Η Γερμανίδα καγκελάριος Aγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι κλείνουν άμεσα και για τρεις μήνες και οι επτά πυρηνικοί σταθμοί που τέθηκαν σε λειτουργία στη Γερμανία πριν από το 1980.
«Θα πραγματοποιηθεί έλεγχος ασφαλείας σε όλους τους αντιδραστήρες της Γερμανίας», τόνισε η καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι σε όλα τα ζητήματα ασφαλείας θα δοθεί απάντηση ως τις 15 Ιουνίου.
Η Μέρκελ δε διευκρίνισε πότε θα κλείσουν οι απαρχαιωμένοι πυρηνικοί σταθμοί της χώρας.
Οι επτά πυρηνικοί αντιδραστήρες που λειτουργούν στη Γερμανία πριν από τα τέλη του 1980 βρίσκονται: ένας στο Σλέσβιχ-Χολστάιν (βόρεια), ένας στην Κάτω Σαξωνία (βορειοανατολικά), δυο στην Έσση (δυτικά), δυο στη Βάδη-Βιρτεμβέργη (νοτιοδυτικά) και ένα στη Βαυαρία (νότια).
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέντγκεν δήλωσε ότι δεν είναι σαφές εάν όλοι οι πυρηνικοί σταθμοί που θα κλείσουν για την περίοδο των τριών μηνών θα παραμείνουν κλειστοί και μετά.
Στη συνέντευξη Τύπου, η Μέρκελ τόνισε ότι η ομοσπονδιακή και οι κρατιδιακές κυβερνήσεις θα συμφωνήσουν για τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή μορατόριουμ στο πλαίσιο της πυρηνικής πολιτικής της χώρας στις 22 Μαρτίου.
Η Μέρκελ υπογράμμισε πάντως ότι το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών που είχαν αρχίσει να λειτουργούν πριν από το 1980 βασίζεται σε απόφαση της κυβέρνησης και δε συμφωνήθηκε με τις εταιρίες που διαχειρίζονται τους πυρηνικούς σταθμούς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο
ΠΡΕΖΑ TV
15-3-2011Πρωτοβουλίες για φρένο στην εξάπλωση πυρηνικών εργοστασίων στην ευρύτερη περιοχή και για την αντισεισμική θωράκιση της Ελλάδας ζητεί από την κυβέρνηση ο ΣΥΝ με αφορμή το σεισμό στην Ιαπωνία.
Όπως αναφέρει, η κυβέρνηση «οφείλει, αξιοποιώντας τις προτάσεις των αρμόδιων φορέων ΟΑΣΠ ΙΤΣΑΚ, ΤΕΕ κλπ, να προχωρήσει σε όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων από κάποιο ισχυρό σεισμό».
«Είναι γνωστό», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, «σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε το ΤΕΕ το 2007 ότι το Εθνικό Πρόγραμμα για την Αντισεισμική Ενίσχυση των Υφισταμένων Κατασκευών (ΕΠΑΝΤΥΚ), ουσιαστικά βρίσκεται σε τέλμα γιατί οι κυβερνήσεις δεν έδειξαν διαχρονικά κανένα ενδιαφέρον».
«Με βάση το πρόγραμμα αυτό έπρεπε να ερευνηθούν το 75% των ιδιωτικών κτιρίων, το 65% των δημοσίων κτιρίων και το 45% των σχολείων που έχουν χτιστεί πριν το 1985 και, κατά προτεραιότητα, τα δημόσια κτίρια, αλλά και τα ιδιωτικά όπου συχνάζει ιδιαίτερα η νεολαία. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι ελάχιστα βήματα έχουν γίνει στην κατεύθυνση αυτή», σημειώνει ο Συνασπισμός
Επιπλέον, ο ΣΥΝ αναφέρει ότι είναι επείγουσα η αντιμετώπιση της πυρηνικής απειλής. «Πρέπει να αποτραπεί με κάθε τρόπο η εγκατάσταση νέων πυρηνικών σταθμών στην περιοχή και να προγραμματιστεί το ξήλωμα το ταχύτερο δυνατό, όσων λειτουργούν σήμερα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Η πυρηνική ενέργεια είναι ειδικά για την εύφλεκτη και σεισμογενή περιοχή μας μία αδιέξοδη, επικίνδυνη, εγκληματική επιλογή», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση και τονίζεται: «Δυστυχώς στην περιοχή μας με παρότρυνση Ιταλών, Γάλλων, αλλά και Ρώσων προγραμματίζονται αρκετά πυρηνικά εργοστάσια».
Καλείται τέλος η κυβέρνηση να αφυπνιστεί και να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα στη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου για να αποτραπούν νέα πυρηνικά εργοστάσια και να κλείσουν σταδιακά τα ήδη υπάρχοντα.
ΠΡΕΖΑ TV
15-3-2011
1 σχόλιο:
Πιστεύω ότι Βιασμός στις φυλακές των Αδάνων είναι ό,τι καλύτερο αξίζει στους Έλληνες γαλονάδες. Τα ανήλικά τους να τα βιάζουν οι μάγγες Τούρκοι ως γιουσουφάκια τoυς και τις πουτάνες γυναίκες τους να τις έχουν στα Χαρέμια.Αν οι γαλονάδες έχουν μουστάκια πρέπει να τα ξεριζώσουν με τα χέρια τους.
Δημοσίευση σχολίου