Ο Μουάμαρ Καντάφι είναι «μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης» δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι «έχει έρθει η ώρα να φύγει» ο Λίβυος ηγέτης.
«Τα γεγονότα έδειξαν σαφώς ότι ο συνταγματάρχης Μουάμαρ Καντάφι είναι μέρος του προβλήματος κι όχι της λύσης. Έχει έρθει η ώρα να φύγει», δήλωσε ο Μπαρόζο σε σύνοδο της Επιτροπής.
Μέχρι στιγμής η ΕΕ δεν είχε καλέσει σαφώς τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία.
Παράλληλα ο Μπαρόζο δήλωσε ότι η ΕΕ έχει υπερδιπλασιάσει από 3 σε 10 εκατομμύρια ευρώ την ανθρωπιστική της βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης με τους πρόσφυγες από τη Λιβύη και ότι θα αποστείλει την Επίτροπο της ΕΕ που είναι αρμόδια για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην περιοχή αργότερα σήμερα.
Ο ίδιος σημείωσε ότι μίλησε με τον επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες νωρίτερα σήμερα, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι 140.000 πρόσφυγες από τη Λιβύη έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα αυτής της χώρας με την Τυνησία και την Αίγυπτο. «Είναι πραγματικά μια ανθρωπιστική τραγωδία», σχολίασε ο Μπαρόζο.
Παράλληλα ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα δήλωσε την Πέμπτη ότι η κατάσταση στη Λιβύη είναι «καταστροφική», την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του οργανισμού, οι οποίοι συναντώνται στο Κάιρο, ετοιμάζονταν να απορρίψουν σε απόφασή τους οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή.
«Η κατάσταση στη Λιβύη είναι καταστροφική και δεν θα πρέπει να την αποδεχθούμε. Οι ζωές των Αράβων έχουν αξία», σημείωσε ο Μούσα κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου.
«Το συμβούλιο του Αραβικού Συνδέσμου θα υιοθετήσει απόφαση στην οποία θα υπογραμμίζει την απόρριψη από τον αραβικό κόσμο οποιασδήποτε ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη», όπως και την υποστήριξή του «στην ενότητα και την ασφάλεια του λιβυκού εδάφους», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο προσωπάρχης του Μούσα, Χισάμ Γιούσεφ.
Ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος «ανησυχεί» για την κρίση στη Λιβύη, δήλωσε παράλληλα την Τετάρτη η διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) Ζοζέτ Σιράν δήλωσε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ποντίφικα.
Ο Πάπας «εξέφρασε την ανησυχία του για τους αθώους που έχουν εγκλωβιστεί σε αυτήν την τρομερή τραγωδία», σημειώνει η Σιράν σε ανακοίνωση του PAM, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από το Βατικανό.
Η Γαλλία θα στείλει μεταγωγικά αεροσκάφη και ένα πλοίο για να βοηθήσουν στον επαναπατρισμό χιλιάδων Αιγυπτίων από τα δυτικά σύνορα της Λιβύης με την Τυνησία, ανακοίνωσε σήμερα παράλληλα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο σημειώνει ότι αναμένει να απομακρύνει τουλάχιστον 5.000 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Αιγύπτιοι που εργάζονται στη Λιβύη.
Τέλος η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία που έχει το καθεστώς του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Ισπανία.
«Θα προχωρήσουμε σε εμπάργκο ή σε πάγωμα των αγαθών του Καντάφι στην Ισπανία», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Η υπουργός Εξωτερικών Τρινιδάδ Χιμένεθ επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή από το αεροσκάφος» με το οποίο μεταβαίνει σήμερα στην Τυνησία, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο σε επίσημη επίσκεψή του, προσέθεσε.
Στην Ισπανία, στα περιουσιακά στοιχεία του λιβυκού καθεστώτος περιλαμβάνεται κυρίως μια τεράστια έκταση 70.650 στρεμμάτων στην Κόστα ντελ Σολ στην Ανδαλουσία, στο νότιο τμήμα της χώρας, το οποίο είχε αγοράσει το 1995 η τράπεζα Libyan Arab Foreign Bank, η οποία ανήκει στην Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Αυστρία, έχουν παγώσει τις τελευταίες ημέρες τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι, των μελών της οικογένειάς του και αξιωματούχων του λιβυκού καθεστώτος, μετά την υιοθέτηση τη Δευτέρα κυρώσεων από την ΕΕ, ενώ η Βρετανία είχε αντιδράσει ήδη από την Κυριακή.
Καναδική φρεγάτα αποπλέει για τη Λιβύη
Η καναδική πολεμική φρεγάτα HMCS Charlottetown αναχώρησε από το λιμάνι του Χάλιφαξ καθώς ο υπουργός εθνικής άμυνας Πίτερ Μακέι δήλωσε πως περίπου 100 Καναδοί πολίτες στη Λιβύη προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα.
Ο υπουργός εθνικής άμυνας δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό πως εκτιμάται ότι υπάρχουν 250 Καναδοί πολίτες στη χώρα, όπου συνεχίζουν να μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις.
Ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι διέταξε να αναχωρήσουν η φρεγάτα HMCS Charlottetown κι ένα πολεμικό ελικόπτερο για τη Λιβύη. Η πολεμική φρεγάτα με το ελικόπτερο θα φτάσουν σε μια εβδομάδα στο Λιβυκό πέλαγος.
Το πλοίο ίσως να χρησιμοποιηθεί ως μέρος της πολιορκίας της Λιβύης, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας ή και για μελλοντικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Η φρεγάτα έχει 240 άτομα πλήρωμα μαζί με τα στελέχη της αεροπορίας.
Ο Καναδάς αντιμετώπισε δυσκολίες για τη μεταφορά των πολιτών του εκτός του Λιβυκού εδάφους από την αρχή των ταραχών. Χτες οι λιβυκές αρχές αρνήθηκαν να επιτρέψουν στο καναδικό πολεμικό αεροπλάνο C-130J Hercules την προσγείωση στο αεροδρόμιο της Τρίπολης.
Την περασμένη εβδομάδα δύο αεροπλάνα τσάρτερ προσγειώθηκαν στην Τρίπολη αλλά έφυγαν άδεια--καθώς δεν υπήρχαν Καναδοί προς επιβίβαση.
Αυτή την ώρα δύο στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη, ένα C-17 κι ένα C-30, βρίσκονται σταθμευμένα στη Μάλτα περιμένοντας οδηγίες για επιχειρήσεις διάσωσης, είπε ο υπουργός Μακέι.
ΠΡΕΖΑ TV
2-3-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου