Τρίτη, Μαρτίου 08, 2011

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ…ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ;;;

Συστάσεις προς τον Διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής , Αριστ. Μουσιώνη, έστειλε χθες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας σχετικά με τους γιατρούς που επισκέπτονται τους απεργούς πείνας στο κτίριο της «Υπατίας».

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, αν και η Εισαγγελία δεν έχει το δικαίωμα να χορηγήσει εντολή ή άδεια για επιχείρηση ή ενέργεια οποιασδήποτε ιατρικής πράξης, ωστόσο "ο ιατρός έχει δικαίωμα, αλλά επέχει και ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, να προβεί κατά τους κοινούς κανόνες της ιατρικής επιστήμης στη θεραπεία. Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύει ο ιατρός να θεωρηθεί ως δράστης εγκλήματος δια παραλείψεως τελεσθέντος".

Μάλιστα, στη "σύσταση" την οποία υπογράφει η προϊσταμένη της Εισαγγελίας, Ελένη Ράικου, και έχει κοινοποιηθεί στον υπουργό Υγείας, στο γ.γ. του υπουργείου καθώς και στο διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, αναγράφεται ότι θα πρέπει οι γιατροί να προχωρήσουν σε κάθε ενέργεια προς αποφυγή μη αναστρέψιμης βλάβης της υγείας των απεργών πείνας.
Αντ. Ξ.
ΠΡΕΖΑ TV
8-3-2011

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

απο οτε βρε μαλακα η εφαρμογη του νομου ειναι εκβιασμος? αμα πει ο εισαγγελεας στο κλεφτη μη ξανακλεψεις γιατι θα μπεις φυλακη ο εισαγγελεας εκβιαζει? ελα χριστε και παναγια..τετοια γραφε και θα δεις τον συριζα στο 2 τοις εκατο..

Ανώνυμος είπε...

συγνωμη για το μαλακας..

Ανώνυμος είπε...

Με το έγγραφο η κ. Ράικου γνωστοποιεί ότι δεν έχει νομική δυνατότητα «να χορηγήσει εντολή, ή άδεια για επιχείρηση, ή ενέργεια οποιασδήποτε ιατρικής πράξης», ενώ τονίζει τις ποινικές ευθύνες των γιατρών αν δεν πράξουν, όσα οφείλουν, για τη σωτηρία ασθενούς.

Όπως αναφέρει στο έγγραφό της η εισαγγελέας «ο γιατρός έχει το δικαίωμα, αλλά επέχει και ιδιαίτερη νομική υποχρέωση, να προβεί κατά τους κοινώς παραδεκτούς κανόνες της ιατρικής επιστήμης στη θεραπεία που θεωρείται αναγκαία για τη σωτηρία ή τη διασφάλιση της ζωής ή της υγείας του ασθενούς. Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύει να θεωρηθεί ως δράστης εγκλήματος διά παραλείψεως».

Έτσι, η κ. Ράικου ζητά από τους γιατρούς να υπερασπισθούν το έννομο αγαθό της ζωής έναντι εκείνου του δικαιώματος αυτοδιάθεσης του ασθενούς και τους παρακινεί να επιχειρήσουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τους απεργούς «προς αποφυγή μη αναστρέψιμης βλάβης της υγείας τους, οι οποίες άλλωστε (σσ. ιατρικές ενέργειες) φέρουν τον χαρακτήρα «κοινωνικά πρόσφορης πράξης» μη συγκρουόμενης προς την κοινωνική ηθική τάξη, προς την οποία ευρίσκεται σε απολύτως παράλληλη θέση, καθώς η επιλογή μεταξύ του δικαιώματος αυτοδιαθέσεως της ζωής του ασθενούς και αυτού τούτου του έννομου αγαθού της ζωής, αναμφισβήτητα προσβλητέο παρίσταται το πρώτο των ως άνω δικαιωμάτων».