Παρασκευή, Απριλίου 15, 2011

ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ! 30 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΖΗΤΗΣΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 99 ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις του Ηρακλείου που μέχρι πρότινος εμφανίζονταν «αλώβητες», έχουν …γονατίσει σήμερα από την οικονομική κρίση και υπό τον κίνδυνο πτώχευσης, σπεύδουν τώρα να υπαχθούν στο καθεστώς προστασίας του άρθρου 99, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν παράταση …ζωής.
Ενδεικτικό της απογοητευτικής κατάστασης που επικρατεί στην τοπική αγορά είναι ότι μόνο τον τελευταίο χρόνο 30 μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν καταθέσει σχετικές αιτήσεις στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου, αναζητώντας σανίδα σωτηρίας.



Σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις τα χρέη είναι τεράστια αφού μιλάμε ακόμα και για ποσά της τάξεως των 100 και 150 εκατομμυρίων ευρώ (!).

Αποκαλυπτικά είναι τα όσα αναφέρουν στην «Π» δικηγόροι του Ηρακλείου σε σχέση με την ένταση του φαινομένου τους τελευταίους μήνες.

«Στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου έχουν κατατεθεί από το 2007 οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή ο σχετικός νόμος, 30 αιτήσεις. Από αυτές οι 28 έχουν κατατεθεί τον τελευταίο χρόνο και αυτό δείχνει πολλά αναφορικά με την δύσκολη οικονομική περίοδο που περνάει όλος ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας και κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας.

Αιτήσεις όμως καταθέτουν και μεγάλες επιχειρήσεις» σχολίασε ο δικηγόρος, Γιώργος Γιαχνάκης.

Όπως ανέφερε, οι επιχειρήσεις που κατά κύριο λόγο σπεύδουν να καταθέσουν αιτήσεις είναι κυρίως κατασκευαστικές-οικοδομικές και ξενοδοχειακές μονάδες.

«Πρόκειται για οφειλές της τάξεως των 10 εκατομμυρίων ευρώ, των πέντε εκατομμυρίων αλλά με περιουσία που ανέρχεται σε μεγαλύτερο ποσό.

Υπάρχουν και οφειλές της τάξεως των 100 εκατομμυρίων που αφορούν κυρίως τον κατασκευαστικό τομέα».

Όπως εξηγεί, «πρόκειται ουσιαστικά για διαδικασία συνδιαλλαγής.

Μετά την σχετική αίτηση και απόφαση του δικαστηρίου, ορίζεται διαμεσολαβητής, ο οποίος έρχεται σε επαφή με δανειστές του πιστωτή για να βρεθεί λύση ρύθμισης των οφειλών αυτών.

Η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να κρατήσει για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών. Και σε αυτό το πλαίσιο είτε δίνεται μία περίοδος χάριτος από τους δανειστές είτε μειώνεται το ποσό της οφειλής και αυτή η πρόταση του διαμεσολαβητή επικυρώνεται από το δικαστήριο.

Και για μία διετία, ο οφειλέτης δανειστής- επιχειρηματίας έχει μία ασφάλεια ότι δεν κινδυνεύουν τα περιουσιακά του στοιχεία».

Με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται, ο οφειλέτης μέσα σε ένα δίμηνο θα πρέπει να εκθέσει τον εαυτό του, να παρουσιάσει δηλαδή ποιος είναι με στοιχεία. Ποια είναι η ακίνητη περιουσία του αλλά και ποιο είναι το σύνολο των υποχρεώσεων του.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα λεγόμενα του δικηγόρου, Φιλήμονα Χριστοδουλάκη. «Έχει ενταθεί το πρόβλημα πλέον. Έχω τη γνώμη ότι οι επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο είναι κατασκευαστικές, ιδίως αυτές που αναλαμβάνουν δημόσια έργα ενόψει ακριβώς της περικοπής του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Η διαδικασία έχει πολλά κενά και ουσιαστικά παρέχει πρόσκαιρη προστασία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης το έχει δει αυτό και έτσι ετοιμάζεται νέο νομοσχέδιο προς ψήφιση. Σκοπός του νομοθέτη είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας υγιών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόσκαιρα οικονομικά προβλήματα.

Όχι μόνιμα. Η διαδικασία βοηθάει τον επιχειρηματία να πάρει μία ανάσα. Δεν λύνει το πρόβλημα. Βοηθάει να κρατήσει θέσεις εργασίας και αυτό είναι σημαντικό και προβλέπεται από το νόμο που εξετάζει το θέμα και από την κοινωνική του διάσταση».

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη-PATRIS

ΠΡΕΖΑ TV
15-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: