Σάββατο, Μαρτίου 05, 2011

ΠΟΛΥΝΕΚΡΕΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΠΟΛΕΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μάχες δυνάμεων πιστών στον Καντάφι και αντικαθεστωτικών στα δύο πλέον μέτωπα της Λιβύης• σκληρές μάχες γύρω από την Ζαουίγια με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να κρατήσουν με κάθε τρόπο τον έλεγχο της πόλης, δεκάδες οι νεκροί άμαχοι τις τελευταίες ημέρες...
Στα δυτικά οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις βομβάρδισαν με άρματα μάχης κατοικημένες περιοχές στην Αλ Ζαουίγια, μεταδίδουν αραβικά δορυφορικά δίκτυα. Μέσα στην ημέρα φαίνεται ότι ενισχύθηκαν σημαντικά οι κυβερνητικές δυνάμεις με τη μεταφορά στρατιωτών και βαρέων αρμάτων-τουλάχιστον 40 λένε οι αυτόπτες μάρτυρες.

Η πόλη θεωρείται το τελευταίο προπύργιο πριν από την Τρίπολη και οι δύο πλευρές επιθυμούν να την έχουν στη κατοχή τους με κάθε τρόπο.

«Τώρα πλέον με όλη τη δύναμη του πυροβολικού, με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, βλέπουμε μάχες και σκοτωμούς που δεν έχουμε δει ούτε στο Ιράκ. Τη θεωρώ μία πλήρη γενοκτονία» τονίζει αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο δίκτυο Αλ Αραμπίγια. Στην πόλη, προσθέτουν μάρτυρες, υπάρχουν καμένα κτίρια και σωροί ερειπίων σε πολλά σημεία.

«Οι μάχες έχουν φθάσει πλέον μέσα στην πόλη. Πάνω από 15 τεθωρακισμένα εισήλθαν πριν δύο ώρες [δηλ. νωρίς το Σάββατο] στην πόλη συνοδεία ενός άρματος μάχης. Υπάρχουν σφοδρές ανταλλαγές πυρών σε όλες τις περιοχές και τα τεμένη της πόλης κήρυξαν 'τζιχάντ' ενάντια σε όλες τις ταξιαρχίες» τόνισε ο ίδιος άνδρας στο Αλ Αραμπίγια.

Όλη την ημέρα οι επιθέσεις και οι αντεπιθέσεις και από τις δύο πλευρές ήταν συνεχείς και για τις δύο πλευρές, με την κυβέρνηση να επιστρατεύει άρματα μάχης και πυροβόλα. Οι αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν ότι απέκρουσαν δύο επιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων, όχι χωρίς απώλειες και για τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με μαρτυρίες περισσότεροι από 30 άνθρωποι και από τις δύο πλευρές σκοτώθηκαν κατά τις μάχες. Οι περισσότεροι ήταν άμαχοι, ανέφεραν γιατροί που εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. «Οι μισθοφόροι πυροβολούσαν όποιον τολμούσε να βγει από το σπίτι του, ακόμα και παιδιά», ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Στα ανατολικά, αντικαθεστωτικοί άνοιξαν πυρ κατά ελικοπτέρου που πετούσε πάνω από τη Ρας Λανούφ, μετέδωσε ο ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters.

Οι πληροφορίες για το ποιος ελέγχει τη Ρας Λανούφ (όπου βρίσκονται διυλιστήρια) ήταν από το πρωί του Σαββάτου αμφιλεγόμενες, αφού και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι διατηρούν τον έλεγχο.

Πάντως μετά το μεσημέρι, οι αντικαθεστωτικοί φαίνεται ότι ανέκτησαν τον έλεγχο της στρατηγικής περιοχής, ανοίγοντας το δρόμο για την Σύρτη προπύργιο του Καντάφι σε απόσταση 140 χιλιομέτρα στα ανατολικά. Ένα μαχητικό κατέπεσε στην περιοχή από αδιευκρίνιστα αίτια, πιθανόν όμως καταρρίφθηκε από τους αντικαθεστωτικούς· οι πιλότοι του είναι νεκροί.

Επιπλέον, αργότερα μέσα στην ημέρα οι αντικαθεστωτικοί έφτασαν στο Μπεν Ζάουαντ, περίπου τριάντα χιλιόμετρα από το Ρας Λανούφ και 90 χιλιόμετρα ανατολικά της Σύρτης. Η Τρίπολη διέψευσε τις πληροφορίες αυτές και ανέφερε ότι η κατάσταση είναι «ομαλή».

Οργανώνονται οι αντικαθεστωτικοί στα ανατολικά

Εντωμεταξύ, το «Εθνικό Συμβούλιο» που έχουν συστήσει οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις πρόκειται να συνεδριάσει για πρώτη φορά το Σάββατο σε μυστική τοποθεσία.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μουστάφα Αμπντελτζάλιλ, μία από τις πρώτες σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες που έσπευσαν να διαχωρίσουν τη θέση τους από το καθεστώς, θα προεδρεύσει του Συμβουλίου, το οποίο αριθμεί 30 μέλη και συστάθηκε την περασμένη Τρίτη.

Όπως έγινε γνωστό το Συμβούλιο όρισε τριμελή επιτροπή διαχείρισης κρίσεων με ένας μέλος να έχει αρμοδιότητες για στρατιωτικά ζητήματα (επικεφαλής τέθηκε ο Ομάρ Χαρίρι που συμμετείχε στο πραξικόπημα του 1969 με τον Καντάφι) και άλλο ένα για διεθνή θέματα.

Στο διπλωματικό επίπεδο ο Καντάφι αποφάσισε να διορίσει νέο πρεσβευτή στον ΟΗΕ, ωστόσο, δεν είναι διόλου βέβαιο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα του χορηγήσουν βίζα εισόδου στη χώρα.

Την ίδια ώρα, αρκετές χώρες της Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής δηλώνουν ότι στηρίζουν το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες.

Το σχέδιο, ωστόσο, έχουν ήδη απορρίψει οι αντικαθεστωτικοί, αφού εμμένουν στην άποψη ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι πρέπει να φύγει από τη Λιβύη.

Με επιφυλάξεις το αντιμετωπίζει και ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει δεκτή βοήθεια από τη Βενεζουέλα.

Το δράμα των προσφύγων

Η Τυνησία περιμένει και νέο κύμα χιλιάδων προσφύγων από τη Λιβύη το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ερυθράς Ημισελήνου.

«Υπολογίζουμε πως θα επαναληφθεί το φαινόμενο των 10.000 προσφύγων την ημέρα» τόνισε ο Μονζί Σλιμ.

«Οι πρόσφυγες περιμένουν στις κοντινές στα σύνορα πόλεις. Γνωρίζουν ότι χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται στη γραμμή των συνόρων και περιμένουν να απορροφηθούν αυτοί για να προχωρήσουν» πρόσθεσε ο ίδιος και διευκρίνισε πως οι περισσότεροι Αιγύπτιοι έχουν απομακρυνθεί.

Ο τυνησιακός στρατός και τα Ηνωμένα 'Έθνη έχουν στήσει έναν πρόχειρο καταυλισμό στα σύνορα, όπου περίπου 15.000 περιμένουν να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

    Τρομοκρατημένοι χιλιάδες ξένοι που έχουν εγκλωβιστεί στην Λιβύη

    Σήμα για τον Καντάφι και 15 συνεργάτες του εξέδωσε η Interpol

Αναποτελεσματικές οι κυρώσεις;

Παρά τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν εδώ και μία εβδομάδα, οι λιβυκές Αρχές συνεχίζουν να λαμβάνουν «εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια» σε έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου, αποκαλύπτουν οι Financial Times.

«Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου φτάνουν στην Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης και βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχο του συνταγματάρχη Καντάφι», επισημαίνει η εφημερίδα επικαλούμενη δυτική πηγή που εργάζεται στον πετρελαϊκό τομέα και μεσάζοντες.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες οι εξαγωγές πετρελαίου από την Λιβύη έφτασαν τα 770 εκατομμύρια δολάρια (555 εκατομμύρια ευρώ), εκτιμά η εφημερίδα, η οποία αναφέρει πως οι εξαγωγές την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου ήταν 570.000 βαρέλια την ημέρα και την εβδομάδα αυτή 400.000 βαρέλια/ημέρα.

Πριν την κρίση, στις 15 Φεβρουαρίου, η Λιβύη κάλυπτε το 2,3% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Newsroom ΔΟΛ

ΠΡΕΖΑ TV
5-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: