Τρίτη, Μαρτίου 01, 2011
Εξορία η «λύση» για Καντάφι, λένε οι ΗΠΑ
O πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα και ο Καναδός πρωθυπουργός Στέφεν Χάρπερ συμφώνησαν με χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία τους, στην αναγκαιότητα του να μην επιτραπεί στα στρατεύματα του Μουαμάρ Καντάφι να συνεχίσουν τη βίαιη καταστολή, αλλά και στην εξέταση του «ενδεχομένου λήψης περαιτέρω δράσεων, αν χρειαστεί». Χθες, η ΕΕ ενέκρινε πακέτο κυρώσεων σε βάρος του καθεστώτος Καντάφι αν και ο ίδιος εμφανίστηκε αμετακίνητος σε συνέντευξή του στο ABC.
Στην τηλεφωνική επαφή με τον Καναδό πρωθυπουργό, του Αμερικανού προέδρου, στο πλαίσιο σειράς επαφών του Ομπάμα με ηγέτες κρατών, για τη διαμόρφωση κοινής στρατηγικής απέναντι στην κρίση της Λιβύης, οι δύο άντρες, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, «υπογράμμισαν την κοινή τους απόφαση, να ανταποκριθούν στις εξελίξεις».
Επιπλέον, η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Susan Rice δήλωσε σήμερα πως ο Μουαμάρ Καντάφι είναι "παραληρηματικός" και "ανίκανος να κυβερνήσει", σύμφωνα με το BBC. Η κα Rice επισήμανε το γεγονός ότι ο δικτάτορας της Λιβύης γελούσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό δίκτυο, την ώρα που "σφαγίαζε το λαό του".
Ο στρατός των ΗΠΑ κάνει αναδιάταξη των ναυτικών και αεροπορικών του δυνάμεων γύρω από τη Λιβύη, δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. «Οι σχεδιαστές (στρατηγικής) εργάζονται και έχουμε διάφορα ενδεχόμενα σχέδια... πιστεύω ότι είναι αξιόπιστο να πω ότι στο πλαίσιο αυτού επαναδιατάσσουμε τις δυνάμεις ώστε να μπορούν να προσφέρουν αυτή την ευελιξία μόλις ληφθούν αποφάσεις να μπορούν να προσφέρουν επιλογές και ευελιξία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου συνταγματάρχης Ντέιβιντ Λάπαν.
Λευκός Οίκος: Εξορία η «λύση» για Καντάφι
Η εξορία είναι ο μόνος τρόπος για να ανταποκριθεί ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι στα διεθνή αιτήματα να εγκαταλείψει την εξουσία, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος. «Η εξορία είναι σίγουρα μια επιλογή γι'αυτόν», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν διευκρίνισε αν οι ΗΠΑ θα διευκόλυναν την εξορία του Καντάφι.
Κατά την ίδια ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Κάρνεϊ δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συζητούν το αν θα δημιουργήσουν μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή με διάφορες αντιπολιτευόμενες ομάδες στη χώρα. «Έχουμε μια ενεργή επικοινωνία με (...) αυτούς στη Λιβύη που εργάζονται για να έρθει μια κυβέρνηση που σέβεται τα δικαιώματα και ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες του λιβυκού λαού», υπογράμμισε.
«Είναι πρώιμο να πάρουμε αποφάσεις σχετικά με την αναγνώριση της μίας ή της άλλης ομάδας», προσέθεσε. Ο Κάρνεϊ διευκρίνισε επίσης ότι η Ουάσινγκτον έχει διάφορους τρόπους για να έρχεται σε επαφή με τις ομάδες αυτές στη Λιβύη, μέσω διπλωματών, μη κυβερνητικών οργανώσεων και της επιχειρηματικής κοινότητας.
Κλίντον: Δεν προβλέπεται καμια στρατιωτική ενέργεια
Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε ότι «δεν προβλέπεται» καμία στρατιωτική ενέργεια στη Λιβύη στην οποία να εμπλέκονται αμερικανικά πολεμικά πλοία. «Όπως ξέρετε, έχουμε ναυτικές δυνάμεις στη Μεσόγειο», είπε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στο περιθώριο της ετήσιας συνέλευσης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη της Ελβετίας.
«Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ανάγκη για βοήθεια στις ανθρωπιστικές παρεμβάσεις. Ξέρουμε επίσης ότι πιθανότατα θα υπάρξουν, δυστυχώς, ανάγκες για τις αποστολές διάσωσης», πρόσθεσε.
«Αναμένουμε ότι θα δούμε τους Λίβυους και άλλους που έχουν εγκλωβιστεί στη Λιβύη» να έρχονται αντιμέτωποι «με τους κινδύνους της ανοιχτής θάλασσας», αποκάλυψε, επιμένοντας όμως ότι δεν τα αμερικανικά στρατιωτικά σκάφη δεν θα αναλάβουν δράση. Η Κλίντον πολλαπλασίασε τις επαφές της με τους Ευρωπαίους και Άραβες ομολόγους της ενόψει της προετοιμασίας της «μετά-Καντάφι» Λιβύης ενώ απόψε θα αναχωρήσει από τη Γενεύη με προορισμό την Ουάσινγκτον.
Ερευνα για περιουσία Καντάφι στην Ελλάδα
Σε μπλοκάρισμα των περιουσιακών στοιχείων του Μουαμάρ Καντάφι θα προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με το πρόσφατο ψήφισμα του ΟΗΕ. Ήδη οι ελληνικές τράπεζες, σε συνεργασία με τις ελληνικές ελεγκτικές αρχές, ελέγχουν εάν υπάρχουν και πού περιουσιακά στοιχεία του Λίβυου δικτάτορα στην Ελλάδα με σκοπό να τα δεσμεύουν.
Δεν είναι η πρώτη φορά ωστόσο που ζητείται από την Ελλάδα να δεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι. Το 1993, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας «The Independent» οι Αμερικανοί, αλλά και οι Βρετανοί ζήτησαν από την τότε κυβέρνηση του κ. Κ. Μητσοτάκη να μπλοκάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Καντάφι, που πολλοί πίστευαν ότι διατηρούσε στην «Ελληνο_Αραβική Τράπεζα» (ΑΗΒ). Αφορμή στάθηκε η τρομοκρατική επίθεση που έγινε σε αεροσκάφος της Pan Am στο Λόκερμπι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 270 άτομα.
Η Λιβύη και συγκεκριμένα το καθεστώς Καντάφι, χρωστά πολλά χρήματα στην Ελλάδα, από τη δραστηριότητα των ελληνικών κατασκευαστριών εταιριών που βρίσκονταν ( ή βρέθηκαν στη Λιβύη). Σύμφωνα με δημοσιεύματα αραβικών εφημερίδων ο κ. Καντάφι χρωστά τουλάχιστον 716 εκατ. δολάρια, σε ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες. Τα χρέη του Καντάφι προς την Ελλάδα άρχισαν από τη δεκαετία του ΄80 όταν άφησε απλήρωτες πολλές εταιρίες που πραγματοποίησαν έργα στην χώρα του.
Μόνο εξεγέρσεις σε Σαουδική Αραβία και Κατάρ θα απειλούσαν την τροφοδοσία με πετρέλαιο
Ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου IFO Χανς Βέρνερ Ζιν εμφανίζεται πεπεισμένος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό DLF ότι δεν o κόσμος δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μιας νέας πετρελαϊκής κρίσης. «Η Λιβύη δεν αποτελεί πρόβλημα. Η παραγωγή της είναι περίπου το 20% της Σαουδικής Αραβίας. Είναι λοιπόν εύκολο για τους Σαουδάραβες να εξασφαλίσουν την παγκόσμια τροφοδοσία με πετρέλαιο. Θα είχαμε ωστόσο πρόβλημα αν πραγματοποιούνταν εξεγέρσεις στην Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Τότε θα βρισκόμασταν μπροστά σε αδιέξοδο. Προς το παρόν όμως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Το θετικό είναι πάντως ότι η όποια άνοδος στην τιμή του πετρελαίου εξισορροπείται από την αύξηση της παραγωγής ορισμένων χωρών» δήλωσε ο κ. Βέρνερ Ζιν.
tvxsteam
ΠΡΕΖΑ TV
1/3/2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου