ΗΕ: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εκφρασθεί με ενιαία φωνή
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπα Κι-μουν δήλωσε σήμερα στο Κάιρο ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εκφρασθεί με μία ενιαία φωνή για τη Λιβύη, έπειτα από τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν χθες από τον παναραβικό οργανισμό για τις αεροπορικές επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού στη Λιβύη, ενώ ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση του Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην έδρα του οργανισμού στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.
«Είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να μιλήσει με ενιαία φωνή για να εφαρμοσθεί η δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου» Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναφερόμενος στο κείμενο που εγκρίθηκε και επιτρέπει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης για να εμποδισθούν οι δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι να συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον αμάχων.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι η λήψη των αποφασιστικών στρατιωτικών μέτρων για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού έγινε εφικτή χάρις στην υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου.
«Η θέση του Αραβικού Συνδέσμου για τη Λιβύη ήταν αποφασιστική και από την πρώτη στιγμή αναστείλαμε τη συμμετοχή της Λιβύης...Στη συνέχεια ζητήσαμε από τα Ηνωμένα Εθνη να επιβάλουν ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού και σεβόμαστε την απόφαση του ΟΗΕ και δεν υπάρχει αμφισβήτηση επ΄αυτού», τόνισε από την πλευρά του ο Αμρ Μούσα.
«Προορίζεται για την προστασία των αμάχων και γι΄αυτό ενδιαφερόμαστε...Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την προστασία των αμάχων. Ζητούμε από όλους να το λάβουν αυτό υπ΄όψιν στο πλαίσιο κάθε στρατιωτικής επιχείρησης», είπε ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου.
Ο Αμρ Μούσα επέκρινε χθες τις αεροπορικές επιδρομές λέγοντας ότι αποκλίνουν από τον στόχο της επιβολής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού.
Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν καταδίκασε με δριμύτητα τη χρήση πραγματικών πυρών στην καταστολή της διαδήλωσης στην Υεμένη, μετά τον θάνατο 52 διαδηλωτών την Παρασκευή, αφού δέχθηκαν επίθεση από ανθρώπους του καθεστώτος.
Περί τους πενήντα οπαδούς του Μουάμαρ Καντάφι περικύκλωσαν προηγουμένως τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την δεκαπενταμελή αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει στην Αίγυπτο, στην πλατεία Ταχρίρ, αναγκάζοντάς τον να καταφύγει στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου.
Βρετανία: Ο Καντάφι θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο των επιθέσεων
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε σήμερα πως ο Μουάμαρ Καντάφι θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο των επιθέσεων της διεθνούς συμμαχίας στη Λιβύη, αρνούμενος ταυτόχρονα να «κάνει εικασίες» για τους στόχους που επιλέγει η συμμαχία.
«Δεν θέλω να κάνω εικασίες για τους στόχους, οι οποίοι εξαρτώνται από τις συνθήκες της στιγμής», τόνισε όταν ρωτήθηκε από το BBC για την πιθανότητα η συμμαχία να επιτεθεί απευθείας εναντίον του λίβυου ηγέτη.
«Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο που συμπεριφέρονται αυτοί οι άνθρωποι», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως η επιλογή των στόχων «γίνεται πάντα σύμφωνα με την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών και δίνοντας έμφαση στην προστασία των αμάχων»,
Από την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ αναφέρθηκε χθες Κυριακή στην «πιθανότητα» να αποτελέσει στόχο ο Καντάφι.
«Θα μπορούσε να είναι μια πιθανότητα...όμως θα πρέπει να υπολογιστούν οι απώλειες ανάμεσα στους αμάχους, που είναι πιθανό να προκύψουν», επισήμανε.
Αντίθετα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς τάχθηκε κατά της απευθείας επίθεσης εναντίον του Καντάφι. «Πιστεύω πως είναι σημαντικό να ενεργούμε στο πλαίσιο της εντολής του ΟΗΕ», είπε ο Γκέιτς.
Τουρκία: Η Γαλλία «βγήκε υπερβολικά μπροστά» στις επιχειρήσεις στη Λιβύη
Η Τουρκία δεν καταλαβαίνει γιατί η Γαλλία συμπεριφέρθηκε σαν να αναλάμβανε την ηγεσία των υπό εξέλιξη στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Βετσντί Γκιονούλ.
«Μας είναι δύσκολο να καταλάβουμε το γεγονός ότι η Γαλλία βγήκε υπερβολικά μπροστά στις επιχειρήσεις αυτές», δήλωσε ο Γκιονούλ στους δημοσιογράφους.
«Δυσκολευόμαστε λίγο να καταλάβουμε το γεγονός ότι η Γαλλία ενεργεί σαν να ήταν αυτή ο κύριος εκτελεστής της απόφασης» 1793 που ψηφίσθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη, υπογράμμισε ο υπουργός.
Ο ίδιος επισήμανε πως, μετά την έναρξη των πληγμάτων εναντίον του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, «ήταν πολύ σαφές ότι οι ΗΠΑ επρόκειτο να αναλάβουν τη διοίκηση» των επιχειρήσεων.
Το Σάββατο η Γαλλία πήρε για μερικές ώρες την ηγεσία της επιχείρησης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Γαλλικά αεροπλάνα ήταν τα πρώτα που επενέβησαν και πραγματοποίησαν τα πρώτα πλήγματα.
Όμως από το βράδυ του Σαββάτου, οι ΗΠΑ πέρασαν στην επίθεση με πυραύλους κρουζ, όπως και η Βρετανία.
Η Τουρκία ζήτησεχθες Κυριακή να επανεξετάσει το ΝΑΤΟ τα επιχειρησιακά σχέδια που ετοιμάζει εδώ και εβδομάδες για τη Λιβύη, επειδή θεωρεί πως η ένοπλη επέμβαση του συνασπισμού αλλάζει τα δεδομένα, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Η θέση της ισλαμο-συντηρητικής τουρκικής κυβέρνησης για τη λιβυκή κρίση είναι αρκετά ασαφής, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε χθες Κυριακή την επιθυμία η στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη να ολοκληρωθεί «το συντομότερο δυνατόν», ενώ το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Τουρκία θα προσφέρει μια «συμβολή» για να επιλυθεί η λιβυκή κρίση, χωρίς να διευκρινίσει ποιά θα είναι αυτή.
Μια συνεδρίαση των κύριων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων της Τουρκίας προβλέπεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στην Άγκυρα για να εξεταστεί η κατάσταση.
Ιταλία: Δεν υπάρχει πόλεμος στη Λιβύη
Η Ιταλία αρνείται ότι ο συνασπισμός διεξάγει «ένα πόλεμο» εναντίον της Λιβύης, δήλωσε σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι διευκρινίζοντας ότι θέλει να ελέγξει κατά πόσον οι πρώτοι βομβαρδισμοί ανταποκρίνονται στην απόφαση του ΟΗΕ.
«Αυτό δεν πρέπει να είναι ένας πόλεμος εναντίον της Λιβύης», αλλά η «ολοκληρωμένη» εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ, δήλωσε ο Φρατίνι σχετικά με την επέμβαση του διεθνούς συνασπισμού που άρχισε το Σάββατο στη Λιβύη.
Η Ιταλία «δέχθηκε να συμμετάσχει στην εφαρμογή» της απόφασης που ψηφίσθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας για να επιτευχθεί «μια κατάπαυση του πυρός και να σταματήσουν οι βιαιότητες», υπενθύμισε ο Φρατίνι.
Τώρα «θέλουμε να ελέγξουμε ότι όλες οι ενέργειες που ανελήφθησαν είναι σύμφωνες με την απόφαση» του ΟΗΕ, πρόσθεσε ο ιταλός υπουργός.
Ο Φρατίνι ζήτησε να πάρει το ΝΑΤΟ τη σκυτάλη στο συντονισμό της επιχείρησης ώστε στη Λιβύη να μην δρα πλέον ένας απλός «συνασπισμός εθελοντών».
Εξάλλου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε σήμερα κατά τη άφιξή του στις Βρυξέλλες για μια σύνοδο με τους ομολόγους του της ΕΕ ότι οι επικρίσεις που διατύπωσε ο Αραβικός Σύνδεσμος για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη ενισχύουν τις ισχυρές επιφυλάξεις της Γερμανίας να συμμετάσχει στη δράση αυτή του διεθνούς συνασπισμού, όμως διαβεβαίωσε ότι αυτή η γερμανική θέση δεν σημαίνει επ' ουδενί ότι η χώρα του μένει «ουδέτερη» έναντι του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι. «Είναι απολύτως σαφές ότι οφείλει να παραιτηθεί», τόνισε ο Βεστερβέλε.
Ο Γερμανός υπουργός επέμεινε ότι η ΕΕ πρέπει να ταχθεί υπέρ της εφαρμογής ενισχυμένων οικονομικών κυρώσεων εναντίον του λιβυκού καθεστώτος, ιδιαίτερα στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Το θέμα αυτό πρόκειται να είναι στην ημερήσια διάταξη της συνόδου των ευρωπαίων υπουργών.
Άλλες χώρες της ΕΕ εξέφρασαν επίσης σκεπτικισμό μετά την έναρξη των βομβαρδισμών του διεθνούς συνασπισμού στη Λιβύη.
«Ο στόχος μας θα έπρεπε να είναι να επιλυθεί (η λιβυκή κρίση) με έναν ειρηνικό τρόπο, αυτό έπρεπε να είναι ο στόχος μας, όχι μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού.
Ο ίδιος κάλεσε τις δυνάμεις του συνασπισμού να εξασφαλίσουν την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός από τα στρατεύματα που είναι πιστά στον συνταγματάρχη Καντάφι, αλλά «ταυτόχρονα να μην πάρουν μέτρα που δεν είναι απαραίτητα για να το καταφέρουν».
Βρετανία, Φινλανδία και Ισπανία υπεραμύνονται την απόφασή τους
Από την πλευρά του, ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και το ΝΑΤΟ Ντέιβιντ Λίντινγκτον δήλωσε πως «η Ευρώπη πρέπει να συνασπιστεί για να υποστηρίξει την απόφαση του ΟΗΕ και πρέπει να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τον λιβυκό λαό» από το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής της φινλανδικής διπλωματίας Αλεξάντερ Στουμπ απέρριψε τις επικρίσεις της Γερμανίας και του Αραβικού Συνδέσμου.
«Έχουν περάσει λιγότερες από 48 ώρες από την αρχή της επιχείρησης και ως τώρα πηγαίνει καλά», δήλωσε. «Ο Καντάφι πρέπει να σταματήσει να σφαγιάζει τον πληθυσμό του».
Η Ισπανίδα ομόλογός του Τρινιδάδ Χιμένεθ διαβεβαίωσε επίσης ότι ο διεθνής συνασπισμός σέβεται «επακριβώς» την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «που λέει πως όλα τα μέτρα» μπορούν να ληφθούν «για να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός».
Η Ισπανίδα υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι είναι «πολύ σημαντικό» για το συνασπισμό να μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου παρά τις επικρίσεις του επικεφαλής του.
Η κυβέρνηση Ομπάμα έλαβε την απόφαση ώστε να αποτραπεί μια σφαγή αθώων
Την ώρα που γαλλικά αεροσκάφη σφυροκοπούσαν το Σάββατο μια φάλαγγα λιβυκών στρατιωτικών οχημάτων κοντά στη Βεγγάζη, ο πρόεδρος Ομπάμα ετοιμαζόταν για το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Βραζιλία. Τρεις ώρες αργότερα, περισσότεροι από 100 πύραυλοι έπλητταν 20 στόχους στη Λιβύη. «Αυτή είναι η πρώτη φάση», είπε στους δημοσιογράφους ο διευθυντής του Επιτελείου Ουίλιαμ Γκόρτνεϊ.
Αυτό που δεν είπε ήταν ότι είναι η πρώτη φάση του πρώτου πολέμου του Μπαράκ Ομπάμα. Καθοδηγώντας τον στρατό να πλήξει στόχους στο εσωτερικό της Λιβύης, η κυβέρνηση Ομπάμα προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην αποτροπή μιας σφαγής αθώων και στην απροθυμία να εισβάλει σε μια μουσουλμανική χώρα.
Όταν ο Μουαμάρ Καντάφι στράφηκε για πρώτη φορά εναντίον των διαδηλωτών, ο Ομπάμα πίστεψε ότι οι αυστηρές κυρώσεις και η υλική βοήθεια προς την αντιπολίτευση θα ήταν αρκετές για να εκδιωχθεί ο Καντάφι από την εξουσία. Ο υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς τον προειδοποίησε ότι μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων θα ήταν αναποτελεσματική και ουσιαστικά θα ενέπλεκε τη χώρα σε πόλεμο. Τη Δευτέρα το βράδυ, όμως, ήταν πλέον σαφές στον Ομπάμα ότι η πολιτική αυτή δεν λειτουργούσε. Χώρες όπως το Ιράν λάμβαναν το λάθος μήνυμα. Ο λιβυκός στρατός δοκίμαζε την υπομονή της διεθνούς κοινότητας πλήττοντας οχυρά της αντιπολίτευσης. Η αντίσταση είχε οχυρωθεί στη Βεγγάζη, όπου έφταναν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Ο Καντάφι εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί έναν όρο που στριφογύριζε στο κεφάλι του Ομπάμα: «Κανένα έλεος». Και η Γαλλία με τη Βρετανία πίεζαν να χρησιμοποιηθεί η στρατιωτική ισχύς.
Την Τρίτη, στη διάρκεια συνεδρίασης του επιτελείου για την εθνική ασφάλεια, ο Ομπάμα είπε ότι ήθελε μια νέα πολιτική. «Αυτό που κάνουμε δεν είναι αρκετό», είπε. Αν δεν γινόταν κάτι περισσότερο, η Λιβύη θα γνώριζε μια ανθρωπιστική καταστροφή.
Ο Γκέιτς ήξερε ότι η επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων απαιτούσε μια σειρά στρατιωτικών ενεργειών που θα έμοιαζαν πολύ με εισβολή, όσο προσεκτικά κι αν σχεδιάζονταν. Ο Τόμας Ντόνιλον, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας και ένας από τους θεματοφύλακες της εξωτερικής πολιτικής του Ομπάμα, ανησυχούσε για τις στρατηγικές επιπτώσεις τόσο της κατάληψης της Βεγγάζης από τα κυβερνητικά στρατεύματα, όσο και της ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τη Δύση. Ο θάνατος ενός στρατιώτη ή η κατάρριψη ενός αεροσκάφους είναι αναπόφευκτα, τόνισε.
Η Χίλαρι Κλίντον είχε μια διαφορετική άποψη. Η αστάθεια στη Λιβύη, τόνισε, απειλούσε να σταματήσει τη δημοκρατική διαδικασία στην Αίγυπτο και την Τυνησία. Επιπλέον, το Ιράν λάμβανε το μήνυμα ότι η Αμερική φοβόταν να χρησιμοποιήσει τον στρατό της για να προστατεύσει τους μουσουλμάνους και τους Αραβες. Αρα, θα επέτρεπε να συμβεί ο,τιδήποτε.
Η συνεδρίαση διακόπηκε
Ο Ντόνιλον ανέλαβε να παρουσιάσει μέχρι το βράδυ στον Ομπάμα τρία σενάρια, το καθένα από τα οποία θα περιλάμβανε ένα μίγμα διπλωματικών και στρατιωτικών ενεργειών κατά της Λιβύης. Ο Ομπάμα δείπνησε με τους διοικητές των ενόπλων δυνάμεων και ζήτησε τις δικές τους απόψεις. Στις 9 το βράδυ κάλεσε ξανά μερικούς από τους συνεργάτες του. Η Χίλαρι εκπροσωπήθηκε από τον αναπληρωτή της, τον Τζέιμς Στάινμπεργκ. Ο Ντόνιλον κατέθεσε τις προτάσεις του. Ύστερα από μια συζήτηση που κράτησε μια ώρα, το συμπέρασμα ήταν ότι η ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων δεν θα είχε αποτέλεσμα, όπως δεν θα είχαν αποτέλεσμα και περισσότερα λόγια. Ο Ομπάμα έδωσε εντολή στην πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι το σχέδιο ψηφίσματος της Γαλλίας (που ζητούσε απλώς ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων) δεν ήταν αρκετό. Ζήτησε επίσης από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Μάικ Μάλεν να του υποβάλει μέσα στο επόμενο 24ωρο ένα Επιχειρησιακό Σχέδιο (CONPLAN) που θα πρόβλεπε μια στρατιωτική εκστρατεία του ΝΑΤΟ στη Λιβύη με τη στήριξη των αραβικών χωρών.
Σε μια κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ράις τόνισε ότι οποιοδήποτε ψήφισμα θα έπρεπε να επιτρέπει την πραγματοποίηση επιδρομών εναντίον της λιβυκής στρατιωτικής υποδομής ώστε να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή. «Πρέπει να είμαστε απολύτως σαφείς για το τι θα κάνουμε», τόνισε. Και οι αραβικές χώρες πρέπει να λάβουν μέρος στην εκστρατεία. Στη συνέχεια πρότεινε μια σειρά τροπολογιών που προσέδωσαν ουσία στο σχέδιο ψηφίσματος.
Τις επόμενες 24 ώρες, η Χίλαρι και η Ράις είχαν επαφές με αραβικές χώρες και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προειδοποιώντας ότι, αν δεν γίνει κάτι, οι τύραννοι σε όλο τον κόσμο θα ορκίζονταν να μην επαναλάβουν το «λάθος» του Μουμπάρα να παραδώσει την εξουσία. Η Ράις τόνισε ότι διακυβευόταν και το κύρος των Ηνωμένων Εθνών.
Την Τετάρτη, στις 6.30 το απόγευμα, ο Μάλεν και ο Ντόνιλον υπέβαλαν στον Ομπάμα το CONPLAN για τη Λιβύη. Το περιεχόμενό του είναι απόρρητο. Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, οι αεροπορικές επιδρομές εντάσσονται σε μια ευρύτερη εκστρατεία που περιλαμβάνει πολλές ανοιχτές και υπόγειες ενέργειες. Το σχέδιο εγκρίθηκε. Η συνέχεια ανήκε στους στρατιωτικούς.
Γαλλία: Σκοπός των επιθέσεων η εφαρμογή της απόφασης του ΣΑ
Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως σκοπός της διεθνούς συμμαχίας είναι η εφαρμογή της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη και "σε καμία περίπτωση» δεν έχει στόχο την εξόντωση του Μουάμαρ Καντάφι.
«Σκοπός της συμμαχίας είναι η εφαρμογή της απόφασης, η προστασία του λαού», τόνισε στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ο εκπρόσωπος του υπουργείου Λοράν Τεσέρ.
Όταν ρωτήθηκε αν γνωρίζει που βρίσκεται ο Καντάφι και αν η διεθνής συμμαχία στραφεί εναντίον του είπε: «Όχι, η απάντηση είναι όχι, η απόφαση του ΟΗΕ σε καμιά περίπτωση δεν έχει αυτόν τον στόχο».
Το Σάββατο, ο επικεφαλής της γαλλικής δημοκρατίας Αλέν Ζυπέ δήλωσε πως στόχος της επέμβασης της διεθνούς κοινότητας στη Λιβύη είναι «να βοηθήσει τον λιβυκό λαό να απελευθερωθεί» από τον Καντάφι, ακόμα και αυτό δεν προβλέπεται ακριβώς στην απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Σύμφωνα με τον Τεσέρ, οι αεροπορικές επιχειρήσεις πάνω από τη Λιβύη δεν έχουν περάσει σε «μια νέα φάση με την έννοια ότι δεν έχουν αλλάξει στόχο».
«Όταν αναλάβαμε πρώτοι δράση, εδώ και 48 ώρες, η επέμβασή μας έγινε απευθείας πάνω από την Βεγγάζη. Από εκείνη τη στιγμή αναπτύχθηκαν προοδευτικά και άλλα μέσα που άρχισαν να καταστρέφουν τα κέντρα διοίκησης και τα αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα», συμπλήρωσε.
«Δεν θα χαλαρώσουμε την προσπάθεια, αυτό που κάναμε ήταν μια πρώτη ενέργεια, αλλά η ασφάλεια του λαού παραμένει πρώτη προτεραιότητα μας», τόνισε.
Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανή διάρκεια των επιχειρήσεων, υπογράμμισε πως σκοπός της απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η προστασία των πολιτών από όλες τις απειλές που είναι πιθανό να επανέλθουν και να διασφαλιστεί ότι ασκείται επαρκής πίεση στον συνταγματάρχη Καντάφι, μέσω της απαγόρευσης των μετακινήσεων, του παγώματος των κεφαλαίων του, της επιβολής εμπάργκο, με τέτοιον τρόπο ώστε όλες οι πλευρές να αναζητήσουν μια πολιτική λύση, η οποία παραμένει και ο τελικός σκοπός».
ΠΡΕΖΑ TV
21/3/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου