Δευτέρα, Μαρτίου 28, 2011

«ΜΙΖΕΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ» …ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΡΕ;

Μίζες εκατοµµυρίων ευρώ που έφευγαν από τα ταµεία της γερµανικής κοινοπραξίας HDW/ Ferrostaal και κατέληγαν σε φορείς λήψης αποφάσεων, οι οποίοι ήταν στην κυβέρνηση, στα υπουργεία, στις υπηρεσίες ή στο Πολεµικό Ναυτικό της Ελλάδας», έχει εντοπίσει η γερµανική ∆ικαιοσύνη, όπως προκύπτει από τις ρητές και κατηγορηµατικές αναφορές σε απόφαση του Ειρηνοδικείου του Μονάχου. Το περιεχόµενο της απόφασης αυτής, µαζί µε καταθέσεις πρώην στελεχών της γερµανικής κοινοπραξίας, αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες και της ελληνικής δικογραφίας, δροµολογώντας ποινικές διαδικασίες για τα 37 µη πολιτικά πρόσωπα που έχουν κληθεί ως ύποπτοι. Είναι θέµα ηµερών µάλιστα στη λίστα των υπόπτων να προστεθούν και νέα ονόµατα µη πολιτικών προσώπων, ενώ αναµένεται και η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή προκειµένου να ερευνηθούν ενδεχόµενες ευθύνες του πρώην υπουργού Εθνικής Aµυνας, Aκη Τσοχατζόπουλου.


«Για την προετοιµασία της ανάθεσης του έργου η Ferrostaal έκανε χρήση των υπηρεσιώνενός ανεξάρτητου εφοπλιστή ονόµατι Μ.Μ. και της εταιρείας του, µε έδρα τον Παναµά. Πέραν αυτού χρησιµοποίησε και έναν άλλον σύµβουλο και συγκεκριµένα την εταιρεία D. µε έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, που ιδρύθηκε αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό», όπως δέχεται η γερµανική απόφαση.

ΜΕΣΩ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗ. «Τα έτη 2000 έως 2003 καταβλήθηκαν µε εντολή κατηγορουµένων στη Γερµανία, µέσω του έλληνα πράκτορα, συνολικά 25,3 εκατοµµύρια ευρώ στην εταιρεία D. Στην εταιρεία συµφερόντων του έλληνα εφοπλιστή καταβλήθηκαν στις 18-5-2000 15 εκατοµµύρια ευρώ και στη συνέχεια µέχρι το έτος 2003, επιπλέον 72,47 εκατοµµύρια ευρώ», συµπληρώνει ο γερµανός δικαστής.

Στο «διά ταύτα» της απόφασης του Ειρηνοδικείου του Μονάχου σηµειώνεται ότι: «Τουλάχιστον ένα µέρος των χρηµάτων χρησιµοποιήθηκε για τη συγκάλυψη των µιζών. Τα χρήµατα αυτά διαβιβάστηκαν σε φορείς λήψης αποφάσεων, οι οποίοι ήταν στην κυβέρνηση, στα υπουργεία, στις υπηρεσίες ή στο Πολεµικό Ναυτικό της Ελ λάδας, προκειµένου να επηρεάσουν θετικά την ανάθεση της παραγγελίας των υποβρυχίων υπέρ της γερµανικής κοινοπραξίας. Για την ανάθεση της παραγγελίας χρειαζόταν η βοήθεια των ειδικών, οι οποίοι έχαιραν της εµπιστοσύνης των φορέων λήψης αποφάσεων στην Ελλάδα».

Σηµαντική θεωρείται και η κατάθεση που έχει δώσει στη γερµανική δικαιοσύνη ο Ερβιν Ερπλσε, στέλεχος της Ferrostaal από το 1968 έως το 2009.

Ιδιαίτερο κεφάλαιο στην κατάθεσή του αφιερώνει ο µάρτυρας για τη χώρα µας υποστηρίζοντας ότι: «Οι πληρωµές µιζών στην Πορτογαλία δεν είναι τίποτα σε σχέση µε αυτές στην Ελλάδα. Μου έλεγαν ότι στην Ελλάδα υπήρχαν υπέρογκες αµοιβές. Το θέµα αυτό δεν µε ενδιέφερε περισσότερο, σοκαρίστηκα όµως από το γεγονός που µία χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι τόσο απαιτητική κατά την άποψη αυτή. Για την υπόθεση των υποβρυχίων όπως και στην Πορτογαλία, έτσι και στην Ελλάδα καταβλήθηκαν µίζες σε δηµόσιους λειτουργούς για την ανάληψη του έργου. Οι µίζες καταβάλλονταν µέσω εικονικών συµβάσεων συµβούλων και µέσω εφοπλιστή, ως αχυρανθρώπου στους δηµόσιους λειτουργούς και στους φορείς λήψης των αποφάσεων. Η δωροδοκία γινόταν τελικά και µε τη συµµετοχή του διοικητικού συµβουλίου».

ΠΡΕΖΑ TV
28-3-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Tσοχατζόπουλε ήρθε η ώρα της τιμωρίας σου,θα σου κόψει το νερό απ τα πρασα ο Giorgo μας...
Aληθεια,τι περιουσία έχουν τα τέκνα Παπανδρέου και που ακριβώς βρίσκεται? Δεν πιστεύω Ακη να αρχίσεις να συκοφαντείς τα παιντιά...