Δευτέρα, Μαρτίου 07, 2011

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: Η COSMOTE, ΠΑΡΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΥΦΕΣΗΣ, ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ...


ΟΥΤΕ οι πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας δεν αντιστέκονται πλέον στον πειρασμό να θυσιάσουν θέσεις εργασίας προκειμένου να περιορίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης στην κερδοφορία τους.
Η Cosmote με έσοδα 1,81 δισ. ευρώ, εν μέσω κρίσης, μόνο από τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα, κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της τάξεως των 667 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη ύψους 232 εκατ. ευρώ για το 2010, έγινε η τρίτη κατά σειρά εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που υιοθέτησε τη συνταγή των απολύσεων υπό την πίεση και των γερμανών μεγαλομετόχων για αύξηση της κερδοφορίας. Εχουν προηγηθεί τόσο η Vodafone, η οποία έχει ξεκινήσει διαδικασίες μείωσης προσωπικού από το 2009, όσο και η Wind, που απομάκρυνε 120 άτομα τα οποία συμμετείχαν σε πρόγραμμα αποχώρησης με προσαυξημένες αποζημιώσεις.



Εσοδα 4,8 δισ. ευρώ

Ο νεότερος ηλικιακά κλάδος της ελληνικής οικονομίας, αν και έφτασε να διαχειρίζεται έσοδα της τάξεως των 4,8 δισ. ευρώ μόνο από τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (δηλαδή χωρίς στο ποσό αυτό να προσμετρώνται τα έσοδα από τη διάθεση συσκευών), έχει ήδη «κόψει» περισσότερες από 400 θέσεις εργασίας. Ολα δείχνουν ότι η πρακτική θα συνεχιστεί, παρά την παραγωγή κερδών ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ όλα αυτά τα χρόνια. Εκτός από το θορυβώδες πρόγραμμα μείωσης προσωπικού που ανακοίνωσε η Cosmote και προκάλεσε κύμα αντιδράσεων αλλά και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, έχουν υλοποιηθεί και άλλα, μικρότερα, που έχουν να κάνουν:

* Με «καταργήσεις» τμημάτων και θέσεων.

* Με κλείσιμο ιδιόκτητων καταστημάτων λιανικής και μετατροπή αυτών σε franchising.

* Με «οικειοθελείς αποχωρήσεις», με αντάλλαγμα υψηλότερη αποζημίωση από αυτή που προβλέπει ο νόμος.

Το πρόγραμμα απολύσεων που υλοποιεί η Cosmote προβλέπει την καταβολή μισθών για έως και τρία χρόνια σε όσους θα υπογράψουν τα χαρτιά της αποχώρησης. Η διοίκηση της εταιρείας επικαλείται την κάμψη των εσόδων ως κυριότερο λόγο. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο τζίρος της μητρικής μειώθηκε στα 1,812 δισ. ευρώ το 2010 από 2,007 δισ. ευρώ το 2009. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 252 εκατ. ευρώ από 292 εκατ. ευρώ το 2009. Η μείωση της κερδοφορίας δεν οφείλεται μόνο στην πτώση του τζίρου, αλλά και στην επιβολή της έκτακτης εισφοράς από το ελληνικό Δημόσιο. Για τις απολύσεις με προσαυξημένες αποζημιώσεις η Cosmote θα καταβάλει περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ αν και η επιχείρηση δεν έχει ανακοινώσει το τελικό κόστος του προγράμματος. Τι θα κερδίσει; Θα μειώσει τα ετήσια έξοδα κατά 5-6 εκατ. ευρώ ετησίως, στην καλύτερη περίπτωση.
Του ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ tsiros@enet.gr
ΠΡΕΖΑ TV
7-3-2011

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ξυλο στους μανατζερς