Σάββατο, Μαρτίου 26, 2011

ΑΡΩΜΑ «ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ» ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

Εντονες επικρίσεις για το γεγονός ότι αρκετοί δικαστές συνεχίζουν να εκδίδουν προσωρινές διαταγές υπέρ συμβασιούχων ή να τους δικαιώνουν με ασφαλιστικά μέτρα διατυπώνει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ).Τη στιγμή που το ζήτημα των συμβασιούχων εκκρεμεί ξανά στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους επισημαίνει τη μη εφαρμογή των γνωστών αποφάσεων 19-20/07 του ανωτάτου δικαστηρίου (πρόκειται για τις αποφάσεις που έμειναν στην ιστορία λόγω «τηλεφωνικών διασκέψεων» και της πλήρους μεταστροφής του Αρείου Πάγου μέσα σε λίγους μήνες σε βάρος των συμβασιούχων).


Ταυτόχρονα επικρίνει δικαστές και δικηγόρους για τις ευνοϊκές υπέρ συμβασιούχων δικαστικές κρίσεις, χαρακτηρίζοντας τες περίπου ως προϊόν προσυνεννόησης μεταξύ τους.

Μάλιστα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, καταλογίζοντας σε διάφορους δικαστές συγκαταβατική στάση απέναντι σε προσχηματικές πρακτικές δικηγόρων, σκοπεύει να θέσει το ζήτημα στους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, αλλά και στην ηγεσία της δικαιοσύνης, προκειμένου να διερευνήσουν αν προκύπτουν ευθύνες δικαστικών λειτουργών.

Η σχετική παρέμβαση εκδηλώνεται σε μια χρονική στιγμή που το νομικό ζήτημα εκκρεμεί πάλι στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου και είναι άγνωστο ποια θα είναι η τελική κρίση της, αφού οι προηγούμενες δυσμενείς για τους συμβασιούχους «τηλεφωνικές» αποφάσεις είχαν εκδοθεί με οριακή πλειοψηφία (28-22 ψήφων) και η σημερινή σύνθεση είναι απολύτως νέα (μόνο τρεις μετείχαν στην παλιά Ολομέλεια και άλλοι 8 έχουν εκφράσει γνώμη σε εργατικά τμήματα από τα 51 μέλη του Αρείου Πάγου που συμμετείχαν στη δίκη της 20-1-11, από την οποία αναμένεται με αγωνία η απόφαση).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους καταλογίζει στους δικαστές του πρώτου βαθμού ότι αγνοούν προκλητικά τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου που ενοποιεί τη νομολογία, με συνέπεια να εκδίδονται αντιφατικές αποφάσεις (άλλες υπέρ και άλλες κατά συμβασιούχων), με συνέπεια να κλονίζεται η εμπιστοσύνη προς τη δικαιοσύνη.

Πειθαρχικές διαδικασίες
Ωστόσο, η προσπάθεια επιβολής της «τηλεφωνικής απόφασης» μέσω πειθαρχικών διαδικασιών που κίνησε η ηγεσία της δικαιοσύνης κατά δικαστή που δικαίωσε συμβασιούχους «κόντρα» στην απόφαση 20/07 έπεσε στο κενό, καθώς ο τότε γενικός επιθεωρητής Δικαστηρίων (επίτιμος αντιπρόεδρος ΑΠ) Ιω. Παπανικολάου απέρριψε το αίτημα πειθαρχικής δίωξης του τότε προέδρου Πρωτοδικών Ν. Σαλάτα (σήμερα εφέτη), αναγνωρίζοντας την ελευθερία της δικαστικής κρίσης και τη μη υποχρέωση «υποταγής» του σε ένα ούτως ή άλλως στασιαζόμενο νομικό θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΝΣΚ υποστηρίζει ότι οι δικηγόροι των απασχολουμένων σε stage επιδιώκουν να αναβάλλεται ή να συζητείται μια υπόθεση ανάλογα με τη εκ των προτέρων «γνωστή» θέση του δικαστή, υπονοώντας ότι ξέρουν από άλλες αντίστοιχες υποθέσεις εάν η στάση του είναι φιλεργατική ή αντεργατική.

ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εστιάζει το πρόβλημα στον συγκεκριμένο τομέα και αφήνει αιχμές κατά δικηγόρων ότι υποβάλλουν προσχηματικά αιτήματα αναβολής αντιδρώντας έντονα στις αντιρρήσεις των μελών του ΝΣΚ (ως εκπροσώπων του Δημοσίου). Καταλογίζει δε σε δικαστές ότι συνήθως δέχονται τα προσχηματικά αιτήματα αναβολής ότι άλλοι δικαστές δηλώνουν από έδρας την άποψή τους και αν είναι σε βάρος των εργαζομένων, προτρέπουν να ζητήσουν αναβολή που γίνεται δεκτή.

Με «σκληρή γλώσσα», το ΝΣΚ υποστηρίζει ότι έτσι αναιρείται η αμερόληπτη απονομή δικαιοσύνης και ότι επιβαρύνεται οικονομικά το Δημόσιο γιατί δεν εφαρμόζεται η «τηλεφωνική απόφαση». Επισημαίνει, μάλιστα, ότι δεν έχουν ασκηθεί αναιρέσεις από την Εισαγγελία ΑΠ κατά των ευνοϊκών αποφάσεων, γιατί θεωρείται ότι το θέμα αντιμετωπίστηκε με τις αποφάσεις 19-20/07.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
Προ των πυλών του υπουργείου 15 επιχειρησιακές συμβάσεις

Δεκαπέντε ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες θα προβλέπουν μείωση μισθών κάτω από τα επίπεδα της κλαδικής σύμβασης, αναμένεται να φτάσουν στο υπουργείο Εργασίας το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων για τις νέες συμβάσεις και μάλιστα οι επαφές είναι σε προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο γίνεται προσπάθεια να μη διαρρεύσουν οι συζητήσεις, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις πριν κλείσει η συμφωνία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μεταξύ των επιχειρήσεων στις οποίες συζητείται η υπογραφή των νέων συμβάσεων είναι μία μεταλλοβιομηχανία, μία επιχείρηση επεξεργασίας κρέατος, μία επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο της διασκέδασης ενώ δεν καρποφόρησε ανάλογη κίνηση που έγινε σε τράπεζα. Από την πορεία αυτών των διαπραγματεύσεων θα κριθεί σε ένα βαθμό και η «τύχη» του πρόσφατου νόμου, που ανοίγει τον δρόμο για ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις με συμφωνία εργοδότη και συνδικάτου.

Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές πως πρέπει να υπάρξουν αποτελέσματα μέχρι τον Μάιο, με στόχο τη μείωση του μισθολογικού κόστους στη χώρα μας. Σε περίπτωση που δεν... περπατήσουν ανάλογες πρω­το­βου­λίες, οι δανειστές θα θέσουν θέμα αλλαγής του εργασιακού νόμου, που έχει μόλις τρεις μήνες ζωής. Μέσα στην άνοιξη το υπουργείο Εργασίας καλείται να προχωρήσει σε ακόμα δύο νομοθετικές παρεμβάσεις για τα εξής θέματα:

1. Τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Σήμερα το ελαστικό 8ωρο ισχύει για 4 μήνες τον χρόνο και 32 εβδομάδες σε επιχειρήσεις που επικαλούνται συσσώρευση εργασίας. Με τη νέα ρύθμιση το «ωράριο-λάστιχο» αναμένεται να ισχύει ολόκληρο τον χρόνο, ώστε να μειωθεί το κόστος από τις υπερωρίες.

2. Τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Ο στόχος σε αυτήν την περίπτωση είναι διπλός. Από τη μία θα εξεταστεί το ενδεχόμενο περαιτέρω ελαστικοποίησης του πλαισίου, που προβλέπει πως έπειτα από ένα διάστημα οι συμβάσεις θα μετατρέπονται σε αορίστου.

Από την άλλη συζητείται η λύση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου χωρίς την υποχρέωση καταβολής της αμοιβής για ολόκληρο το διάστημα της σύμβασης (ρύθμιση κατά τα πρότυπα του ισπανικού μοντέλου). Μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει κυρίως τους εργαζομένους στον τουρισμό, αλλά δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε ορισμένες τράπεζες (οι οποίες έχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου 35ετούς διάρκειας).

ΕΘΝΟΣ

ΠΡΕΖΑ TV
26-3-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να δουμε πότε το ΣΔΟΕ θα ερευνησει και τις περιουσιες των δικαστών ,η αυτοί είναι υπεράνω καθε νόμου?