Τετάρτη, Μαρτίου 02, 2011

ΛΙΒΥΗ: ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (WFP) ΑΠΕΥΘΥΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ.


Τα αποθέματα τροφίμων έχουν εξαντληθεί και τα δίκτυα παροχής έχουν διαλυθεί στη Λιβύη, ανακοίνωσε σήμερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP), απευθύνοντας έκκληση για έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα αυτή που έχει πληγεί από την πολιτική αναταραχή.
Το WFP σχεδιάζει μια έκτακτη επιχείρηση 38,7 εκατομμυρίων δολαρίων (28 εκατομμυρίων ευρώ) για την παροχή βοήθειας σε τρόφιμα σε 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους στη Λιβύη, την Αίγυπτο και την Τυνησία, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το WFP.
"Σχεδιάζουμε μια τρίμηνη έκτακτη επιχείρηση, η οποία θα συμβάλει στην εγγύηση της διατροφικής ασφάλειας στην Αίγυπτο και την Τυνησία και στην αγορά τροφίμων στην περιοχή για να εξασφαλίσουμε ότι η αποκατάσταση των δικτύων θα μπορέσει να αρχίσει άμεσα", δήλωσε η διευθύντρια του WFP Ζοζέτ Σιράν, η οποία επισκέφθηκε χθες τη μεθόριο μεταξύ της Τυνησίας και της Λιβύης.

"Είχα γύρω μου δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τη βία.
Είναι σαφές ότι ο κόσμος οφείλει να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια για να εμποδίσει μια τραγωδία στο εσωτερικό της Λιβύης", σημείωσε η Σιράν.
"Δεσμεύτηκα να προσφέρω την υποστήριξη του WFP στον Ερυθρό Σταυρό και τις άλλες οργανώσεις ώστε να προμηθεύσουν με ανθρωπιστική βοήθεια αυτούς που φεύγουν για να γλιτώσουν από τη βία και να προετοιμάσουν τη βοήθεια που μπορεί να χρειαστεί τις προσεχείς μέρες και εβδομάδες στη Λιβύη", συνέχισε.
"Καλούμε ολόκληρο τον κόσμο να προσφέρει την άμεση υποστήριξή του σε αυτό το αίτημα (...) Ζητούμε να υπάρχει ασφαλής πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, ιδιαίτερα στη δυτική Λιβύη", σημείωσε.
"Η διακοπή της προμήθειας τροφίμων δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως όπλο", υπογράμμισε τέλος η Σιράν και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να αποτραπεί μια "καταστροφή" εντός της Λιβύης.
Σ.Μ. 


ΠΡΕΖΑ TV
2-3-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: