Δευτέρα, Μαρτίου 21, 2011

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Περιθώριο για διπλωματικές πρωτοβουλίες και πολιτικές λύσεις για την Λιβύη διαβλέπει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει για την ώρα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και ότι δεν θα αποστείλει μαχητικά, ενώ σημειώνει ότι η χώρα μας δεν κινδυνεύει με αντίποινα.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα δεν µετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται τώρα εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ. "Βεβαίως, η Ελλάδα γίνεται αποδέκτης αιτημάτων που υποβάλλουν φίλες και σύμμαχες χώρες για διευκολύνσεις από τη βάση της Σούδας ή από ελληνικά αεροδρόμια, π.χ. στον Αραξο έτυχε να βρίσκονται για συνεκπαίδευση βελγικά αεροσκάφη. Η Ελλάδα παρέχει τις διευκολύνσεις αυτές, οι οποίες είναι υποστηρικτικού χαρακτήρα, γιατί έχει τέτοια υποχρέωση κατά το ∆ιεθνές ∆ίκαιο, µετά την απόφαση 1973 που εξέδωσε το Συµβούλιο Ασφαλείας", προσθέτει, επισημαίνοντας ότι "δεν µετέχουν ούτε έχει σχεδιαστεί να µετάσχουν ελληνικά µαχητικά αεροσκάφη".



Όσον αφορά στο αν η Ελλάδα κινδυνεύει με αντίποινα, τονίζει ότι "ούτε η αντιαεροπορική άμυνα ούτε τα άλλα οπλικά συστήματα ούτε τα αεροσκάφη που διαθέτει το καθεστώς στη Λιβύη µπορούν να πλήξουν την ελληνική επικράτεια και συγκεκριμένα την Κρήτη. Οι αποστάσεις είναι τέτοιες που παρέχουν πλήρη ασφάλεια. Η δε φρεγάτα µας που βρίσκεται την περιοχή είναι εξοπλισμένη µε πλήρη συστήματα αυτοάμυνας".

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κάνει λόγο για πολιτικό πρόβλημα της Ε.Ε., η οποία ούτως ή άλλως εν προκειμένω δεν κλήθηκε να παίξει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο. "Οι χώρες µέλη της Ε.Ε. που είναι µόνιµα µέλη του Συµβουλίου Ασφαλείας ενεργούν µε βάση τις εθνικές τους προτεραιότητες ή τους δικούς τους διεθνοπολιτικούς στόχους. Το ΝΑΤΟ πράγματι έχει µείνει ένα βήμα πίσω και γιατί είναι προφανές ότι οι ΗΠΑ θέλουν η πρωτοβουλία των κινήσεων να αναληφθεί από ευρωπαϊκές δυνάμεις και γιατί υπήρξαν ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, που ήθελαν εµφανώς να αναλάβουν την πρωτοβουλία αυτή", σημειώνει.

Προσθέτει δε ότι πάντα υπάρχει περιθώριο για διπλωματικές πρωτοβουλίες και πολιτικές λύσεις. "Το ζητούμενο είναι άλλωστε να υπάρξει εντέλει µια ειρηνική πολιτική λύση, η οποία θα θεσμοθετηθεί µε βάση τις αρχές της δηµοκρατίας και του κράτους δικαίου, όπως αυτές γίνονται οικουμενικά αποδεκτές. Η ίδια η απόφαση του Συµβουλίου Ασφαλείας στοχεύει σε µια διπλωματική διαµεσολάβηση και σε µια πολιτική λύση", τονίζει.

ΠΡΕΖΑ TV
21-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: