: