Παρασκευή, Απριλίου 29, 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ 10 ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ…ΠΟΣΕΣ ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ;

Πρώτη και μοναδική επιλογή του Γ. Παπανδρέου είναι η προώθηση του κυβερνητικού έργου. Σε αυτή την αναγκαιότητα ο πρωθυπουργός μελετά και τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες από τις εισηγήσεις που έχει συγκεντρώσει ο πρωθυπουργός οδηγούν σε ένα μικρό και ισχυρό κυβερνητικό σχήμα.Με 10 υπουργούς και άλλους τόσους αναπληρωτές ή υφυπουργούς. Με 20 στελέχη που το καθένα θα έχει χρεωθεί από μία τουλάχιστον ειδική αποστολή: την αύξηση των φορολογικών εσόδων, τις αποκρατικοποιήσεις, την οικοδόμηση του νέου κοινωνικού κράτους κ.ο.κ. Για τον λόγο αυτόν, μελετά τη ριζική ανατροπή της δομής του Υπουργικού Συμβουλίου με τη δημιουργία 10, το πολύ, επιτελικών υπουργείων
:

    Οικονομικών Υποθέσεων (έσοδα, δαπάνες, ενέργεια, υποδομές).
    Ανάπτυξης (γεωργία, μεταποίηση, υπηρεσίες).
    Εσωτερικών Υποθέσεων (Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη μαζί).
    Κοινωνικών Υποθέσεων (Υγείας και Εργασίας μαζί).
    Περιβάλλοντος.
    Παιδείας.
    Εξωτερικών.
    Αμυνας.
    Πολιτισμού και Τουρισμού.
    Ναυτιλίας.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, αν και το σενάριο των προσωπικοτήτων δεν μπορεί να αποκλειστεί, πιο ισχυρό είναι το σενάριο των κορυφαίων στελεχών. Των προσώπων που δοκιμάστηκαν στην κρίση, τους τελευταίους μήνες, και πέτυχαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού. Πρόσωπα όπως ο Ευ. Βενιζέλος, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ο Γ. Ραγκούσης, ο Α. Λοβέρδος, η Τ. Μπιρμπίλη, η Α. Διαμαντοπούλου, ο Δ. Δρούτσας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Π. Γερουλάνος και ο Κ. Σκανδαλίδης. Στο νέο σχήμα οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα διατηρηθούν και οι θέσεις αντιπροέδρου (Θ. Πάγκαλος) και Επικρατείας (Χ. Παμπούκης). Αναβαθμισμένο ρόλο θα έχει η Ρ. Βάρτζελη, ερωτηματικά είναι ο ρόλος του Δ. Ρέππα, ο οποίος ακούγεται για πόστο δίπλα στον πρωθυπουργό, και το πρόσωπο του κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Επιστρατεύσεις»
Σε ειδικές αποστολές μπορεί να επιστρατευθούν πρόσωπα της αγοράς ή νέοι βουλευτές, όπως ο Ηλ. Μόσιαλος και η Ε. Παναρίτη.

Μια τέτοια πρωτοβουλία θα ξεκαθάριζε το σημερινό σύνθετο κυβερνητικό τοπίο. Οπου ο Γ. Παπακωνσταντίνου αμφισβητείται από τον Γ. Ραγκούση και την πλειοψηφία της ΚΟ. Οπου η Τ. Μπιρμπίλη διαφωνεί με την περαίωση των αυθαιρέτων, τον περιφερειακό σχεδιασμό για τα απορρίμματα της Αττικής και την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Οπου η κυβέρνηση δεν διαθέτει συντονιστικό όργανο και οι σχέσεις Χ. Παμπούκη και Θ. Πάγκαλου είναι τυπικές. Οπου η υγεία και η παιδεία παραπαίουν.

Οπου η Ελλάδα δεν έχει δει καμία μεγάλη ξένη επένδυση. Και το μεταναστευτικό δεν έχει λυθεί. Αντίθετα, έχει προκαλέσει σύγκρουση υπουργών. Γ. Ραγκούσης και Χρ. Παπουτσής διαφώνησαν και για την Υπατία και για την Κερατέα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου βρίσκεται σε ναρκοπέδιο... Ευτυχώς, όμως, έχει και τα μάτια του ανοιχτά και μηχάνημα εντοπισμού των εκρηκτικών. Κάθε μέρα που χάνεται, όμως, η Ελλάδα θα έρχεται όλο και πιο κοντά στην αναδιάρθρωση, καθώς οι αγορές δεν φαίνεται να της χαρίζονται. Το ντιλ με τους δανειστές δεν αρκεί, πλέον.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει ένα ντιλ στο εσωτερικό. Γιατί είναι προφανές πως δεν αντέχει η Ελλάδα να συζητά και να μην αποφασίζει. Δεν αντέχει η οικονομία τις τράπεζες να κρατούν τα θησαυροφυλάκιά τους κλειστά. Δεν αντέχει η κοινωνία να φθάσει η ανεργία στο 20%, με το σύνολο του ΠΔΕ αντί για έργα να καλύπτει τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού. Δεν αντέχει, επίσης, μία κίτρινα κάρτα από την τρόικα τον Μάιο.

ΠΡΕΖΑ TV
29-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: