Δευτέρα, Μαρτίου 28, 2011

ΑΣΥΛΟ ΜΕ ΡΥΘΜΟ ΧΕΛΩΝΑΣ…ΟΛΟ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ

Με πολύ αργούς ρυθμούς γίνεται η χορήγηση ασύλου σε μετανάστες που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα, ενώ οι διαδικασίες για την εξέταση των 47.155 υποθέσεων που εκκρεμούν σε δεύτερο βαθμό, δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, πριν από δύο με τρία χρόνια.Σύμφωνα με πληροφορίες από το αρχηγείο της Αστυνομίας, μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαν υποβληθεί 8.803 νέα αιτήματα ασύλου στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής και στις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας.


Από τα αιτήματα αυτά εξετάστηκαν 902 και απορρίφθηκαν τα 866. Ασυλο χορηγήθηκε μόνο σε πέντε από τους 902 μετανάστες (ποσοστό 0,55%) και καθεστώς επικουρικής προστασίας, το οποίο χορηγείται μόνο για δύο χρόνια, σε 33 άτομα.

Οι μετανάστες που τα αιτήματά τους απορρίφθηκαν, έχουν δικαίωμα προσφυγής στις επιτροπές που τα επανεξετάζουν σε δεύτερο βαθμό, γεγονός που σημαίνει ότι θα παρατείνουν την παραμονή τους στην Ελλάδα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ενώ σε πρώτο βαθμό τα αιτήματα ασύλου εξετάζονται από αστυνομικούς, που κάνουν και τη σχετική έκθεση, σε δεύτερο βαθμό οι προσφυγές εξετάζονται από επιτροπές που συγκροτούνται από έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών ή του υπουργείου Δικαιοσύνης, έναν εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και έναν εκπρόσωπο της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι διαδικασίες
Οι διαδικασίες όμως κινούνται με ρυθμούς χελώνας. Από τα 47.155 αιτήματα που εκκρεμούν εδώ και κάμποσα χρόνια, έχουν εξεταστεί μόνο 157, ενώ μέχρι χτες δεν είχε αποφασιστεί σε πόσους από τους ανθρώπους αυτούς θα χορηγηθεί άσυλο και πόσα αιτήματα απορρίπτονται

Οι πρώτες αποφάσεις για τη χορήγηση ή μη χορήγηση ασύλου, πρόκειται να ληφθούν σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Οι καθυστερήσεις αποδίδονται στην αργοπορία συγκρότησης των επιτροπών αυτών, οι οποίες άρχισαν να λειτουργούν στις αρχές Φεβρουαρίου ενώ επρόκειτο να λειτουργήσουν στις αρχές του χρόνου, στην εκπαίδευση των μελών της κάθε επιτροπής και σε προβλήματα συντονισμού. Χρονοβόρα είναι και η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων, που στηρίζεται σε προσωπικές συνεντεύξεις των αιτούντων άσυλο, η κάθε μία από τις οποίες μπορεί να διαρκέσει ολόκληρες ώρες.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν πέντε δευτεροβάθμιες επιτροπές.

Οι τρεις από αυτές έχουν αρχίσει να εξετάζουν τα 47.000 αιτήματα που εκκρεμούν από χρόνια και οι άλλες δύο τα νέα αιτήματα, προκειμένου να μη δημιουργηθεί καινούργιο στοκ.

Ολα τα εκκρεμή αιτήματα εκτιμάται ότι θα έχουν εξεταστεί σε δύο με τρία χρόνια. Η διαδικασία όμως δεν τελειώνει εκεί. Οι μετανάστες που δεν θα δικαιωθούν από τις δευτεροβάθμιες επιτροπές, έχουν δικαίωμα προσφυγής στα Διοικητικά Δικαστήρια, οπότε η διαδικασία θα ξαναρχίσει.

ΤΑΚΗΣ ΤΕΡΖΗΣ
   
ΠΡΕΖΑ TV
28-3-2011

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

0 me to tono etsi gia na mathete

Ανώνυμος είπε...

Οχι ρε πούστη μου είναι δυνατόν! ΤΣ!ΤΣ!ΤΣ!

Ανώνυμος είπε...

πω πω τι θα κάνουμε τώρα ; αμάν !!!
πω πω ..... πω

όχι βρε γαμώτο .... τι κρίμα ....
τελικά δίκιο έχουνε όλοι που σε βρίζουν εδώ μέσα

μαλάκα

με πατέντα

έχεις πρόβλημα πάντως .... μεγάλο