Σάββατο, Απριλίου 02, 2011

ΜΕΙΩΣΗ µΙΣΘΩΝ 10% ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ !!!ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΕΝΑ ΣΚΑΣΜΟ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΝΑ ΓΑΜΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ…

Μείωση αποδοχών πάνω από 10% στους τραπεζοϋπαλλήλους ζητεί από την ΟΤΟΕ η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών επικαλούµενη το Μνηµόνιο, οδηγώντας σε αδιέξοδο τις διαπραγµατεύσεις για τη συλλογική σύµβαση εργασίας των εργαζοµένων στις τράπεζες. Η πρόταση απορρίφθηκε από την ΟΤΟΕ, η οποία τη χαρακτήρισε «προκλητική και επικίνδυνη» και επανέλαβε τη δική της πρόταση που αφορά το αποκλειστικό κεντρικό αίτηµα της προστασίας της απασχόλησης µε στόχοτην αποτροπή των απολύσεων στις τράπεζες, µεταφέροντας για τα επόµενα χρόνια τη βελτίωσητων αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων.


Σύµφωναµε την ΟΤΟΕ οι εκπρόσωποι των τραπεζών, προσπαθώντας να στηρίξουν µε επιχειρήµατα την ανάγκη αποδοχής της πρότασής τους από την ΟΤΟΕ, επανέλαβαν πολλέςφορές ότι οι µειώσειςβασικών αποδοχών επιβάλλονται από το Μνηµόνιο, χρησιµοποιώντας και ως στοιχείο πολιτικού εκβιασµού το «επιχείρηµα» ότι αν δεν συµφωνήσουµε η κυβέρνηση θα νοµοθετήσει.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ των τραπεζών αφορούσε µείωση 5% στα κλιµάκια του ενιαίου µισθολογίου, ανά τριετία βηµατισµό του ενιαίου µισθολογίου και τηςπολυετίας, που σηµαίνει περαιτέρω µειώσεις που υπερβαίνουν αθροιστικά το 5%. Οπως είναι γνωστό, παρατηρεί η ΟΤΟΕ, αυτές οι βασικές αποδοχές των εργαζοµένων στις τράπεζες αφορούν τα ελάχιστα επίπεδα των αποδοχών που καθορίζονται από την κλαδική συλλογική σύµβαση, τα οποία δεν επιδέχονται περαιτέρω συρρίκνωση. Οπως αναφέρει η ΟΤΟΕ οι εκπρόσωποι των τραπεζών ζήτησαντην παραπάνω µείωση των βασικώναποδοχών επικαλούµενοι τις ανάγκες των τραπεζών στη σηµερινή συγκυρία, καθώς και τις επιταγές του τρίτου επικαιροποιηµένου Μνηµονίου, αφήνοντας σχεδόν ανέπαφες τις µονοµερείς παροχές και τα µπόνους που χορηγούν στα στελέχη και στους συµβούλους των τραπεζών, που ανέρχονται σε 450 εκατοµµύρια ευρώ τον χρόνο.

Τονίζεται ότι η τρόικα ζητεί από το υπουργείο Εργασίας και νέες αλλαγέςστα εργασιακά, όπως:

n Να ψηφίσει νέους όρους οι οποίοι θα διευκολύνουν την εκτεταµένη εφαρµογή συµβάσεων ορισµένου χρόνου καθώς και των ελαστικών ωραρίων εργασίας (αντί της πληρωµής υπερωριών).

n Θεσµοθέτηση της υποχρεωτικής δήλωσης των νεοπροσλαµβανοµένων πριν αναλάβουν εργασία και να θέσει ποσοτικούς στόχους για τους ελέγχους του ΣΕΠΕ (Σώµα Επιθεωρητών Εργασίας), έτσι ώστε να περιορίσει την αδήλωτη εργασία. Επίσης, το ερχόµενο φθινόπωρο θα αξιολογηθεί η αποτελεσµατικότητα του νόµου για την εφαρµογή των ειδικών επιχειρησιακών συµβάσεων εργασίας (οι οποίες υπερισχύουν έναντι των κλαδικών, διευκολύνοντας έτσι τη µείωση τωνµισθών στον ιδιωτικό τοµέα).

Η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ (Μάρτιος 2011) για τις εργασιακές σχέσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη διαπιστώνει ότι η χώρα µας είναι πρωταθλήτρια στις ανατροπές. Η µείωση των δαπανών για την εργασία και η περαιτέρω ανάπτυξη του φάσµατος των ευελιξιών όπως η διευκόλυνση των απολύσεων, η επέκταση των ευέλικτων µορφών εργασίας, η ευελικτοποίηση των ωραρίων, του συστήµατοςτων συλλογικών συµβάσεων και της διαµόρφωσης των µισθών είναιορισµένα από τα µέτρα πουεφαρµόζονται µεαποτέλεσµα την πλήρη απορρύθµιση και επέκταση της επισφάλειας και ανασφάλειας των συνθηκών και των όρων απασχόλησης της µισθωτής εργασίας.

ΠΡΕΖΑ TV
2-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: