Καπνός άρχισε να βγαίνει πριν από λίγο, από τον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα με αποτέλεσμα το προσωπικό που εργάζεται στο εργοστάσιο να απομακρύνεται από την περιοχή για λόγους ασφαλείας.
Νωρίτερα, είχε παρατηρηθεί αύξηση της πίεσης στον πιο κατεστραμμένο αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, γεγονός που είχε οδηγήσει τους υπευθύνους σε σκέψεις διαρροής στην ατμόσφαιρα ποσότητας ραδιενεργού νέφους, προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα έκρηξης.
Στην ανακοίνωση αυτή προέβη η υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας που παραδέχθηκε ότι ο κίνδυνος οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο να έχουν εισπνεύσει ραδιενεργή σκόνη είναι υπαρκτός, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο έχει όντως συμβεί.
Το εργασιακό περιβάλλον, πάντως, των τεχνικών του εργοστασίου είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο και προς την βελτίωσή του κινείται η επαναλειτουργία του συστήματος κλιματισμού και εξαερισμού, που έχει φίλτρο άνθρακα που περιορίζουν το ραδιενεργό ιώδιο στην αίθουσα ελέγχου του αντιδραστήρα 2, η οποία ανακοινώθηκε ότι θα λειτουργήσει ξανά μερικώς σήμερα.
Εν τω μεταξύ η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας επιβεβαίωσε ότι συνδέθηκαν καλώδια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με τους αντιδραστήρες 5 και 6 του Φουκουσίμα 1, οι οποίοι έχουν υποστεί τις μικρότερες ζημιές από το σεισμό, καθώς και οι δύο ήταν κλειστοί.
Όσον αφορά στις προσπάθειες ψύξης των αντιδραστήρων 3 και 4 που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές απο το σεισμό που έπληξε την Ιαπωνία, αυτές συνεχίζονται με την ρίξη χιλιάδων τόνων νερού, χωρίς πάντως να έχει αυτό διαρρεύσει πολύ στο έδαφος.
Ενώ σχετικά με δημοσιοεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία η διαχειρίστρια εταιρεία του Φουκουσίμα 1 Tokyo Elecrtic Power είχε πλαστογραφήσει τα πιστοποιητικά ελέγχου κάποιου ηλεκτρονικού εξοπλισμού πριν τον σεισμό της 11ης Μαρτίου, η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχουν λάθη στους ελέγχους ασφαλείας του εργοστασίου.
Η οικονομική ζημιά που έχει υποστεί η Ιαπωνία υπολογίζεται στα 235 δισεκατομμύρια δολάρια (165 δισεκατομμύρια ευρώ), δηλαδή το 4% της εθνικής παραγωγής, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα, επισημαίνοντας πάντως ότι η γρήγορη ανοικοδόμηση θα βοηθήσει στην ανάκαμψη.
"Με βάση προηγούμενη εμπειρία, η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ θα επηρεαστεί αρνητικά στα μέσα του 2011", επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα στην τελευταία έκθεσή της για την οικονομία στην ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό.
ΠΡΕΖΑ TV
21/3/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου