Κυριακή, Μαρτίου 13, 2011

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ. ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΜΕ ΓΑΛΛΙΚΟ ΑΡΩΜΑ

Η αίτηση υπαγωγής των Ναυπηγείων Ελευσίνας στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, που αφήνει στο δρόμο 1.150 εργαζόμενους, κρύβει έντονο παρασκήνιο .
Επιχειρηματικό πόλεμο, με έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, γύρω από το πρόγραμμα κατασκευής των γαλλικών φρεγατών και ομήρους 1.150 εργαζόμενους, φέρνει στην επιφάνεια η αίτηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα. Σε πρώτο πλάνο εμφανίζονται γαλλικά συμφέροντα του ναυπηγικού ομίλου DCNS, με τον οποίο διαπραγματεύεται η κυβέρνηση την κατασκευή των πλοίων. Στο ίδιο στρατόπεδο έχει ενταχθεί ο όμιλος των Ναυπηγείων Νεωρίου-Ελευσίνας (όμιλος Ταβουλάρη), που έχει εξασφαλίσει την αποκλειστική συνεργασία με τους Γάλλους. Το αντίπαλο δέος συγκροτούν γερμανικά συμφέροντα υπό αραβική κελεμπία, η Thyssen με την Abu Dhabi Mar, που πλέον ελέγχουν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.



Οι δύο μεγάλοι ανταγωνιστές, Ελευσίνα και Σκαραμαγκάς, ζουν τα τελευταία χρόνια σχεδόν αποκλειστικά από τις κρατικές παραγγελίες για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού. Στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας, τη μερίδα του λέοντος έχουν εξασφαλίσει τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με προγράμματα ναυπήγησης που αγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ, ενώ το μερίδιο της Ελευσίνας περιορίζεται σε 1 δισ. ευρώ.

Από την οριστικοποίηση της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας για τη Ναυπήγηση έξι φρεγατών ο όμιλος Ταβουλάρη υπολόγιζε να ρεφάρει, αφού το πρόγραμμα θα μπορούσε να υπερβεί κατά πολύ τα 4,5 δισ. ευρώ.

Η κρίση χρέους που έπληξε τη χώρα και η προσφυγή στην αγκαλιά της τρόικας άλλαξαν άρδην το τοπίο και τις προτεραιότητες. Τα εξοπλιστικά προγράμματα «πάγωσαν» και άρχισαν να εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια, από ακυρώσεις μέχρι μειώσεις. Στην περίπτωση των φρεγατών, παρότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υλοποιηθεί το πρόγραμμα σε δόσεις. Αρχικά με τη ναυπήγηση δύο ή το πολύ τριών πλοίων, με δικαίωμα προαίρεσης για άλλα τόσα.

Η αίτηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας να υπαχθούν στις διατάξεις του άρθρου 99 (προστασία από πιστωτές) έκανε παράγοντες της αγοράς να θυμηθούν τον εκβιασμό που άσκησαν οι Γερμανοί στην κυβέρνηση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Μια παρόμοια τακτική που εφάρμοσαν αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ και τελικά εξασφάλισαν πρόσθετες παραγγελίες. Μάλιστα, οι ίδιοι θέτουν υποψηφιότητα για να αναλάβουν μέρος της κατασκευής και των γαλλικών φρεγατών, ενώ κατ' άλλους θα ήθελαν να εξαγοράσουν και την Ελευσίνα.Τότε η διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά χρησιμοποίησε ως ασπίδα τους εργαζόμενους, απειλώντας με λουκέτο. Παρόμοιο σκηνικό στήνεται αυτές τις ημέρες στην Ελευσίνα, όπου κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους περί τους 750 εργαζόμενους, 400 στο Νεώριον Σύρου και άλλοι 250 που απασχολούνται σε μικρές συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και συνεργεία.

Την ώρα που η γερμανο-αραβική κοινοπραξία εξασφάλιζε νέες δουλειές, οι Γάλλοι της DCNS καίγονται για παραγγελίες φρεγατών, αφού το γαλλικό ναυτικό προχωρεί σε περικοπές. Αναζητούν, λοιπόν, εναγωνίως παραγγελίες από άλλες χώρες, που θα τις υποκαταστήσουν. Εν μέσω βαθιάς ύφεσης, περικοπών μισθών και εκτίναξης της ανεργίας σε θηριώδη ύψη, η Ελλάδα καλείται να πληρώσει το γαλλικό μάρμαρο.

Στο περιθώριο της χρόνιας αντιπαράθεσης Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, ο υπουργός Αμυνας εμφανίζεται ιδιαίτερα κινητικός με διπλωμάτες και επιχειρηματικά σχήματα. Οπως αποκάλυψε εκ των υστέρων ο ίδιος, δημοσιοποιώντας απαντητική επιστολή του προς τον Ν. Ταβουλάρη, πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων για να διευκολύνει τη θέση του ομίλου. Αρχικά, ζήτησε από τον βρετανό πρέσβη στην Αθήνα να ασκήσει πιέσεις στην εταιρεία British Aerospace, ώστε να μην καταγγείλει τη σύμβαση με την Ελευσίνα για την εν εξελίξει κατασκευή πυραλαυκάτων. Το ίδιο ακριβώς επανέλαβε και στον βρετανό ομόλογό του, επισκεπτόμενος το Αμπου Ντάμπι. Συνάντησε, επίσης, τον γάλλο πρέσβη, όσο και τον πρόεδρο της γαλλικής DCNS, στους οποίους «άσκησα τη μέγιστη δυνατή πίεση», όπως επισημαίνει ο ίδιος, προκειμένου να διευκολύνουν την Ελευσίνα «με κάθε δυνατό τρόπο (ανάθεση εργασιών, συμμετοχή στο κεφάλαιο κ.ά.)». Προφανώς οι πιέσεις δεν φτάνουν, όταν δεν συνοδεύονται από παραγγελίες...

Των Π. Δ. ΥΦΑΝΤΗ, Π. Γ. ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ

ΠΡΕΖΑ TV
13-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: