Τρίπολη ΤΡΙΠΟΛΗ
Την στρατηγικής σημασίας πόλη Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη ανακατέλαβαν οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι που φαίνεται να πραγματοποιούν προέλαση στα προπύργια των ανταρτών. Οι αντικυβερνητικές δυνάμεις χάνουν έδαφος εδώ και ημέρες, καθώς το Σάββατο έχασαν και το κομβικής σημασίας λιμάνι Ρας Λανούφ.
Δεκάδες ένοπλοι από την πλευρά της αντιπολίτευσης υποχώρησαν από την Μπρέγκα εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών. Οι αντάρτες έφευγαν με φορτηγά εξοπλισμένα με αντιαεροπορικά βλήματα και κατευθύνονταν στην Ατζαμπίγια, πόλη σταυροδρόμι προς τις κύριες πόλεις που διατηρούν στον έλεγχό τους οι αντικυβερνητικοί, την Βεγγάζη και το Τομπρούκ.
Σύμφωνα με δηλώσεις τους, οι δυνάμεις του Καντάφι πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές και βομβάρδισαν την Μπρέγκα.«Οι επιδρομές μας αναγκάζουν τους τρομοκράτες να σκορπίσουν. Απελευθερώσαμε την Ζαουίγια, την Ουτζαΐλα, το Ρας Λανούφ και την Μπρέγκα, και ο στρατός προελαύνει για να απελευθερώσει και τις υπόλοιπες περιοχές.», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Καντάφι.
«Δεν υπάρχει εξέγερση πια. Προχτές ήμαστε στο ΡαςΛανούφ, χθες στην Μπρέγκα, αύριο τα στρατεύματα του Καντάφι θα βρίσκονται στη Βεγγάζη.», δήλωσε ένας από τους αντάρτες.
Παρόλα αυτά σφοδρή επίθεση δεν δέχονται μόνο οι ένοπλοι της αναταολικής Λιβύης, αλλά και οι εναπομείναντες αντιφρονούντες στην Τρίπολη. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Λιβύη δήλωσε ότι οι λιβυκές αρχές έχουν πραγματοποιήσει ένα κύμα «αυθαίρετων συλλήψεων και εξαφανίσεων», στην Τρίπολη.
Αναφέρει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του ηγέτη της Λιβύης έχουν συλλάβει εκατοντάδες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, ύποπτους για επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης και όσους φέρονται να παρείχαν πληροφόρηση σε διεθνή μέσα ενημέρωσης και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ορισμένοι από τους συλληφθέντες φαίνεται πως έχουν βασανιστεί.
«Δεδομένου του ρεκόρ βασανιστηρίων και πολιτικών δολοφονιών της Λιβύης, ανησυχούμε βαθύτατα για την τύχη όσων έχουν συλληφθεί», δήλωσε η επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική Σάρα Λία Γουίτσον.
Παράλληλα, αυξάνονται οι διεθνείς διπλωματικές πιέσεις για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη. Η πολιτική αυτή θα είχε ως στόχο την αποτροπή των βομβαρδισμών των θέσεων των ανταρτών από τις δυνάμεις του Καντάφι, αν και ακόμη δεν έχει υπάρξει ξεκάθαρη πρότεση για το πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό.
Το Σάββατο, ο Αραβικός Σύνδεσμος συμφώνησε να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, κίνηση που οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν «σημαντικό βήμα». Την ιδέα προωθούν η Βρετανία και η Γαλλία, αλλά μέχρι στιγμής, οι δύο αυτές χώρες δεν έχουν καταφέρει να λάβουν σαφή στήριξη της ευρωπαϊκής Ένωσης ή του ΝΑΤΟ.
Την Κυριακή, η Γαλλία δήλωσε ότι θα ενέτεινε τις προσπάθειες της, σε συνεργασία με την ΕΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Λιβυκό Εθνικό Συμβούλιο (την επιτροπή των ανταρτών). Μάλιτσα πρόσθεσε ότι το ζήτημα της Λιβύης θα ζητηθεί σε σύνοδο της ομάδας των υπουργών Εξωτερικών του G8, σήμερα στο Παρίσι.
Σε προηγούμενες δηλώσεις του το ΝΑΤΟ είχε θέσει ως κρίσιμη προϋπόθεση για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων την τοπική και διεθνή στήριξη του εγχειρήματος. Όσο για την Ρωσία και την Κίνα που παράλληλα έχουν θέσει σχετικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις για το ζήτημα.
ΠΡΕΖΑ TV
14/3/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου