Τρίτη, Απριλίου 19, 2011

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ 107 ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ …ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙ ΠΑΣΟΚ ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ 2004

Ωρα µηδέν έχει σηµάνει για τη διαχείριση των απορριµµάτων στην Ελλάδα. Τα συναρµόδια υπουργεία δίνουν µάχη ώστε µέχρι τα µέσα του 2011 να κλείσουν οι ανεξέλεγκτες χωµατερές, για τις οποίες η χώρα έχει καταδικαστεί από το Ευρωδικαστήριο, ενώ η κατασκευή και λειτουργία αρκετών χώρων απόθεσης απορριµµάτων βρίσκεται ακόµη στον αέρα.
Εδώ και 27 χρόνια εκκρεµεί η εξεύρεση λύσης για την ολοκληρωµένη διαχείριση των σκουπιδιών της Αττικής. Το 1984 έγινε η πρώτη πρόβλεψη για τη δηµιουργία τριών νέων ΧΥΤΑ στη ∆υτική, τη Βορειοανατολική και τη Νοτιοανατολική Αττική καθώς και ενός µικρότερου στη Λαυρεωτική.



Από τότε έχουν περάσει χρόνια αντιπαραθέσεων µεταξύ δηµοτικών Αρχών και κατοίκων,για να αναλάβουν την κατασκευή χώρου απόθεσης απορριµµάτων. Ωστόσο, και από το 2003 όταν µε νοµοθετική ρύθµιση καθορίστηκαν οι τρεις χώροι σε Φυλή, Κερατέα και Γραµµατικό ακολούθησε σειρά δικαστικών προσφυγών για να αποτραπεί η κατασκευή.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Η Κερατέα που απασχολεί τους τελευταίους τέσσερις µήνες το Λεκανοπέδιο µε τις συµπλοκές µεταξύ κατοίκων και αστυνοµικών δυνάµεων, δεν αποτελεί τη µοναδική περίπτωση στη χώρα όπου δεν προχωρούν τα έργα. Από τις Σέρρες µέχρι την Ιστιαία και από τη Λάρισα µέχρι τη Λευκίµµη, οι αντιδράσεις φορέων και κατοίκων έχουν µπλοκάρει την κατασκευή ΧΥΤΑ.

«Η εφαρµογή αποτελεσµατικού συστήµατος θα απαιτήσει χρόνια», ήταν η διαπίστωση και του επιτρόπου της Ε.Ε. για το Περιβάλλον Γιάνες Ποτότσνικ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Παρά το γεγονός πως αναγνώρισε τη συστηµατική δουλειά που γίνεται το τελευταίο διάστηµα, επισήµανε ότι «η χώρα βρίσκεται ακόµα πίσω σε θέµατα διαχείρισης απορριµµάτων».

Για να προλάβουν τα πρόστιµα, στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών κάνουν συνεχείς συσκέψεις στις περιφέρειες. Χθες βρίσκονταν στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, όπου η κατάσταση παρουσιάζει εξοµάλυνση και µένουν µόνο 6 ανεξέλεγκτες χωµατερές να κλείσουν, ενώ άλλες 26 βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης.

∆ραµατική, αντιθέτως, είναι η εικόνα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όπου µεταβαίνουν σήµερα τα στελέχη του υπουργείου. Πρόκειται για την περιφέρεια µε τις περισσότερες (30) ενεργές παράνοµες χωµατερές σε όλη τη χώρα και εκκρεµεί η αποκατάσταση για ακόµη 119 ανεξέλεγκτες χωµατερές. Παράλληλα, σοβαρή καθυστέρηση παρουσιάζουν και τα έργα κατασκευής ΧΥΤΑ.

Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Εσωτερικών έχει αποφασίσει να συνδράµει στην προκήρυξη διεθνούς διαγωνισµού για την υλοποίηση των απαιτούµενων έργων. Ανάλογη απόφαση έχει ληφθεί και για ορισµένα, µικρά κυρίως, νησιά που κρίθηκε ότι είναι αδύνατο να µπορέσουν να κατασκευάσουν τα έργα.

Στην Αττική παραµένουν ακόµη ανοιχτές δύο παράνοµες χωµατερές και βρίσκονται στο στάδιο αποκατάστασης άλλες 26. Ο µικρός αριθµός οφείλεται στο ότι ύστερα από πολλά χρόνια που ο φορέας διαχείρισης του ΧΥΤΑ Φυλής (ΕΣ∆ΚΝΑ) δεν δεχόταν να µεταφέρουν εκεί τα απορρίµµατά τους οι δήµοι της Ανατολικής Αττικής, πριν από µερικούς µήνες άναψε πράσινο φως για τα σκουπίδια από την περιοχή αυτή.

Προβλήµατα καταγράφονται και για την κατασκευή και λειτουργία µικρότερων µονάδων όπως είναι οι Σταθµοί Μεταφόρτωσης Απορριµµάτων (ΣΜΑ). Από τους 5 κεντρικούς Σταθµούς που είχαν προβλεφθεί για την Αττική, µέχρι πρότινος λειτουργούσε µόνο αυτός στο Σχιστό και µάλιστα αδιαλείπτως από το 1991.

Ο ΣΜΑ Ελαιώνα είχε παγώσει λόγω προσφυγής στο Συµβούλιο της Επικρατείας που ακύρωσε τη µελέτη περιβαλλοντικών όρων το 2005 και πριν από λίγο διάστηµα τέθηκε σε λειτουργία, ενώ για τους ΣΜΑ Βορείων Προαστίων (Κηφισιά) και Υµηττού εκκρεµούσε επί σειρά ετών η διαδικασία χωροθέτησης λόγω αντιδράσεων από τοπικούς παράγοντες.

Πρόσφατα και αυτοί ολοκληρώθηκαν και δέχονται απορρίµµατα, ενώ τις επόµενες ηµέρες θα λειτουργήσει και ο ΣΜΑ Νοτίων Προαστίων, επίσης έπειτα από χρονοβόρες διαδικασίες για τη χωροθέτησή του.
ΠΡΕΖΑ TV
19-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: