Κοράκια πετούν πάνω από τις αφανισμένες πόλεις των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνίας, την ώρα που η πραγματιστική λογική επικρατεί έναντι της παράδοσης και για πρώτη φορά, λόγω έλλειψης καυσίμων, οι νεκροί ενταφιάζονται σε πρόχειρους, ομαδικούς τάφους, ενώ τα Ρίχτερ δίνουν ηχηρό «παρών».
Συναγερμός ακολουθεί τον καπνό που ανεβαίνει για αδιευκρίνιστους λόγους από κάποιους αντιδραστήρες, ενώ χθες απαγορεύτηκε η πόση, από βρέφη, νερού του δικτύου του Τόκιο, καθώς και η πώληση διαφόρων ειδών διατροφής. Πανικός και απαγορεύσεις στις εισαγωγές και σοβαρά πλήγματα στον τουρισμό. Σε δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το κόστος αποκατάστασης των βασικών υποδομών.
Η πυρηνική κρίση έχει περιπλέξει ιδιαιτέρως την κατάσταση, δρώντας ανασταλτικά για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των συνεπειών από το σεισμό και το τσουνάμι. Περισσότεροι από 9.500 νεκροί είχαν μέχρι χθες ανασυρθεί, ενώ οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 16.000. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στοιβάζονται σε σχολεία, γυμναστήρια και σε κάθε τύπου πρόχειρα κέντρα αποκατάστασης, με πολλούς ηλικιωμένους να υποφέρουν χωρίς θέρμανση, φάρμακα κι ίσως ένα ζεστό πιάτο φαγητό.
Οι σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα ώθησαν τις αρχές στον ομαδικό ενταφιασμό των νεκρών αφού δεν είναι δυνατή η καύση.
Ραδιενέργεια σε γάλα, λαχανικά
Χθες το κλίμα ανησυχίας γιγαντώθηκε όχι μόνο εξαιτίας των περιστασιακών συναγερμών στη Φουκουσίμα, αλλά και γιατί ιώδιο που ανιχνεύτηκε στο δίκτυο υδροδότησης του Τόκιο οδήγησε στην απαγόρευση πόσης του από βρέφη. Η περιεκτικότητα του ιωδίου μετρήθηκε στα 210 Μπεκερέλ ανά λίτρο, με ανώτατο επιτρεπόμενο όριο τα 100 για τα βρέφη.
Στη ζώνη της Φουκουσίμα, έχουν μετρηθεί υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο γάλα και σε ένδεκα είδη λαχανικών. Κάτι ανάλογο ισχύει για το γάλα και είδη λαχανικών σε άλλες τρεις γειτονικές περιοχές, ενώ επεκτείνονται οι έλεγχοι σε πολλά είδη τροφίμων. Το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας ενίσχυσε ήδη τους ελέγχους σε ψάρια και θαλασσινά μετά τον εντοπισμό ραδιοϊσοτόπων στη θάλασσα.
Ενα νέο τσουνάμι, αυτή τη φορά ανησυχιών επεκτείνεται πέρα από τους Ιάπωνες καταναλωτές, στο εξωτερικό, καθώς πολλές χώρες ενισχύουν τους ελέγχους ή απαγορεύουν την εισαγωγή ιαπωνικών προϊόντων διατροφής.
Παγιώνοντας τη διεθνή ανησυχία, οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν την εισαγωγή γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών από τέσσερις περιφέρειες της Ιαπωνίας. Η Νότια Κορέα ετοιμάζεται να ακολουθήσει. Πολλές χώρες έχουν αυξήσει τους ελέγχους, ενώ η Γαλλία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει «συστηματικό έλεγχο» στις εισαγωγές νωπών ιαπωνικών προϊόντων και ταυτόχρονα οι γαλλικές αρχές αποφάσισαν μονομερώς να εφαρμόσουν ελέγχους σε ψάρια και θαλασσινά προερχόμενα από την Ιαπωνία.
Ευρωπαίος εκπρόσωπος δήλωσε πάντως ότι δεν έχει ανιχνευθεί ραδιενέργεια σε τρόφιμα που εισάγονται από την Ιαπωνία στην Ε.Ε.
Τα Ρίχτερ σπέρνουν φόβο
Ισχυρή δόνηση 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε χθες τη βορειο-ανατολική Ιαπωνία αλλά δεν εξεδόθη προειδοποίηση για τσουνάμι. Μαύρος καπνός βγήκε και πάλι από τη μονάδα του αντιδραστήρα 3, προκαλώντας νέο συναγερμό και απομάκρυνση του προσωπικού.
Επίσης ανέβηκε η θερμοκρασία σε τομέα υψηλής πίεσης στον αντιδραστήρα 1 και στον αντιδραστήρα 2 καταγράφηκε αύξηση της ραδιενέργειας. Εκατοντάδες εργαζόμενοι εξακολουθούν να επιχειρούν στο χώρο του πυρηνικού δυστυχήματος προσπαθώντας να αποτρέψουν μεγαλύτερης έκτασης καταστροφή αλλά προχωρούν με βήματα μπρος-πίσω.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας διαπίστωσε κάποιες θετικές εξελίξεις, αλλά τόνισε ότι η συνολική κατάσταση παραμένει σοβαρή.
Δεν είναι περίεργο που η μεγάλη καταστροφή από το σεισμό και το τσουνάμι, αλλά και ο εφιάλτης του πυρηνικού δυστυχήματος και της μόλυνσης από ραδιενέργεια οδήγησαν σε χιονοστιβάδα ακυρώσεων από ξένους τουρίστες. Ενδεικτικό είναι ότι πέρυσι, 8,6 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Ιαπωνία και ο στόχος για φέτος ήταν 11 εκατομμύρια, για να φθάσει προοδευτικά στα 30 εκατομμύρια μέχρι το 2020.
Πολύ μικρά ποσοστά ραδιενέργειας ανιχνεύθηκαν μέχρι την Ισλανδία και η Γαλλία θεωρούνταν η επόμενη χώρα που θα πληγεί χωρίς να τίθεται θέμα ανησυχίας.
Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ
ΠΡΕΖΑ TV
24/3/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου