Πέμπτη, Μαρτίου 10, 2011

ΚΟΡΟΝΑ-ΓΡΑΜΜΑΤΑ Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κορόνα-γράμματα με τη ζωή των νεφροπαθών παίζει καθημερινά η πολιτεία. Οι σοβαρές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού στις μονάδες τεχνητού νεφρού των δημόσιων νοσοκομείων, τα σοβαρά προβλήματα στην παροχή ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και χορήγησης φαρμάκων και τα προβλήματα εκπαίδευσης και απασχόλησης όχι μόνο υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των νεφροπαθών, αλλά τους οδηγούν και σε περαιτέρω περιθωριοποίηση.Την ίδια στιγμή, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων μοιάζει να κλείνει τα μάτια μπροστά στην ανάγκη ενίσχυσης των μεταμοσχεύσεων, οι οποίες όχι μόνο σώζουν ζωές, αλλά μπορούν και να δώσουν το “φιλί της ζωής” και στα οικονομικά του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Τις καταγγελίες αυτές έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας Χρήστος Καραγκιόζης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Νεφρού. Πανελλαδικά, οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο τελικού σταδίου υπολογίζονται σε 13.000, ενώ ο μέσος όρος ζωής για όσους υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ανέρχεται στα 8 χρόνια και για όσους υποβάλλονται σε μεταμόσχευση στα 10 χρόνια.


“Το πρώτο μέλημα των νεφροπαθών είναι να διατηρηθούν στη ζωή και το δεύτερο να κατακτήσουν ένα επίπεδο ποιότητας ζωής, παρόμοιο με των άλλων συνανθρώπων τους. Δυστυχώς, αυτήν τη στιγμή στη λίστα του ΕΟΜ υπάρχουν 950 νεφροπαθείς και 200 άτομα με ηπατική και καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν έως και 10 χρόνια για να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα”, κατήγγειλε ο κ. Καραγκιόζης και εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει, διότι η διοίκηση του ΕΟΜ είναι ανεπαρκής και ανίκανη, λειτουργεί διεκπεραιωτικά και δεν συνεργάζεται με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους φορείς που ασχολούνται με τη δωρεά οργάνων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της προσφοράς μοσχευμάτων.
“Το 2010 έγιναν μόλις 135 επεμβάσεις, λιγότερες ακόμη κι από το 2001, το πρώτο έτος αναφοράς του ΕΟΜ, οπότε και είχαν ανέλθει σε 186. Η αισιοδοξία του 2008, έτος ρεκόρ για τις μεταμοσχεύσεις έπειτα από μια δεκαετή ανοδική πορεία που είχε προηγηθεί, οδήγησε στην αναστροφή της τάσης το 2009 και την κατακρήμνιση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων το 2010. Με δεδομένη την οικονομική κρίση, σήμερα είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να επενδύσουμε σοβαρά στον τομέα των μεταμοσχεύσεων με ένα σχέδιο άμεσων μέτρων που θα συντονίσει την εργασία όλων των συντελεστών στο σύστημα μεταμοσχεύσεων της χώρας”, τόνισε ο κ. Καραγκιόζης.
Παράλληλα, ανέφερε ότι η αρχή μπορεί να γίνει με την τροποποίηση του Ν.2737/99 περί μεταμοσχεύσεων, με βάση όσα, τουλάχιστον, αναφέρονται στο non paper του ΕΟΜ, τη συνδυασμένη και επίμονη συνεργασία με τις ΜΕΘ, με ταυτόχρονη διάθεση του απαραίτητου προσωπικού (συντονιστές και ιατρούς ΜΕΘ), και την ανάληψη οργανωμένων και μακροχρόνιων πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, με τη συνεργασία όλων των φορέων, δημόσιων και ΜΚΟ, που ασχολούνται με την ιδέα της δωρεάς οργάνων και ιστών.


Τελευταίοι στις μεταμοσχεύσεις

Την ανάγκη ενίσχυσης των μεταμοσχεύσεων εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Νεφρολογίας και Υπέρτασης Γιώργος Βέργουλας, ο οποίος είπε ότι η ενημέρωση για τη σημασία της δωρεάς οργάνων πρέπει να ξεκινά από το δημοτικό σχολείο.
Επιπλέον, τόνισε ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν στις μέρες μας την πρώτη αιτία θανάτου για τους αιμοκαθαιρόμενους, τους μεταμοσχευμένους και τους ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Τα ποσοστά θνητότητας στους μεταμοσχευμένους ασθενείς είναι υψηλότερα από εκείνα των αιμοκαθαιρόμενων κατά τους πρώτους μήνες μετά τη μεταμόσχευση, εξαιτίας κύρια καρδιαγγειακών επεισοδίων που σχετίζονται με λειτουργική έκπτωση ή απώλεια των μοσχευμάτων. Μεταξύ των παραγόντων που σχετίζονται με θάνατο από καρδιαγγειακά επεισόδια μετά τη μεταμόσχευση είναι η ηλικία, ο σακχαρώδης διαβήτης και η αγγειακή νόσος ως κύριες αιτίες νεφρικής ανεπάρκειας.
Για επιδημία της παχυσαρκίας έκανε λόγο ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας και Νεφρολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Βλαχάκος, τονίζοντας παράλληλα ότι μια γενική εξέταση ούρων και μία εξέταση κρεατινίνης αίματος επαρκούν για τον καθορισμό του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Ο διευθυντής ΕΣΥ στην Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, νεφρολόγος Γρηγόριος Μυσερλής, ανέφερε ότι το 25%-30% των νεφροπαθών τελικού σταδίου πάσχουν και από σακχαρώδη διαβήτη. Ωστόσο, παρά τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τη διάγνωση, πρόληψη και αντιμετώπιση της διαβητικής νεφροπάθειας, ο κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου παραμένει υψηλότερος στους διαβητικούς από ό,τι στους μη-διαβητικούς ασθενείς.

Της Νικολέττας Μπούκα
bouka@makthes.gr

ΠΡΕΖΑ TV
10-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: