Τετάρτη, Μαρτίου 02, 2011

ΗΠΑ: ΑΝΤΙΔΙΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ

Την ίδια ώρα που κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με τους τρόπους μείωσης φέτος του ελλείμματος του προϋπολογισμού κατά 1,6 τρισ. δολ., μία ακόμα ισχυρότερη φιλονικία έχει ξεσπάσει στο Κογκρέσο. Σχετίζεται με τη μείωση του εφάπαξ που λαμβάνουν από τη Κοινωνική Πρόνοια όσοι συνταξιοδοτούνται, και έχει ως αντικείμενο την μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση κεφαλαίων.
Μεγάλη αβεβαιότητα επικρατεί σχετικά με το κατά πόσον το Κογκρέσο θα καταφέρει να συμφωνήσει στο πως να μεταρρυθμίσει το βεβαρημένο κυβερνητικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης, που παρέχει ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας στους ηλικιωμένους από το 1933.
Πολλά θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο ο πρόεδρος Ομπάμα θα θελήσει να επιμείνει σε μία μεταρρυθμιστική προσπάθεια με υψηλό πολιτικό ρίσκο, δεδομένων των προεδρικών εκλογών του 2013.

Μέχρι σήμερα, πάντως, ενώ η κυβέρνηση έχει καλέσει σε διάλογο για το θέμα της μεταρρύθμισης, δεν έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Εκτιμήσεις αξιωματούχων υπογραμμίζουν, ωστόσο, πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της προσπάθειας για μεταρρύθμιση των κοινωνικών παροχών, το εφάπαξ των συνταξιοδοτούμενων θα συνεχίσει να παρέχεται αμετάβλητο μέχρι το 2037.

Η κοινωνική ασφάλιση ήταν για δεκαετίες στις ΗΠΑ, ένας τομέας που παρήγαγε πλεόνασμα φορολογικών εσόδων για το κράτος. Τώρα, όμως, η δραματική αύξηση όσων αιτούνται συνταξιοδότησης και η χρηματοδότηση από το πλεόνασμα άλλων φοροαπαλλαγών και κυβερνητικών προγραμμάτων, επιβάλλουν την επιστροφή των χρημάτων στην κοινωνική ασφάλιση.

ΠΡΕΖΑ TV
2-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: