Δέσμη μέτρων για την εξασφάλιση των νόμιμα διαμενόντων κι εργαζομένων μεταναστών, την πάταξη της «μαύρης εργασίας» και την ευκολότερη πρόσβαση Ελλήνων και μεταναστών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Μπροστά στο ενδεχόμενο χιλιάδες μετανάστες να βρεθούν παράνομοι λόγω αδυναμίας συγκέντρωσης των απαραίτητων ενσήμων μέσα στην κρίση, το υπουργείο μελετά την ελαστικοποίηση της συγκεκριμένης ρύθμισης με την ταυτόχρονη αυστηροποίηση των κυρώσεων για την αδήλωτη εργασία.
Κι ενώ το ζήτημα με την απεργία πείνας των 300 μεταναστών παραμένει άλυτο -με τους απεργούς να εμμένουν στο αίτημα για νομιμοποίηση και να μεταφέρονται κατά δεκάδες στα νοσοκομεία- οι προωθούμενες κυβερνητικές ρυθμίσεις συζητήθηκαν χθες σε συνάντηση του αν. υπουργού Γ. Κουτρουμάνη και της υφυπουργού Εργασίας Αννας Νταλάρα με τη ΓΣΕΕ. Το υπουργείο προσανατολίζεται σε:
μείωση του αριθμού των απαιτούμενων ενσήμων για την ανανέωση της άδειας παραμονής των μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στη χώρα από 200 (ή 150 σε ειδικές περιπτώσεις) στα 120 (η ΓΣΕΕ πρότεινε 100).
μείωση του αριθμού των ενσήμων που χρειάζονται για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη Ελλήνων και αλλοδαπών εργαζομένων σε 50 από 80.
αυστηροποίηση των χρηματικών προστίμων για εργοδότες που απασχολούν παράνομα εργαζόμενους. Μέσω της ενσωμάτωσης σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας, προβλέπεται να αυξηθούν τα πρόστιμα, που σήμερα είναι στα 500 ευρώ, και εξετάζεται να υπάρξουν μεγαλύτερες ποινές για τους υπότροπους, ενδεχομένως μέχρι και προσωρινή αναστολή λειτουργίας επιχείρησης, σε συνδυασμό με την αναμόρφωση της νομοθεσίας για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, για πιο ενδελεχείς και αποτελεσματικούς ελέγχους.
Επιπρόσθετα συζητήθηκαν:
Εισαγωγή ρύθμισης για την προσωρινή πρόσβαση στην αγορά εργασίας εκείνων των μεταναστών που βρίσκονται υπό «καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης».
Αξιοποίηση της ρύθμισης για το «εργόσημο», όπως προβλέπεται από τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο.
«Δεν είναι μια ευκαιριακή πρωτοβουλία, αλλά μια κίνηση που έχει να κάνει με τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων», δήλωσε ο κ. Κουτρουμάνης. «Μέσα από αυτήν τη διαδικασία προστατεύουμε τους μακρά εργαζόμενους και ενταγμένους στην ελληνική κοινωνία μετανάστες», τόνισε η κ. Νταλάρα, κάνοντας έκκληση προς τους 300 απεργούς πείνας να βρεθεί λύση. «Σεβόμαστε τους αγώνες, αλλά σεβόμαστε και τους νόμους. Αν κάποιοι από τους απεργούς πείνας εντάσσονται στα μέτρα που σήμερα εξαγγείλαμε, θα δοθεί γι' αυτούς λύση», πρόσθεσε η ίδια.
Η ΓΣΕΕ έθεσε θέμα ειδικής ρύθμισης για τους 300, καθώς πρόκειται για «εξαιρετική περίπτωση, που πλέον έχει φτάσει στο σημείο της ανθρωπιστικής κρίσης». Από την πλευρά του, ο Χρ. Παπουτσής δήλωσε πως η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα και ούτε προτίθεται να προβεί σε μαζική νομιμοποίηση μεταναστών. Ο ίδιος τόνισε πως μια αποφασιστική λύση στο μεταναστευτικό προϋποθέτει γρήγορες διαδικασίες ασύλου και λειτουργία των κέντρων υποδοχής.
Ζητούν παρέμβαση Παπανδρέου
Περισσότεροι από 40 μετανάστες στο νοσοκομείο
Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητούν οι 300 μετανάστες απεργοί-πείνας που εμμένουν στο αίτημά τους για άδεια παραμονής κι εργασίας και σκληραίνουν την κινητοποίησή τους κόβοντας και το νερό. Χθες διακομίστηκαν κι άλλοι από το μέγαρο Υπατία στα νοσοκομεία της Αθήνας, με αποτέλεσμα ο αριθμός των νοσηλευομένων να ξεπερνά τους 40 μέχρι αργά χθες το βράδυ. Οι περισσότεροι εμφάνιζαν συμπτώματα οξείας νεφρικής ανεπάρκειας και αφυδάτωσης. Το βράδυ της Παρασκευής, 20 μετανάστες κλιμάκωσαν την κινητοποίησή τους με απεργία δίψας και πλέον νοσηλεύονται, ενώ άλλοι 36 αποφάσισαν να τους ακολουθήσουν, κόβοντας το νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Οι γιατροί που τους παρακολουθούν έκρουσαν χθες τον κώδωνα του κινδύνου. «Η στέρηση του νερού οδηγεί στον θάνατο μέσα σε 7-8 ημέρες.
Τώρα που έχουν προηγηθεί και 35 ημέρες απεργίας πείνας, τα πράγματα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα», είπε χθες ο παθολόγος - ογκολόγος Θανάσης Καραμπέλης, μέλος της ιατρικής ομάδας στήριξης των απεργών, προσθέτοντας πως «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κάποιοι να μείνουν ανάπηροι, κάποιοι να χάσουν τα νεφρά τους και άλλοι τη ζωή τους». Από την πλευρά του ο Πέτρος Γιώτης, μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, δήλωσε πως αίτημα των απεργών είναι η χορήγηση άδειας παραμονής και όχι η εξάμηνη ανοχή.
«Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση με μια απλή υπουργική απόφαση να δώσει άδεια παραμονής στους απεργούς.
Ας το κάνει πριν θρηνήσουμε θύματα, αλλιώς θα είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση για ό,τι γίνει», είπε ο ίδιος. Μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης διευκρινίζουν πως οι μετανάστες ζητούν άδεια εργασίας, με την οποία να μπορούν να ταξιδέψουν στις χώρες τους και να επιστρέψουν νόμιμα στην Ελλάδα και η οποία θα ανανεώνεται αυτόματα λόγω της εργασίας τους ανεξάρτητα από το αν είναι απελάσιμοι ή όχι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ - ΠΟΠΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV
1/3/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου