Τετάρτη, Μαρτίου 23, 2011

ΙΤΑΛΙΑ: «ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ» ΓΙΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΟΓΩ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να αναβάλλει για ένα χρόνο την έναρξη του πυρηνικού της προγράμματος, μετά τον φονικό σεισμό της Ιαπωνίας και τις καταστροφικές συνέπειες στους πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Φουκουσίμα.
Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Πάολο Ρομάνι, δήλωσε: «H κυβέρνηση Μπερλουσκόνι αποφάσισε να υιοθετήσει μορατόριουμ ενός έτους για να μπορέσει να αναπτυχθεί ο προβληματισμός και να υπάρξει η αναγκαία εμβάθυνση γύρω από το όλο θέμα της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας».



Σύμφωνα με τους παρατηρητές, την απόφαση την πήρε ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος φέρεται να ανησυχεί για την αρνητική στάση της κοινής γνώμης μετά από τα τραγικά γεγονότα της Ιαπωνίας.

Στο μεταξύ, τον προσεχή Ιούνιο θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στο οποίο θα τεθεί το ερώτημα εάν οι πολίτες συμφωνούν στην πρόταση ακύρωσης κάθε πυρηνικού προγράμματος και την ενίσχυση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Ο εμπνευστής του δημοψηφίσματος και επικεφαλής του κεντροαριστερού κόμματος «Ιταλία των Αξιών», Αντόνιο Ντι Πιέτρο, είπε: «Ο μόνος στόχος της κυβέρνησης είναι να μπλοκάρει την λαϊκή ετυμηγορία. Η κεντροδεξιά πρέπει να διαλέξει: ή καταργεί οριστικά τον νόμο που επιτρέπει την χρήση της πυρηνικής ενέργειας, ή τον διατηρεί και πορεύεται ανάλογα».

Πάντως δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της ιταλικής εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, αποκαλύπτει πως οι Ιταλοί είναι αντίθετοι στην πρόταση του πυρηνικού προγράμματος.

Ειδικότερα, το 59% των ερωτηθέντων δηλώνει «κάθετα αντίθετο» στην δημιουργία πυρηνικών αντιδραστήρων, ενώ ένα ακόμη 17% απαντά ότι «είναι σχετικά αντίθετο». Το 69% του δείγματος θεωρεί ότι λύση είναι η αποκλειστική χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για τις οποίες μάλιστα δηλώνει πρόθυμο να πληρώνει και πιο ακριβούς λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης.

ΠΡΕΖΑ TV
23-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: