Πέμπτη, Μαρτίου 03, 2011

Ο ΟΙΚΟΣ FITCH ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΞΙΟΧΡΕΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ…ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ Ή ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΑ ΜΑΣ;;


Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch αναφέρει σε έκθεσή του ότι το αξιόχρεο της Ελλάδας μπορεί να μειωθεί απότομα, αν η χώρα δεν αποκτήσει πρόσβαση σε μεγαλύτερης διάρκειας δανεισμό από τις αγορές προς το τέλος του έτους ή αν δεν λάβει "σαφείς και έγκαιρες δηλώσεις για πρόσθετη στήριξη από δημόσιους πιστωτές".
Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Wall Street Journal, η έκθεση του Fitch σημειώνει ότι "ένα κρίσιμο τεστ για την επιτυχία του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ θα είναι η απόκτηση από την Ελλάδα πρόσβασης στις αγορές με λογικά επιτόκια".


Προειδοποιήσεις απευθύνει ο οίκος και για την Πορτογαλία και την Ευρωζώνη συνολικά.
Αναφέρει ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη μπορεί να ενταθεί, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι της πολιτικής και δεν ικανοποιηθούν οι προσδοκίες των αγορών.
Αν και, σημειώνεται στην έκθεση, η αντίδραση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, τα εθνικά προγράμματα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων και η οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν "την αρχή του τέλους" της κρίσης, η αποτυχία στη δημοσιονομική προσαρμογή θα διογκώσει τις ανησυχίες σχετικά με τη φερεγγυότητα και πιθανόν θα οδηγήσει σε μειώσεις των πιστοληπτικών διαβαθμίσεων χωρών.
Η έκθεση προσθέτει ότι είναι "επιτακτικό", όπως τα Συμβούλια Κορυφής της Ευρωζώνης και της ΕΕ αυτό το μήνα "περιγράψουν αξιόπιστα και συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης και την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη".
Αν τα Συμβούλια του Μαρτίου δεν αποδώσουν τη συνολική στρατηγική για την αντιμετώπιση του χρέους που θέλουν οι αγορές, συνεχίζει ή έκθεση, "υπάρχει ο κίνδυνος ότι η Πορτογαλία μπορεί να αποκλεισθεί από την αγορά", γεγονός που θα έκανε ζημιά στο αξιόχρεό της.

ΠΡΕΖΑ TV
3-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: