Δευτέρα, Μαρτίου 28, 2011

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ : «ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ»

Σε απόσταση µόλις 100 χιλιοµέτρων από τη Σύρτη, τη γενέτειρα του Μουαµάρ Καντάφι, βρίσκονταν χθες το βράδυ οι αντικαθεστωτικές δυνάµεις οι οποίες κατάφεραν µέσα στο Σαββατοκύριακο, µε τη βοήθεια των συµµαχικών βοµβαρδισµών, να ανακτήσουν όλο το έδαφος που είχαν απολέσει από τις δυνάµεις τουΚαντάφι λίγο πριν αρχίσει η επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας». «Ινσαλλάχ, θα νικήσουµε. Μεθαύριο θα είµαστε στην Τρίπολη», διακήρυττε ένας αντάρτης.


Πέντεπόλεις ανακατέλαβαν οι άνδρες του επαναστατικού στρατού από το Σάββατο, µαζί τους και όλους τους µεγάλους τερµατικούς σταθµούς εξαγωγής πετρελαίου της Ανατολικής Λιβύης. Ηδη διαπραγµατεύονται συµφωνία µε το Κατάρ, την πρώτη αραβική χώρα (ακολούθησαν τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα)που συµµετέχει στη διεθνή επιχείρηση για την προστασία τωνλίβυων αµάχων, για την εµπορευµατοποίηση του µαύρου χρυσού. «Οι δυνάµεις του Καντάφιείναι τώραφοβισµένα ποντίκια. Πετούντα όπλακαι τις στολές και ντύνονται σαν άµαχοι», έλεγε ένας αντάρτης. «∆εν υπάρχει αντίσταση.Οι δυνάµεις του Καντάφι απλώςεξαφανίστηκαν. Αυτό δεν θα µπορούσε να είχε συµβεί χωρίς το ΝΑΤΟ»,δήλωνε ένας δεύτερος.

ΙΣΧΥΡΕΣ ΕΚΡΗΞΕΙΣ ακούγονταν αργά χθες τη νύχτα στη Σύρτη· νωρίτερα ξένοι ανταποκριτές είχαν δει ένα κονβόι αποτελούµενοαπό 20 στρατιωτικά οχήµατα, µαζί τους και δεκάδες αυτοκίνητα µε αµάχους, να την εγκαταλείπουν µε κατεύθυνση την Τρίπολη – µία ένδειξη πως ίσως η µάχη για την ανακατάληψη της πόλης, που θεωρείται προπύργιο του Καντάφι, δεν θα είναι τόσο δύσκολη όσο προέβλεπαν οι στρατιωτικοί αναλυτές. Οι δυνάµεις του συνταγµατάρχη, εντούτοις, επανέλαβαν χθες το σφυροκόπηµα της Μισράτα, µιας πόλης υπό τον έλεγχο των εξεγερµένων µεταξύ Σύρτης και Τρίπολης. Οι συµµαχικές επιθέσεις του Σαββάτου προσέφεραν µικρή µόνο ανάπαυλα στους πολύπαθουςκατοίκους. Ακόµα οκτώ άνθρωποι φέρεται να σκοτώθηκαν χθες – αν και αργά το βράδυ, αντάρτης υποστήριξε πως το 99% της πόλης ελέγχεται από τις αντικαθεστωτικές δυνάµεις. Συνειδητοποιώντας πως το ανατολικό τµήµα τηςχώρας έχει χαθεί, ο συνταγµατάρχης προσπαθεί να εδραιώσει τον έλεγχό τουστα δυτικά, εκτιµούσαν αναλυτές.

Η διεθνής αποστολή στη Λιβύη εί ναι σαφής, στοχευµένη και θα στεφθεί µε επιτυχία, δήλωσε το Σάββατο ο αµερικανός πρόεδρος ο Μπαράκ Οµπάµα, δίνοντας µια πρόγευση του διαγγέλµατος που αναµένεται να εκφωνήσει απόψε µε θέµα τη Λιβύη. «Μην αυταπατάστε», επεσήµανε· «επειδή ενεργήσαµε γρήγορα, αποφεύχθηκε µια ανθρωπιστική καταστροφή και σώθηκαν αναρίθµητες ζωές αθώων πολιτών, ανδρών, γυναικών και παιδιών».

ΠΡΕΖΑ TV
28-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: