Τρίτη, Μαρτίου 01, 2011

ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΝΕΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ


Μαχαίρι σε επιδόματα και «προσαρμογή» στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα προαναγγέλλει το προσχέδιο της μελέτης για τους μισθούς του Δημοσίου που δόθηκε στη δημοσιότητα. Όσον αφορά στους πλέον καλοπληρωμένους δημοσίους υπαλλήλους χαρακτηρίζει τους εργαζόμενους στα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.Το προσχέδιο αυτό έχει σταλεί από το υπουργείο Εσωτερικών και Οικονομικών στην ΑΔΕΔΥ ενώ η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ενσωμάτωση της επεξεργασίας δεδομένων της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών από τη μισθοδοσία του Μαρτίου 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών αμοίβονται 38-41% πάνω από το μέσο όρο για τους νεοδιόριστους και 55-64% περισσότερο για τους “παλιούς”. Μικρότερες οι αυξήσεις για τα άλλα δύο υπουργεία όπου στο Εσωτερικών είναι 8-12% πάνω από το μ.ο. και το Δικαιοσύνης 7-14%. Αντίθετα χαμηλότερα από το μ.ο. κινούνται οι αποδοχές στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.


Ενδεικτικά όπως φαίνεται στον πίνακα των μισθών, ένας νεοδιόριστος υπάλληλος του ΥΠΟΙΚ εισπράττει μ.ο. από 1.577 έως 2.076 ευρώ μηνιαίως ενώ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο συνάδελφος του αμοίβεται από 910 εως 1.226 αντιστοίχως.


Το μισθολόγιο, τονίζει η μελέτη, χαρακτηρίζεται από εσωστρέφεια και θα πρέπει να εναρμονιστούν με τις τάσεις της αγοράς. Σύμφωνα με τη μελέτη, στις παθογένειες του μισθολογίου περιλαμβάνεται ότι εξομοιώνει από μισθολογικής άποψης τους υπαλλήλους με οριακή απόδοση και αυτούς με άριστη απόδοση, με αποτέλεσμα να ενισχύεται η αδιαφορία και να λειτουργεί ως αντικίνητρο παραγωγικότητας.


Όσον αφορά στα επιδόματα κάνει λόγο για περίπλοκο και κατακερματισμένο σύστημα προαναγγέλλοντας κατάργηση για αρκετά από αυτά που αναφέρεται ότι “δεν συνάδουν με τις νέες εξελίξεις στην αγορά εργασίας”.Τονίζεται ότι η επιδοματική πολιτική αναπτύχθηκε χωρίς σύστημα και στρατηγική με διάθεση “ρουσφετολογίας” για να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες εργαζομένων. Όσον αφορά στην απασχόληση του προσωπικού στο Δημόσιο, το διάστημα 2006-2009 αυξήθηκε 3,7% για να μειωθεί 3,8% το 2010.


ΠΡΕΖΑ TV
1-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: