Τρίτη, Μαρτίου 08, 2011

«ΝΑΙ» ΣΕ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Ακόµη πιο κοντά στην απόφαση για επιµήκυνση της περιόδου αποπληρωµής του δανείου των 110 δισεκατοµµυρίων ευρώ της Ελλάδας φαίνεται ότι βρίσκονται η Ε.Ε. και η Γερµανία, σύµφωνα µε τις τελευταίες δηλώσεις γερµανών πολιτικών αλλά και του ευρωπαίου επιτρόπου για Οικονοµικές και Νοµισµατικές Υποθέσεις Ολι Ρεν.


Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής οµάδας του κυβερνώντος κόµµατος της Ανγκελα Μέρκελ, Βόλκερ Κάουντερ, σε δηλώσεις του στην «Bild» είπε ότι οι Χριστιανοδηµοκράτες είναι έτοιµοι να συµφωνήσουν για την επιµήκυνση, φτάνει η Αθήνα να εξακολουθήσει να εφαρµόζει το πρόγραµµα λιτότητας της τρόικας. Νωρίτερα ο οικονοµολόγος και σύµβουλος της Μέρκελ, Λαρς Φελντ, είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι η Γερµανία θα συµφωνούσε σε µια τέτοια επέκταση της περιόδου αποπληρωµής των ευρωπαϊκών δανείων µε συγκεκριµένους όρους. Οι Γερµανοί πάντως εµφανίζονται διχασµένοι για το εάν θα πρέπει χώρες που έχουν ανάγκη να µπορούν να επαναγοράζουν οµόλογά τους µε χρήµατα από την Ευρώπη. Η Μέρκελ έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόµενο αυτό, αν και βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισµού εµφανίζονται αντίθετοι.

Με παρέµβασή του, πάντως, ο Ολι Ρεν ζήτησε ευθέως τη µείωση του επιτοκίου των δανείων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας και την επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής των ευρωπαϊκών δανείων της Ελλάδας από τα τριάµισι στα επτά χρόνια.

Σε συνέντευξή του στη γερµανική «Handelsblatt» ο Ρεν είπε ότι «υπάρχει κίνδυνος να βαρύνουµε υπερβολικά και τις δύο χώρες (την Ελλάδα και την Ιρλανδία) µε αυστηρούς όρους χρηµατοδότησης… (η ευρωζώνη) πρέπει να µειώσει τα επιτόκια για τα δάνεια της Ελλάδας και της Ιρλανδίας». Ο Ρεν δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στη γερµανική Βουλή για τη σκληρή στάση που κρατά στις προσπάθειες επέκτασης του προσωρινού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να αντιµετωπιστεί συνολικά η κρίση στην ευρωζώνη. Το καµπανάκι του Ρεν έρχεται µάλιστα σε µια περίοδο που σφίγγει όλο και περισσότερο ο κλοιός γύρω από την Πορτογαλία, για την οποία οι αγορές φοβούνται ότι θα είναι η επόµενη χώρα που θα ζητήσει οικονοµική βοήθεια από την τρόικα. Το γερµανικό Κοινοβούλιο πρέπει να αναλογιστεί ότι αρκετές χώρες της ευρωζώνης «εξακολουθούν να βρίσκονται σε µεγάλο κίνδυνο», είπε ο Ρεν στη «Handelsblatt».

Ο επιχειρηµατικός κόσµος της Γερµανίας, ωστόσο, εξακολουθεί να τηρεί αδιάλλακτη στάση ζητώντας από τη Μέρκελ να είναι σκληρή στις επικείµενες Συνόδους Κορυφής.

Πανίσχυροι επιχειρηµατικοί σύνδεσµοι ζητούν να παραπέµπονται χώρες της ευρωζώνης σε διαδικασία ελεγχόµενης πτώχευσης και αντιτίθενται στην έκδοση ευρωοµολόγου επειδή θεωρούν ότι αυτό θα µετέφερε προβλήµατα (χρέη) και σε άλλες χώρες.

Πάντως, τάσσονται υπέρ της συµµετοχής ιδιωτών επενδυτών στο κόστος διάσωσης χωρών σε περίπτωση αναδιάρθρωσης. Τις προτάσεις αυτές υποστηρίζουν ο Σύνδεσµος Γερµανικών Βιοµηχανιών (BDI), ο Σύνδεσµος Γερµανών Εργοδοτών (BDA), η Ενωση Βιοµηχανικών και Εµπορικών Επιµελητηρίων (DIHK) και η Ενωση Γερµανικών Βιοτεχνιών (ZDH).

ΠΡΕΖΑ TV
8-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: