Παρασκευή, Μαρτίου 04, 2011

ΕΛΒΕΤΙΑ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΣΩΝ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ Η ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΛΙΒΥΟΥ ΗΓΕΤΗ ΚΑΝΤΑΦΙ.

Η Ελβετία ενίσχυσε σήμερα τις πιέσεις προς τον Μουάμαρ Καντάφι απαγορεύοντας τις μεταφορές χρηματικών ποσών, τα οποία θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια της οικογένειας του λίβυου ηγέτη και των συνεργατών του.
Το Φεβρουάριο η ελβετική κυβέρνηση είχε παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία 29 Λίβυων που συνδέονται με τον Καντάφι, ενώ είχε επίσης παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον ανατραπέντα πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.
"Η Ελβετία θέλει να αποτρέψει οποιαδήποτε οικονομική υποστήριξη στον Μουάμαρ Καντάφι και τον κύκλο του", αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η ελβετική κυβέρνηση.
Οι ελβετικές αρχές απαγόρευσαν σήμερα επίσης την πρόσβαση ανθρώπων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον Καντάφι σε χρήματα ή οικονομικούς πόρους, προσθέτει.
Η απόφαση αυτή μπορεί να επηρεάσει τη λιβυκή πετρελαϊκή εταιρεία Tamoil, η οποία διαχειρίζεται διυλιστήριο 72.000 βαρελιών ημερησίως στη δυτική Ελβετία.
Στην ερώτηση, αν το μέτρο αυτό θα έχει επίδραση στην Tamoil, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αντρέ Σιμονάτσι απάντησε: "Με κάθε συναλλαγή για την Tamoil εγείρεται το ερώτημα--πού πάνε τα χρήματα; Θα πρέπει να διερευνηθεί ποιος θα επωφεληθεί".
Ωστόσο, όπως σημείωσε, δεν εναπόκειται στην κυβέρνηση να κάνει τους ελέγχους στις μεταφορές χρηματικών ποσών.
"Εναπόκειται στις τράπεζες και τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς", είπε.


Ο εκπρόσωπος της Tamoil Λοράν Παολιεγιό δήλωσε σήμερα ότι τα νέα μέτρα δεν θα έχουν αντίκτυπο στην εταιρεία.
"Η απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης επιβεβαιώνει ότι η Tamoil Switzerland είναι ελβετική εταιρεία και, όπως οποιαδήποτε άλλη, μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε κανονικά", σημείωσε.
Σ.Μ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

aaaaa ΚΑΤΙ ΑΣΧΕΤΟ ΜΕ ΤΙΟ ΑΡΘΡΟ..
ΑΝ ΣΚΑΣΟΥΝ ΜΥΤΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΛΙΒΥΗ ΜΗΝ ΑΝΑΡΩΤΙΘΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΕΜΟ,,,,,!!! ΑΝ ΔΕ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ 2 ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤς ΚΑΙ ΠΑΕΙΟ ΚΑΙ ΑΡΜΑΤΑΓΩΓΟ