Σάββατο, Μαρτίου 05, 2011

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ…ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Σε ευθύνες του υπουργού Δημόσιας Τάξης επί Νέας Δημοκρατίας, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, για την επιζήμια κατά 6.250.000 ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο υπερτιμολογημένη μίσθωση πέντε πυροσβεστικών ελικοπτέρων, «σκόνταψε» η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας που διερεύνησε την υπόθεση. Ετσι, με έγγραφό της προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, ζητεί να διαβιβαστεί η σχετική δικογραφία αμελλητί στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθούν αρμοδίως οι ενδεχόμενες ευθύνες του πρώην υπουργού.


Το σκάνδαλο όμως, η διερεύνηση του οποίου αρχικά ακουμπούσε μόνο ευθύνες σχετικά με τη μίσθωση των ελικοπτέρων, ανέδειξε κατά την εξέλιξη της προκαταρκτικής εξέτασης και άλλες πτυχές του.

Διαπιστώθηκε οικονομική ζημία από την υπερτιμημένη συντήρηση -στη συνέχεια- των ελικοπτέρων, σκέλος στο οποίο εμπλέκονται μη πολιτικά πρόσωπα.

Γι' αυτή την... παράμετρο ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία σε βάρος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Γρηγόρη Τασούλα. Η δίωξη όμως επεκτείνεται και σε βάρος 26 αξωματικών, νυν και πρώην, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Το αδίκημα που τους καταλογίζεται ότι διέπραξαν είναι άμεση συνέργεια στην απιστία, η οποία αποδίδεται στον κ. Τασούλα. Για απλή συνέργεια στην απιστία κατηγορούνται και υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Γι' αυτό το σκέλος η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ανακριτή, ενώπιον του οποίου θα κληθούν σε απολογία όλα τα εμπλεκόμενα μη πολιτικά πρόσωπα.

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη έπειτα από προτροπή προς τις εισαγγελικές αρχές, να διερευνήσουν το θέμα της ενοικίασης των πυροσβεστικών ελικοπτέρων, του πρώην υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Σπ. Βούγια.

Απευθυνόμενος προς τους εισαγγελείς από το βήμα της Βουλής, τον Μάιο του 2010, είχε καταγγείλει την κατά 35% ακριβότερη ενοικίαση των ελικοπτέρων το 2009 σε σχέση με τη συμφωνία που υπογράφτηκε τον επόμενο χρόνο από το ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, είχε αποκαλύψει ότι «μετά από μια απλή διαπραγμάτευση» με την εταιρεία που έχει τα συγκεκριμένα εναέρια μέσα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατάφερε να νοικιάσει προς 1.250.000 ευρώ φθηνότερα το κάθε ελικόπτερο. Είχε προηγηθεί έρευνα αγοράς, από την οποία είχε διαπιστωθεί ότι τα ίδια ελικόπτερα (Ερικσον) ενοικιάζονταν αρκετά φθηνότερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε σύγκριση με την Ελλάδα. Με δεδομένο λοιπόν ότι το 2009 είχαν ενοικιαστεί πέντε ελικόπτερα αυτού του τύπου, το «καπέλο» για το ελληνικό Δημόσιο φτάνει στα 6.250.000 ευρώ.

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ

ΠΡΕΖΑ TV
5-3-2011

1 σχόλιο:

Mr Leveguras said είπε...

<>

Μισή αλήθεια
είναι ολόκληρο ψέμα!

Φωωωώς

<>