Τετάρτη, Μαρτίου 23, 2011

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Χωρίς συμφωνία έληξε άλλη μία συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ σχετικά με την ηγεσία του στρατιωτικού σκέλους των επιχειρήσεων στη Λιβύη, ζήτημα που παραμένει ανοιχτό για πέμπτη ημέρα και παρά τις προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα. ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία έχουν ήδη συμφωνήσει σε επιμέρους σημεία, επίμονα η Τουρκία διατηρεί τις επιφυλάξεις της.


Διπλωμάτης που μετείχε στη συνεδρίαση στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες διευκρίνισε στο Reuters ότι «δεν υπήρξε καμία απόφαση για τίποτα».

Στο εσωτερικό της Συμμαχίας προβληματική παραμένει η επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όπως επίσης και το πόσο ευρεία θα είναι η αποστολή που θα αναβάλλει το ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία δεν επιθυμεί οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ να έχουν επιθετικό χαρακτήρα που δεν προβλέπει η εντολή του ΟΗΕ, αν και οι πληροφορίες από τη Λιβύη δείχνουν πλέον το αντίθετο. Με την αεράμυνα της Λιβύης πρακτικά εκτός μάχης, τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη στοχεύουν πλέον κατά των δυνάμεων του Καντάφι που προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο από όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές που κατέχουν οι αντικαθεστωτικοί.

Σε παρέμβαση του μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ κατηγόρησε για «οπορτουνισμό» ορισμένες χώρες που μετέχουν στις επιχειρήσεις κατά της Λιβύης, τονίζοντας ότι η στάση τους προκαλεί υποψίες όσον αφορά τις πραγματικές τους φιλοδοξίες.

«Δυστυχώς, είναι φανερό ότι ορισμένες χώρες ρέπουν προς τον οπορτουνισμό» δήλωσε ο Γκιουλ στους δημοσιογράφους χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένα κράτη, τα οποία έσπευσε πάντως να προειδοποιήσει να μην επιδιώξουν οποιουδήποτε είδους «κρυφή ατζέντα».

Η επιχείρηση πρέπει να τεθεί κάτω από μία ομπρέλα σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, για να διευκρινίσει ότι η Τουρκία θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Την Τρίτη, μία καταρχήν συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Γαλλίας αλλά και η πρωτοβουλία της Βρετανίας και της Γαλλίας να συγκροτήσουν ένα είδος πολιτικού διευθυντήριου έφεραν κοντά το ενδεχόμενο.

Συγκεκριμένα, η Γαλλία, διά του υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, δήλωνε ότι η Συμμαχία θα έχει «τεχνικό ρόλο» και θα παρέμβει ως «εργαλείο σχεδιασμού και διεξαγωγής επιχειρήσεων»· ο πολιτικός έλεγχος θα ανατεθεί σε επιτροπή με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των εμπλεκόμενων συμμάχων και του Αραβικού Συνδέσμου.

Οι χώρες που μετέχουν στο διεθνή συνασπισμό πρόκειται να συνεδριάσουν την Πέμπτη στο Λονδίνο, προανήγγειλε ο Αλέν Ζιπέ προβλέποντας ταυτόχρονα μία «ταχεία έκβαση» του πολέμου στη Λιβύη. Και απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο μίας χερσαίας επιχείρησης.

Παρά τις διαφωνίες, συμφωνήθηκε πάντως στο ΝΑΤΟ να συμμετάσχουν οι δυνάμεις του σε θαλάσσιες περιπολίες για την επιβολή του εμπάργκο όπλων, επιχείρηση διαφορετική από αυτή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Ήδη πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ (μεταξύ τους πέντε τουρκικά επιφανείας και ένα υποβρύχιο) περιπολούν ανοιχτά των ακτών της Λιβύης για την ξεχωριστή επιχείρηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων.

Από την πλευρά της η Γερμανία, που επίσης ήταν αντίθετη με την ανάληψη της ευθύνης από το ΝΑΤΟ, απέσυρε τις ναυτικές της δυνάμεις, προσφέροντας πάντως έμμεση στήριξη στη Συμμαχία αποφασίζοντας να αποστείλει προσωπικό που θα στελεχώσει τα AWACS στο Αφγανιστάν.

Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
23-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: